Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τραμπ, η νευρική κρίση στο Βερολίνο και το Grexit



Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού έχουν φέρει ο Τραμπ και το εκλεκτό επιτελείο του στον Λευκό Οίκο τους Γερμανούς διπλωμάτες.
Διαβάζουμε στο Reuters ότι λίγο πριν φθάσει στην Ευρώπη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Ε.Ε. και την ευρωατλαντική συνεργασία, έγινε μια μυστική συνάντηση του Γερμανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον με τον κορυφαίο στρατηγικό σύμβουλο του Τραμπ, το γνωστό ακροδεξιό Στίβ Μπάνον.
Ο Γερμανός διπλωμάτης πρέπει να αναζήτησε ηρεμιστικά χάπια μετά τη συνάντηση αυτή, όπου ο Μπάνον του είπε πολύ καθαρά ότι βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν "σαθρό οικοδόμημα". Και ότι θεωρεί πως είναι καλύτερο η Ουάσιγκτον να έχει διμερείς σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη, παρακάμπτοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μετά τη συνάντηση αυτή, οι Γερμανοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, όσα ωραία και διπλωματικά και αν άκουσαν από τον αντιπρόεδρο Πενς. Γιατί αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι τύποι σαν τον Μπάνον έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στον Τραμπ από οποιοδήποτε "συμβατικό" πολιτικό ή "χαρτογιακά" της Ουάσιγκτον.
Πολύ περισσότερο, όταν η επιθετικότητα προς την Ευρώπη που εκδηλώνει ο Τραμπ δεν αποτελεί μια απλή ιδεοληψία ενός ηγέτη, αλλά αντανακλά τις επιδιώξεις ισχυρών, παραδοσιακών επιχειρηματικών συμφερόντων, που βλέπουν το νέο πρόεδρο σαν ιδανικό όχημα για να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Σημαίνουν όλα αυτά κάτι και για μας; Ίσως ότι το τελευταίο που θα ήθελε σήμερα η Μέρκελ θα ήταν ένα Grexit, το οποίο θα επιβεβαίωνε με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο τις θεωρίες Μπάνον περί "σαθρού ευρωπαϊκού οικοδομήματος"...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: