Ο Όμπερμαν κάλεσε τον Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα τονίζοντας: «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Γι αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια εκστρατεία κατά της Ελλάδας, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015». Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, σύμφωνα με Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ελπίδα του πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει. «Η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι επιθυμητή. Το ΔΝΤ διαθέτει τους εμπειρογνώμονες», δήλωσε μεταξύ άλλων.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχεται έντονη κριτική τις τελευταίες ημέρες για τη στάση του και από γερμανικά μέσα που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του «παράλογη» έως και «δικτατορική». «Θα έρθει η ώρα που θα πληρώσουμε αυτή τη στάση», σημειώνουν, ενώ άλλοι εκτιμούν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απειλείται πλέον με ήττα. Την ίδια στιγμή, δημοσκοπικά, ο Μάρτιν Σουλτς έχει ανατρέψει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Τα ποσοστά του SPD, με αυτόν στην ηγεσία, έχουν εκτοξευτεί και σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις κινείται στα ίδια επίπεδα με το CDU. «Μήπως η Μέρκελ κούρασε τους Γερμανούς;», διερωτάται η Bild σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις.
H Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρει ότι ο μέγας κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η στάση του έναντι της Ελλάδας. «Βάσει της λογικής της της οικονομίας, όταν οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραστικά, η οικονομία καταρρέει. Κι εκεί που στον προϋπολογισμό έπρεπε να βρίσκεται ένα παχύ συν, απομένει το πολύ-πολύ ένα ισχνό πλεόνασμα. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έβγαλε από καιρό τα θεωρητικά συμπεράσματα: ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το απαιτούμενο από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ», γράφει στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:
«Ο Σόιμπλε όμως αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και ζητά ένα πρόγραμμα λιτότητας στην ευκτική. Οι Έλληνες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν προκαταβολικά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Ξέρει ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, αλλιώς θα ήταν να περιττό να ζητά και νέα. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική αποικία. Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε.»
Από την πλευρά της η Die Zeit εκτιμά πως θα υπάρξει στο τέλος ένα συμβιβασμός: «Οι Έλληνες θα κάνουν λίγες ακόμη περικοπές, οι Γερμανοί θα δεσμευτούν για ελάφρυνση του χρέους  σε κάποια μεταγενέστερη χρονική στιγμή και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ένα μικρό ποσόν στη διάσωση. Για όλους τους ενεχόμενους αυτή είναι η λιγότερο ακριβή λύση. Για την Άγκελα Μέρκελ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν βαριά ήττα. Η σημαντικότερη προτεραιότητά της στον εξωτερικό τομέα είναι να διατηρήσει μετά το Brexit τη συνοχή της ΕΕ, πόσο μάλλον που η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει άθυρμα ρωσικών η αμερικανικών συμφερόντων. Και ο Σόιμπλε είναι μεν ισχυρογνώμων, αλλά πρωτίστως είναι πιστός στον ανώτερό του.»
Πάντως ο Σόιμπλε, επί της παρούσης, εμμένει στις θέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό πως σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD δήλωσε πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση στην Ελλάδα ώστε να καταστεί ανταγωνιστική». «Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», δήλωσε και απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα χρέους.
Πηγή