Σενάριο της Παρασκευής από τα γνωστά για να φοβηθεί ο κόσμος, πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας ή μια πραγματικότητα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία;
Τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες δεν μπορούν να εξηγηθούν με λογικούς όρους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με προεξάρχουσα τη Γαλλία επιχειρείται να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των τραπεζών στο PSI.
Τι σημαίνει αυτό αν ισχύει; Ότι σιγά μην πάνε οι ξένες τράπεζες να δεχθούν κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων, οπότε η συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους καταρρέει και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στον αέρα. Οι Γάλλοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι θα γίνουν Ελλάδα, Ισπανία ή Ιταλία και βάζουν στο τραπέζι το θέμα του PSI είτε γιατί θέλουν να διαπραγματευτούν με καλύτερο όρους στο σκληρό πολιτικό πόκερ που παίζεται είτε γιατί πράγματι βλέπουν ότι δε συμφέρει το κούρεμα.
Το ερώτημα είναι όμως τι γίνεται με την Ελλάδα. Μας αφήνουν να πάμε σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία; Διότι αν δε γίνει το κούρεμα το επόμενο βήμα είναι η χρεοκοπία. Πιθανός λοιπόν να έχουν επιλέξει την εγκατάλειψη της ελληνικής οικονομίας και την επικέντρωση της σωτηρίας του πραγματικού πυρήνα της Ευρώπης. Αφού μας έκαναν άνω – κάτω και τόσες μέρες οι ξένοι παίζουν με την υπογραφή του Σαμαρά τώρα εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την περίφημη συμφωνία του Οκτωβρίου. Δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα αν ισχύουν πράγματι αυτά τα σενάρια.
Υπαγωγή χωρών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης χωρίς «κούρεμα» εξετάζει η ΕΕ
Το ενδεχόμενο να μην προβλέπεται συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) των κρατών της ευρωζώνης, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013, συζητείται στους κόλπους της ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της ΕΕ στο Reuters την Παρασκευή.
Οι εν λόγω συνομιλίες αποτελούν τμήμα ευρύτερων διαβουλεύσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.
Αρχικά, οι χώρες της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να προβλέπονται στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και ρήτρες που θα επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών και σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις.
Το θέμα αυτό αποτελούσε άλλωστε πάγιο αίτημα του Βερολίνου, που επέμενε να αναλάβουν και οι ιδιώτες επενδυτές- δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέρος των ζημιών που θα προκύψουν από την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται τέτοιου είδους ρήτρες στους κανόνες του ESM.
«Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι περιφερειακές χώρες» τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
«Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία», συμπλήρωσε.
Άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν, ωστόσο, ότι η Γερμανία δεν είναι άκαμπτη σε αυτό το θέμα. Θα συναινούσε όμως στην αφαίρεση των εν λόγω ρητρών μόνο ως μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Προτού αρχίσει το Βερολίνο να κάνει παραχωρήσεις, είπαν οι αξιωματούχοι, θέλει να εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των υπολοίπων χωρών στο θέμα των αλλαγών της Συνθήκης της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου