Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση GPO: και πάλι καλά να λένε στη ΝΔ



Στη δημοσκόπηση της GPO, που παρουσιάστηκε χθες στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, είναι σαφής η αντίδραση των πολιτών στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Μικρή πτώση και για τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, εντυπωσιακή άνοδος των αριστερών κομμάτων, ιδίως της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.
Η πρόθεση ψήφου εάν γίνονταν σήμερα εκλογές διαμορφώνεται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της μέτρησης του Σεπτεμβρίου):
  • ΝΔ 21,5% (22,3%)
  • ΠΑΣΟΚ 15,3% (15,5%)
  • ΚΚΕ 10% (9,8%)
  • ΛΑΟΣ 7,1% (7,9%)
  • ΔΗΜΑΡ 6,3% (2,7%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 6,1% (4,8%)
  • ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3% (2,4%)
  • ΔΗΣΥ 2,3% (2%)
  • ΑΡΜΑ 0,8% (1,6%)
  • ΑΛΛΟ/ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ/ΑΠΟΧΗ 17,5% (19,7%)
  • ΔΞ/ΔΑ 10,1% (11,3%)
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός:
  • Αντώνης Σαμαράς 29,2% (22,5%)
  • Γιώργος Παπανδρέου 16% (16,1% )
  • Κανένας από τους δύο 53,8% (60,1%)
Το ΠΑΣΟΚ μάλλον ευχαριστημένο πρέπει να είναι με το ποσοστό που λαμβάνει σε κατάσταση αποσύνθεσης. Στη ΝΔ μόνο ικανοποιημένοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται. Ή μάλλον “και πάλι καλά” πρέπει να λένε με την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.
Παρά την αδιαμφισβήτητη πρωτιά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει μείωση 0,8% συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι περί το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ επικροτεί τις επιλογές Σαμαρά (συμμετοχή στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, επιστολή), φαίνεται ότι τα επικοινωνιακά λάθη και η απίθανη κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στη ΝΔ με τις διαφορετικές απόψεις και τον καθένα να λέει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι κοστίζουν.
Και θα ήταν λάθος να πούμε ότι για αυτά τα ποσοστά φταίει η …συγκυβέρνηση. Επειδή η ΝΔ παραμένει κολλημένη στα ίδια ποσοστά μήνες τώρα. Που σημαίνει ένα πράγμα: Δεν μπορεί να περάσει τις θέσεις της σε ευρύτερες μάζες.
Μόνο ο Σαμαράς ξεχωρίζει η καταλληλότητα του οποίου για πρωθυπουργός σημειώνει άλμα.
Αναμενόμενη και λογική είναι η ροπή των ψηφοφόρων να ενισχύσουν τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ έχει διψήφιο ποσοστό, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ξεπερνάνε το 6%. Τα Μνημόνια έχουν εξαθλιώσει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και έχουν συμπιέσει τα πάλαι ποτέ μικρομεσαία εισοδήματα.
 Η τάση αυτή τη στιγμή στην κοινωνία είναι στροφή προς την Αριστερά, αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για  πραγματικό «ρεύμα».
Επίσης, τέσσερις στους πέντε πολίτες (79,3%) θεωρούν ότι τα μέτρα της αρχικής συμφωνίας με την τρόικα ήταν αποτυχημένα, ενώ ακόμη 9,9% δηλώνει ότι μάλλον απέτυχαν. Από αυτούς, το 51,4% αποδίδει την αποτυχία στο περιεχόμενο της συμφωνίας, 37,2% στην αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να την υλοποιήσει και 7,3% στις κοινωνικές και κομματικές αντιδράσεις.
Αυτά αποδεικνύουν και κάτι άλλο: Από την αντιμνημονιακή στάση του κόσμου επωφελείται η αριστερά. Ενώ η ΝΔ ακόμα και όταν ακολουθούσε σκληρή αντιμνημονιακή πολιτική δεν μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά της. Πράγμα που επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας. Και αυτός ο κομματικός μηχανισμός δεν τραβάει με τίποτα. Αποδεδειγμένα πράγματα πλέον.
Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ενδεικτικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία (76,3%) όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να κατέβει στις εκλογές με άλλον αρχηγό και όχι με τον Γ. Παπανδρέου.
Στην ερώτηση ποιος θα θέλατε να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, εάν ο κ. Παπανδρέου δεν παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, το 29% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 23,1% απαντά ο Ευ. Βενιζέλος και ακολουθούν: Ανδ. Λοβέρδος 17,7%, Μ. Χρυσοχοΐδης 8%, Αννα Διαμαντοπούλου 6,5%, Λ. Κατσέλη 3%, Χρ. Παπουτσής 3% και άλλοι 9,7%.
Τέλος σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (76,7%) θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ , ενώ το 20,8% πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να βγει από την ευρωζώνη.
Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: