Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Όλα δείχνουν φιάσκο με Τουρκία για προσφυγικό

Όλα δείχνουν φιάσκο με Τουρκία για προσφυγικό
Ενώ η Ευρώπη φαίνεται να ξυπνά από τον λήθαργο στο μεταναστευτικό αναλαμβάνοντας πλέον ενεργό δράση για τη διαχείριση και τον περιορισμό των ροών, η Άγκυρα έχοντας λάβει θέση από καιρό εγείρει αξιώσεις εκμεταλλευόμενη τις εσωτερικές πιέσεις στην Ευρώπη και την αδυναμία διαμόρφωσης ενιαίας στάσης λόγω της διαφοροποίησης των χωρών του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Έτσι ο κίνδυνος ενός φιάσκο στο προσφυγικό εντείνεται, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση το κύρος της Ευρώπης και των θεσμών της.

Η κατάσταση απέχει πολύ από τη λύση και οι προθέσεις των Ευρωπαίων από τη δράση. Όπως δήλωσαν οι ηγέτες εξερχόμενοι της Συνόδου Κορυφής τα ξημερώματα της Παρασκευής η λύση που συμφωνήθηκε διαμορφώνεται σε τρεις άξονες:

- Στήριξη της Τουρκίας για τη διαμόρφωση hot spots - με ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ.

- Τη διασφάλιση των συνόρων της Ευρώπης.

- Την επαναπροώθηση, μέσω Τουρκίας, των προσφύγων και των μεταναστών που δεν είναι εφικτό να απορροφηθούν από την ΕΕ.

Οι άξονες αυτοί παραμένουν όμως ασαφείς και οι ενέργειες που απαιτούνται για την οικοδόμησή τους πολύπλοκες και αμφισβητούμενες.

Ήδη οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει σθεναρά τις διαφωνίες τους για την αποδοχή προσφύγων από τη Συρία, με την Άνγκελα Μέρκελ να εκφράζει δημοσίως τον προβληματισμό της για τη στάση τους και τα αίτιά της.

Η Ελλάδα αντιτίθεται επίσης σθεναρά στην πρόταση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα σύνορα, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ και το διευθυντήριο των Βρυξελλών επιμένουν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Τουρκία αν και φαινομενικά κινείται στη κατεύθυνση της συνεργασίας εν τούτοις δεν έχει επιδείξει ειλικρινείς διαθέσεις, αλλά αντ' αυτού εγείρει διεκδικήσεις ξεκινώντας από το Αιγαίο και το Κυπριακό και φθάνοντας ακόμα και στην επανέναρξη των ενταξιακών διαβουλεύσεων.

Το πρόβλημα όμως διογκώνεται και στη Συρία όπου η Ρωσία παρεμβαίνει ολοένα και εντονότερα σφυροκοπώντας και θέσεις των ανταρτών εκτός από την ISIS και δημιουργώντας ένταση στα σύνορα με την Τουρκία. Στην περιοχή όμως δρουν και γαλλικές καθώς και αμερικανικές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πιθανότητες ανακοπής των ροών είναι μικρές καθώς το σκηνικό παραμένει πολυπαραγωγικό και η Σύνοδος Κορυφής διεύρυνε τις αβεβαιότητες αντί να διαμορφώσει οδικό χάρτη προς την επίλυση της κρίσης.

Η λογική της παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς την Άγκυρα ανοίγει, κατά πάγια τουρκική τακτική, τον ασκό του Αιόλου καθώς οι διεκδικήσεις της εντείνονται και διευρύνονται δυσχεραίνοντας την επίτευξη ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης για το προσφυγικό στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Ανοίγοντας το διάλογο με την Άγκυρα σε επίπεδο παροχών η Τουρκία αποκτά πλέον το πλεονέκτημα της υπαναχώρησης και της πυροδότησης έντασης, ενώ δεν έχει κανένα λόγο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: