Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΛΟΣ: Έτσι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έσωζε τους φοροφυγάδες

Σαμαράς και Βενιζέλος


Σαμαράς και Βενιζέλος
“ Οι διευκολύνσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου προς τους φοροφυγάδες ”
Ιούλιος του 2013. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ψηφίζει τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών. Στο άρθρο 36 του Νόμου 4174, στο οποίο περιγράφεται η παραγραφή, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του οικείου φορολογικού έτους.

Τί σημαίνει αυτό όμως πρακτικά;

Η πρώην κυβέρνηση ψηφίζοντας το συγκεκριμένο νόμο, ουσιαστικά απάλλαξε από το φορολογικό έλεγχο όλους τους πιθανούς φοροφυγάδες οι οποίοι είχαν βγάλει στο εξωτερικό τα χρήματά τους από το 2001 και μετά.

Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν, εάν τα εμβάσματα του εξωτερικού δεν ελεγχθούν εντός 5 ετών τότε... παραγράφονται.

Για παράδειγμα, εάν ένα έμβασμα στο εξωτερικό έγινε το 2010, τότε το κράτος μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 δεν είναι πλέον σε θέση να το ελέγξει και εάν αποδειχτεί κάτι παράνομο σε αυτό να επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο – φόρο.

“Είναι ανεπίτρεπτο να νομιμοποιείται η παραγραφή των έλεγχων και η πιθανή απώλεια εσόδων με νόμο της δεξιάς, που είναι και ζήτημα προς διερεύνηση, κάτω από ποιες και ποιων πιέσεις και προτάσεις νομοθετήθηκε”, υπογραμμίζει για τον εν λόγω νόμο ο Μιχάλης Καρχιμάκης σε σημερινό του άρθρο.

Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, προτείνει την κατάργηση του νόμου που “διευκόλυνε πιθανούς φοροφυγάδες εμβασμάτων εξωτερικού” ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι είναι “ανεπίτρεπτο την ώρα που συνεχίζουν να πληρώνουν τα μόνιμα θύματα της κρίσης και οι υγιείς δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις, κάποιοι να απολαμβάνουν σκανδαλωδώς με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της δεξιάς,φορολογικής ασυλίας”.

“Είναι επιβεβλημένο να διερευνηθεί, ποιοι είναι εκείνοι που για εννέα ολόκληρα χρόνια καλύφθηκαν από την νομοθετική αυτή ρύθμιση του καλοκαιριού του 2013”, προσθέτει ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Την ίδια στιγμή, τον Ιούλιο του 2015, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε το εξής: «έχουμε στοιχεία για τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα και θα τα ταιριάξουμε με τις φορολογικές δηλώσεις για να δούμε αν δικαιολογούνται».

Με ποιον τρόπο όμως μπορεί η κυβέρνηση να εισπράξει το νόμιμο φόρο από πιθανές υποθέσεις φοροφυγάδων με εμβάσματα στο εξωτερικό, εάν έχει παρέλθει το διάστημα των πέντε ετών; Είναι στα πλάνα της κυβέρνησης να εξετάσει την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου;

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το ΣΔΟΕ, ανακοίνωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που θα έχει έναν συντελεστή (και όχι κλίμακα).


Τέλος στο σενάριο παραγραφής μεγάλων υποθέσεων

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δίνεται τέλος στο σενάριο παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα παραταθεί η προθεσμία παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής που λήγει στο τέλος του έτους.

Όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός του 2016.

Όπως είπε, θα εισαχθούν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31 Δεκεμβρίου, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: