Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ένα απαγορευμένο (για την Αριστερά) θέμα συζήτησης




Είναι έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς η αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων.  Όμως από τη στιγμή  που μας ζήτησε να να την ψηφίσουμε για να κυβερνήσει και να σώσει τον τόπο, υπάρχουν και άλλες κουλτούρες που πρέπει να συνυπολογιστούν.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Το θέμα του είδους των κινητοποιήσεων των αγροτών είναι για μια ακόμα φορά περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο. Οι αγρότες παραμένουν για χρόνια χωρίς ουσιαστική συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Δεν έχουν φτιάξει μια ομοσπονδία όπου  θα εκπροσωπούνται όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της χώρας, ούτε διανοήθηκαν ποτέ να σχηματίσουν μια συνομοσπονδία με τους κτηνοτρόφους. Κάτι ΠΑΣΕΓΕΣ και κάτι ΓΕΣΑΣΕ με την αδιαφορία και ανοχή των αγροτών, ετελεύτησαν ως διεφθαρμένες σφραγίδες. Αν οι αγρότες είχαν διάθεση να μεγιστοποιήσουν, όχι μόνο την συντεχνιακή δύναμή τους, αλλά και τις ικανότητες να παράξουν αποτελεσματικότερα και να βρουν τις καλύτερες δυνατές αγορές, θα απαιτούσαν τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων και εξαγωγικών μηχανισμών με τους οποίους θα συνεργάζονται στενά προς όφελος όλων. Διότι αν είχαν μια ισχυρή ομοσπονδία, θα είχαν και ειδικούς νομικούς και οικονομικούς συμβούλους ώστε να ξέρουν τι ζητάνε και πως τα ζητάνε.

 ΕΙΜΑΣΤΕ όμως στην Ελλάδα, στη χώρα όπου δεν θέλει να αλλάζει τίποτα. Που το απειλητικό διεθνές οικονομικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο δεν έχει καμία απολύτως σημασία και δεν αξίζει τον κόπο να συνυπολογιστεί! Στη χώρα όπου θέλουμε μισθούς Γερμανίας, συντάξεις Σουηδίας, με οικονομία Βουλγαρίας. Στη χώρα όπου τα εθνικά συμφέροντα είναι έννοια ακατανόητη, παραπλανητική έως και αντιδραστική. Συμμαχίες, ελιγμοί, υποχωρήσεις,  που αφορούν τους πάντες ακόμα και τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, εδώ αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

ΕΤΣΙ οι αγρότες με τη δύναμη των τρακτέρ τους και την ανοχή της κοινωνίας, της πολιτείας και της αντιπολίτευσης, παραβιάζουν το μισό Σύνταγμα κλείνοντας δρόμους  αεροδρόμια τελωνεία, λιμάνια, παραλύοντας έτσι την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα για να πιέσουν την κυβέρνηση αδιαφορώντας για το κόστος όλων των άλλων. Συνήθως, έως σήμερα τουλάχιστον, το πρώτο που ζητούσαν όταν έκλειναν τους δρόμους, ήταν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή τους είπε πως είναι στη διάθεσή τους. Το αίτημα άλλαξε αμέσως! Και έγινε, να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να συζητήσουν. Και τέλος πάντων αφού άνοιξαν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, κάποιοι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και απειλούν τώρα να παραλύσουν ολοκληρωτικά τη χώρα. Για να μην κρυβόμαστε λοιπόν, ουσιαστικά ζητούν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να πλήξουν πολιτικά την κυβέρνηση.

ΕΙΝΑΙ όμως έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ κατά των αγροτών. Δική της είναι της Αριστεράς η κουλτούρα, ας την κάνει ότι θέλει. Όμως από τη στιγμή που μας ζήτησε να να την ψηφίσουμε για να κυβερνήσει και να σώσει τον τόπο που βουλιάζει, υπάρχουν και άλλες κουλτούρες που πρέπει να συνυπολογιστούν. Είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Γνωστός μου από την Καλαμάτα μου έλεγε πρόσφατα πως κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από την αδυναμία να αποστείλει τα προϊόντα που παράγει στην ευρωπαϊκή αγορά όπου έχει εισέλθει δυναμικά και ελπιδοφόρα. Έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο αποξηραντήριο - συσκευαστήριο ξερών σύκων και τυποποιεί εκλεκτή βρώσιμη ελιά. Στην δυναμική μικρή μονάδα του εργάζονται 20 άτομα και απορροφά σημαντικές ποσότητες των δύο αγροτικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης. Τα σημεία πώλησης με τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προμήθειες, ούτε οι ευρωπαίοι πωλητές μπορούν να βάλουν ταμπελάκι όπου να γράφει ότι τα σύκα και οι ελιές από την Ελλάδα δεν μπορούν να φτάσουν λόγω των αγροτικών μπλόκων. Αν χαθούν οι συγκεκριμένες αγορές θα τις καλύψουν άλλοι και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανακτηθούν, αφού στις προϋποθέσεις και τα συμβόλαια των δικτύων πώλησης υπάρχει πάντα, ρήτρα παράδοσης.

ΕΧΕΙ ευαισθησία η κυβέρνηση της αριστεράς και για την συγκεκριμένη περίπτωση που δεν είναι ασφαλώς μεμονωμένη; Οι αγρότες δεν γνωρίζουν πως έχουν χαθεί εδώ και κάμποσα χρόνια όλες οι αγορές στην ΕΕ από τις τυφλές εσωτερικές συγκρούσεις , παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων και φυσικά από την πρόχειρη τυποποίηση των εξαγόμενων προϊόντων; Το γνωρίζουν, αλλά αδιαφόρησαν.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να ισχυριστεί πως όλα τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων επαγγελματικών ομάδων είναι άδικα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές διορθώσεις Αλλά για να γίνουν αυτά, απαιτείται συζήτηση και διαπραγμάτευση. Απαιτείται επίσης αίσθηση του μέτρου, κατανόηση της  κατανομής των βαρών και συνείδηση πως η αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η χώρα. Ας σκεφτούμε μόνον πως θα επιλυθούν τα αιτήματα των αγροτών και όλων των διαμαρτυρομένων ομάδων αν η σημερινή κυβέρνηση ανατραπεί και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ηγηθεί ενός σχήματος αλλά Σαμαράς- Βενιζέλος και λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο που ξέρει. Νέες οριζόντιες περικοπές στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν τρακτέρ!  Ας σκεφτούμε την κατάσταση στην ΕΕ, την απειλή και τις συνέπειες από την γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα και τις ακραίες φωνές που ζητούν απομάκρυνση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ας τα σκεφτούμε όλα όλοι και πρωτίστως η κυβέρνηση και οι ευαίσθητοι πολίτες της εγκόσμιας Αριστεράς, πολλοί εκ των οποίων ακόμα βλέπουν το δένδρο, αλλά χάνουν το δάσος.

dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: