Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πλαστικό χρήμα παντού - Ολες οι συναλλαγές με κάρτες υποχρεωτικά


Πλαστικό χρήμα παντού - Ολες οι συναλλαγές με κάρτες υποχρεωτικά

Πλαστικό χρήμα παντού, υποχρεωτικά και για μια σειρά από πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες και την εφορία, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Βασικός σκοπός να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση του φυσικού χρήματος, να γίνονται δηλαδή όσο το δυνατόν λιγότερες συναλλαγές σε μετρητά ώστε να δοθεί ένα ηχηρό χτύπημα στη φοροδιαφυγής. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών σχετική ομάδα εργασίας.
Η ομάδα εργασίας θα διερευνήσει τα εξής:
α) Υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet). Σκοπός είναι όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία θα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος
β) Αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Το ΥΠΟΙΚ θα δέχεται πληρωμές φόρων με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό
γ) Υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Ολοι οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα γνωστά σε όλους «μηχανάκια» και από εκεί να γίνονται οι πληρωμές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Αυτό αφορά δικηγόρους, ιατρούς ή επαγγελματίες από το χώρο των λιανικών πωλήσεων αλλά και υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ καθώς θα μπορεί να γίνεται συνεννόηση κάτω από το τραπέζι ώστε να περνά μεν από το POS η πληρωμή του επαγγελματία αλλά μικρότερη και τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται «μαύρα».
δ) Καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσω τράπεζας ωστόσο υπήρχε η δυνατότητα καταβολής μετρητών έως 250 ευρώ.
ε) Ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου. Ολος ο δημόσιος τομέας θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται ηλεκτρονικά παράβολα.
Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: