Ρεπορτάζ: Κώστας Βαξεβάνης, Βαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Νίκος Σπυρόπουλος
Οι αποκαλύψεις του Documento οι οποίες έγιναν στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είναι οι μοναδικές που απαιτούν σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις αντί για νομικές υπεκφυγές. Πόσο μάλλον, όταν προκύπτει, πως όσο καιρό η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβανόταν στη δήλωση Πόθεν Έσχες του συζύγου της συμμετείχε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, με πυρήνα τους, την κίνηση κεφαλαίων και τις επενδύσεις μέσω Ελβετικών τραπεζών.
Μία ελβετική εταιρεία η οποία φαίνεται να ανήκει στη Μαρέβα Μητσοτάκη, έπρεπε να ελεγχθεί στα πλαίσια της αναζήτησης του Πόθεν Έσχες, αφού διακινεί μεγάλα ποσά που ανήκουν σε fund και ανώνυμους επενδυτές. Η επιχειρηματική διαδικασία δεν είναι παράνομη, αλλά δεν είναι γνωστό τι συμβαίνει και με τα ποσά που διακινήθηκαν, συνήθως ως περιουσιακά στοιχεία ανώνυμων fund. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες. Το κυριότερο όμως είναι πως μια ακόμη εταιρεία, η οποία εντοπίζεται στον κατάλογο των offshore εταιρειών των νησιών Κευμάν, φαίνεται πως συνδέεται με κάποια στοιχεία με την εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα έχει την ίδια διεύθυνση ενώ παρουσιάζεται σε κοινό διαφημιστικό. Επίσης ένα άτομο το οποίο εργαζόταν σε εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη, φαίνεται να δραστηριοποιείται στην offshore εταιρεία. Δυστυχώς, η ίδια η Μαρέβα Μητσοτάκη, δεν θέλησε να μας δώσει απαντήσεις για τις δύο εταιρείες παρά τις επανειλημένες επικοινωνίες με το δικηγόρο τους.. Η πιθανότητα ύπαρξης offshore που σχετίζεται με τη Μαρέβα Μητσοτάκη, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για κατάθεση του Πόθεν Έσχες και κυρίως για έλεγχο από τις ελληνικές Αρχές.
Μετά την τελευταία δήλωση Πόθεν Έσχες που καταθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία συμπεριλαμβάνει τη σύζυγό του Μαρέβα, φαίνεται πως αυτή αποκτά σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά και εκτεταμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και ναι μεν η αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι στην οποία προχώρησε είναι κάτι διακριτό και μετρήσιμο, η επιχειρηματική της δραστηριότητα χάνεται στη σφαίρα των χρηματοοικονομικών προιόντων, των funds και των επενδύσεων.
Όπως γράφει η ίδια η κυρία Μητσοτάκη στο βιογραφικό της «το 2010, η Mareva ίδρυσε την Eternia Capital, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund». Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, εντοπίζεται σε διάφορες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις της, ως η απόδειξη της δυναμικότητάς της.
Ποια όμως είναι η εταιρεία της δυναμικής κυρίας Μητσοτάκη; Η αναζήτηση στα επίσημα αρχεία του Ελβετικού κράτους, εμφανίζει την εταιρεία Eternia Capital Advisors εγγεγραμμένη στο επιμελητήριο της Γενεύης, στις 22 Νοεμβρίου του 2010. Μέτοχος όμως της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης . Από το 2013, η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση, δηλαδή έχει πάψει να λειτουργεί.
Ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης είναι κάτοικος Αθήνας και όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι επιχειρηματίας, στον οποίο ανήκει η αλυσίδα των ηλεκτρονικών καταστημάτων e-food. O Κυρκίνης είναι γνωστός για τη συμμετοχή του σε διάφορα κοσμικά γκαλά, στα οποία συχνά συναντούμε και την κυρία Γκραμπόφσκι.
Βρήκαμε τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Πέτρο Κυρκίνη οι οποίος σε ερώτηση για το ποια σχέση έχει με την εταιρεία Eternia Capital Advisors απάντησε:
“H Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου. Η Εternia Capital Advisors ήταν η εταιρεία που είχα αλλά όχι τώρα έχω σταματήσει να δουλεύω σε αυτήν από το 2012. H Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία λειτουργούσε από το τέλος του 10 μέχρι το 2013, αλλά δεν έχω κάποια άλλη εταιρεία εγώ. Είχαμε κάποια συνεργασία για κάποιο χρονικό διάστημα με διάφορους πελάτες από το εξωτερικό, αλλά δεν ήταν αρκετά προσοδοφόρο και ασχολήθηκα με κάτι άλλο, τώρα ασχολούμαι με τελείως διαφορετικά πράγματα”
Ενώ λοιπόν η Eternia Capital, εμφανίζεται στις συνεντεύξεις της κυρίας Μητσοτάκη ως μια δική της δραστηριότητα, ο Πέτρος Κυρκίνης δηλώνει πως είναι δική του.