Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Τσακαλώτος: Οι θεσμοί δεν ζητούν νέα μέτρα


Στην δήλωση ότι οι θεσμοί δεν ζητούν νέα μέτρα από την Αθήνα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών. Την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί προγραμματίζεται η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη με εκπροσώπους των θεσμών.
Στην ερώτηση αν οι θεσμοί ζητούν νέα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όχι, συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».

Μάλιστα ανέφερε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία. «Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξέφρασε την άποψη ότι η δόση των 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην αυριανή συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο. 

Η σημερινή συζήτηση ήταν δημοσιονομικής φύσεως, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. «Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: