Για αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας κάνει λόγο στη στήλη του στους New York Times o Πολ Κρούγκμαν, εμφανίζοντας ως μονόδρομο την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε συνδυασμό με επιπλέον βοήθεια από τις ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε.
Στο σημείωμά του ο Νομπελίστας οικονομολόγος καταφέρεται κατά της λιτότητας και των υπέρμαχών της, κατονομάζοντας τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
"Υπό την ηγεσία του η τράπεζα κήρυσσε τη λιτότητα ως το διεθνές οικονομικό ελιξίριο που θα έπρεπε να δίνεται παντού και αμέσως, ακόμα και σε χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές..."
"Η νεράιδα της εμπιστοσύνης δεν εμφανίστηκε. Τα χρεωμένα ευρωπαϊκά έθνη, όπως θα έπρεπε να αναμένουμε, υποφέρουν από την περαιτέρω πτώση της οικονομίας χάρη στα προγράμματα λιτότητας και η εμπιστοσύνη πέφτει αντί να ανεβαίνει. Είναι τώρα σαφές ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο ακέραιο, αν και η Ισπανία μπορεί να το καταφέρει".
"Ρεαλιστικά, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα περιλαμβάνει συνδυασμό βοήθειας από τις ισχυρότερες οικονομίες και 'κουρέματα' που θα επιβληθούν στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να δεχτούν μειωμένη και όχι πλήρη αποπληρωμή. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη στον ρεαλισμό".
"Από τη μία πλευρά η Γερμανία υιοθετεί σκληρή γραμμή έναντι ο,τιδήποτε μοιάζει με βοήθεια, αν και ένα σημαντικό κίνητρο για την [εφαρμογή] του τρέχοντος προγράμματος ήταν η προσπάθεια προστασίας των γερμανικών τραπεζών από ζημιές".
"Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ λειτουργεί σαν να είναι αποφασισμένη να προκαλέσει μια οικονομική κρίση. Εχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια παρά την τρομερή θέση στην οποία βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε μορφής ανακούφισης από το χρέος - μάλιστα ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της είπε πως ακόμα και μια ήπια αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων θα έκανε την ΕΚΤ να σταματήσει την αποδοχή τους για την παροχή δανείων στις ελληνικές τράπεζες". Ο Π. Κρούγκμαν σημειώνει πως με μια τέτοια κίνηση η ΕΚΤ "θα τραβούσε την πρίζα" από τις ελληνικές τράπεζες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα συγκεκριμένα δάνεια".
"Αν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, αυτό θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και είναι εύκολο να δούμε πώς θα έπεφταν τα οικονομικά ντόμινο σε όλη την Ευρώπη. Τι έχει στο μυαλό της η ΕΚΤ;"
"Νομίζω πως η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τη διάψευση των φαντασιώσεών της. Ακούγεται απίστευτα βλακώδες, όμως ποιος είπε πως η σοφία κυβερνάει τον κόσμο;" καταλήγει ο Π. Κρούγκμαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου