Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Βουτιά της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων πριν την άφιξη των εκπροσώπων Θεσμών

Βουτιά της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων πριν την άφιξη των εκπροσώπων Θεσμών


Στο χαμηλότερο σημείο από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται η απόδοση του 2ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα και την αναμενόμενη άφιξη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, αύριο Τρίτη 20 του μηνός.

Στελέχη dealing room τραπεζών αναφέρουν ότι η σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού του κράτους αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υπό έλεγχο.

Ο στόχος του προγράμματος θέλει την γενική κυβέρνηση να εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα ίσο με 0,25% του ΑΕΠ φέτος αλλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο.

Οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών κ. Κοστέλο της Ευρωπαικής Επιτροπής, κ. Ρέφερ της ΕΚΤ, την κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και του κ. Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αναμένεται να φθάσουν αύριο στην Αθήνα και να ξεκινήσουν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη την Τετάρτη.

Σ” αυτή την φάση, κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και να συζητήσουν εκκρεμή θέματα. Σ’αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το επίδομα θέρμανσης και πιθανόν την φορολόγηση των ενοικίων.

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή δεν αποτελεί παρά ένα μέρος από το σύνολο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM. Απομένουν μια σειρά από δευτερογενείς αποφάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για να απελευθερωθεί ένα δισ. ευρώ επιπλέον από τον ESM.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να τεθούν από ελληνικής πλευράς οι νεότερες προβλέψεις για την ύφεση με στόχο την αποφυγή κάποιων δημοσιονομικών μέτρων. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1,5% έναντι 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προυπολογισμού για το 2016.

Πάντως, οι αγορές διαβάζουν με θετικό τρόπο τις εξελίξεις- το νομοσχέδιο για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ΤΧΣ θα έλθει στη Βουλή εντός της εβδομάδας- δίνοντας ώθηση στις τιμές των ομολόγων και συνακόλουθα συμπιέζοντας τις αποδόσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις τους.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 8,64% που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος μέχρι στιγμής από 9,4% την προηγούμενη. Το ομόλογο πρόσφερε την ίδια απόδοση μέχρι την λήξη του στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου που είναι πιο ευαίσθητο στις οικονομικές, πολιτικές και άλλες εξελίξεις είχε σκαρφαλώσει στο 57,7%, το υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του.

Ομως, πτωτικά κινείται επίσης η απόδοση του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 7,74% από 7,86% την Παρασκευή. Η απόδοση του ομολόγου είχε ανέβει στο 19,4% στις 7 Ιουλίου λόγω των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: