Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ποιος φοβάται τον Ολάντ;

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα (22-3 Οκτωβρίου) θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό γεγονός γιατί θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία στην οποία τα σοσιαλιστικά κόμματα στον ευρωπαϊκό Νότο παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στην Πορτογαλία το σοσιαλιστικό κόμμα αναζητά συμμάχους στην Αριστερά, με το “Μπλόκο της Αριστεράς” -που διπλασίασε στις πρόσφατε εκλογές το ποσοστό του φτάνοντας στο 10%- να δείχνει διάθεση στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με αντιδεξιό-αντινεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Στη Λισαβόνα γίνεται συζήτηση ακόμη και για το ενδεχόμενο ανοχής από το πορτογαλικό ΚΚ που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Pasokification

Ο λόγος για τον οποίο το σοσιαλιστικό κόμμα αρνείται τη συνεργασία με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού είναι ο φόβος για pasokification, σύμφωνα με τον όρο που καθιερώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να περιγραφεί η εκλογική κατάρρευση της κεντροαριστεράς μέσα από μια δεξιά μετάλλαξη. Το ίδιο σύνδρομο δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί και στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι και οι Σοσιαλιστές δίνουν μάχη για την πρώτη θέση, ενώ οι Ciudadanos (Πολίτες) ενισχύθηκαν από την κρίση στην Καταλονία (18% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) και προβάλλουν ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος, όπως και οι Podemos (κινούνται γύρω στο 15% με βάση τις μετρήσεις), εφόσον κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της κεντροαριστεράς.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να θέλει μια στροφή προς τα αριστερά στην Ιβηρική προκειμένου να ενισχυθεί ο ίδιος ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2017 με τις πιέσεις που δέχεται από δεξιά να γίνονται όλο και ισχυρότερες.

Η τροπή που παίρνουν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό Νότο προφανώς και συνδέεται με την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα. Οι ευρωσοσιαλιστές αντιμετωπίζουν ανοιχτά πλέον ως μοναδικό αξιόπιστο συνομιλητή τους στη χώρα τον Α. Τσίπρα και δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που παρουσιάζονται ως φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές. Αυτό έγινε σαφές την προηγούμενη εβδομάδα με το μήνυμα του Επιτρόπου Μοσκοβισί που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή σε κάθε ψηφοφορία που συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος. Τη συνέχεια έδωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο ντ Αλέμα, ο οποίος σε εκδήλωση του Δικτύου της Α. Διαμαντοπούλου με ομιλητές τους Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί πως αυτό το κόμμα ηγεμονεύει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Η αμηχανία των «ενδιάμεσων»

Ολα αυτά φέρνουν σε αμηχανία τόσο την Φ. Γεννηματά όσο και τον Στ. Θεοδωράκη που έχουν λόγους να περιμένουν ανάλογα σήματα και από τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι ότι ο Φρ. Ολάντ μιλώντας στην ελληνική Βουλή θα ζητήσει να στηριχθεί η κυβέρνηση στην μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ενώ ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο του δεν έχει απαντήσει στη Χ. Τρικούπη αν θα υπάρξει κατιδίαν συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά. Δεν αποκλείεται να παραθέσει τραπέζι προς τιμήν του ο ΠτΔ, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών του ευρωπαϊκού τόξου, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις επιδιώξεις των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Το κοινό αίτημα που υπέγραψαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή δημιούργησε την εντύπωση προσέγγισης μεταξύ τους. Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του Σπ. Λυκούδη που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω προσέγγισης των δύο κομμάτων χωρίς να εξειδικεύει κάποια πιθανή κατάληξη. Η σχετική συζήτηση είναι σε κάποιο βαθμό προσχηματική δεδομένου ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι συζητούν την αυτοδιάλυσή τους για την συγκρότηση από μηδενική βάση ενός νέου πολιτικού φορέα, ενώ και η εκλογική τους συμπαράταξη (όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ και ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές) δεν μπορεί να κριθεί από τώρα αφού δεν υπάρχουν στον ορίζοντα κάλπες.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: