Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ. ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΙ


 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ): Σας καλωσορίζουμε στη φετινή συνέντευξη Τύπου, την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Με τη σημερινή συνέντευξη τελειώνει η τριήμερη παρουσία μας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Μας δόθηκε η δυνατότητα τις δυο προηγούμενες ημέρες να παρουσιάσουμε αναλυτικά ένα μεγάλο μέρος των θέσεών μας και του προγράμματός μας, νομίζουμε λοιπόν ότι όπως και πέρυσι θα ήταν σκόπιμο, όλος ο χρόνος που έχουμε απευθείας να χρησιμοποιηθεί, ν’ αξιοποιηθεί για ν’ απαντήσει στα ερωτήματά σας.
Ξεκινάμε λοιπόν κατευθείαν και νομίζω, για απόλυτα κατανοητούς λόγους, το πρώτο ερώτημα να το κάνει η πολύπαθη τηλεόραση της ΕΡΤ-3.
κα ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ («ΕΡΤ-3»): Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ σας ευχαριστούμε. Ως εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλώνουμε ότι όπως και εδώ και 3 και πλέον μήνες, συνεχίζουμε αταλάντευτα να μη νομιμοποιούμε με οποιονδήποτε τρόπο, απόφαση ή πράξη μας, το κλείσιμο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού μας Φορέα.
Έρχομαι στην ερώτησή μου: Την ανοιχτή σας ομιλία προχθές εδώ στη Θεσσαλονίκη, μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ, άνετα θα μπορούσε ο καθένας να τη χαρακτηρίσει αμιγώς προεκλογική. Εκτός του ότι ζητήσατε για μια ακόμη φορά εκλογές, παρουσιάσατε και βασικά κομμάτια του κυβερνητικού σας προγράμματος, περνώντας μάλιστα και σε πανηγυρικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις.
Κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι εκ του νόμου οι βουλευτικές εκλογές αργούν, το ερώτημα είναι αν έχετε υπ' όψιν σας κάτι το οποίο θα τις επιβάλλει αυτές τις εκλογές νωρίτερα. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ κα Παπαφωτίου. Να πω εισαγωγικά ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που μου απευθύνετε εσείς, εκπροσωπώντας την τηλεόραση της ΕΡΤ-3, την πρώτη ερώτηση. Και να πω ότι για μας είναι μια ένδειξη αγώνα και αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας, αυτό που οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εδώ και 3 μήνες, διεξάγουν σε αντίξοες συνθήκες.
Μιλήσατε για πανηγυρικές εξαγγελίες. Κυρία Παπαφωτίου, δεν κάναμε πανηγυρικές εξαγγελίες. Μιλήσαμε για τ’ αυτονόητα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση. Και χρέος πρώτιστο δικό μας, είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορέσει όχι απλά να επιβιώσει, να ζήσει με αξιοπρέπεια.  Δεν πρόκειται  λοιπόν για πανηγυρικές και προεκλογικού τύπου εξαγγελίες.
Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση και είναι έξω και πέρα από κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι αδιαπραγμάτευτο. 
Όταν στην Ελλάδα έχουμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Commission 500.000 οικογένειες που έχουν μηδενικό εισόδημα, που δεν έχουν εισόδημα, κι όταν σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF έχουμε 600.000 παιδιά και βρέφη που υποσιτίζονται, δεν πρόκειται  λοιπόν για πανηγυρικές εξαγγελίες.
Βρισκόμαστε σε μια δραματική κατάσταση και οφείλουμε να προσδιορίσουμε την ελάχιστη δυνατή βοήθεια ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση.
Οι εκλογές λοιπόν δεν είναι ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ανυπομονησίας του. Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε σε θέσεις εξουσίας. Οι εκλογές και η αλλαγή πορείας για τον τόπο είναι ζήτημα επιβίωσης για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και ζήτημα κυριαρχίας και προοπτική για τη χώρα.
Με ρωτάτε πώς αυτό θα γίνει. Στην ομιλία μου είπα ξεκάθαρα ότι δεν περιμένουμε να φύγει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά από μόνη της. Και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δε θα πέσει από δολιοφθορά, όπως ο ίδιος υπονόησε σε μια συνέντευξή του. Θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση.
Βλέπω ότι σε μια συνέντευξή του σήμερα ο Πρωθυπουργός θυμάται τη συνταγματική κυβερνητική θητεία των 4 χρόνων και λέει ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία. Ξεχνά ότι και ο ίδιος έγινε Πρωθυπουργός από εκλογές που έγιναν πολύ πριν εξαντληθεί η συνταγματικά καθορισμένη περίοδος. Γιατί; Διότι έπεσε η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση του  κ. Παπανδρέου και έπεσε και η δεύτερη, του κ. Παπαδήμα.
Όπως έχουν πέσει λοιπόν ήδη δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, από την αντίδραση, την αντίσταση και τη διεκδίκηση του ελληνικού λαού, από την πλήρη αναντιστοιχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής με τη λαϊκή επιθυμία, έτσι, σύντομα, θα πέσει και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Και θα πέσει, επαναλαμβάνω, κάτω από τη λαϊκή κινητοποίηση και τη λαϊκή αντίδραση.
κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ («Ρ/Σ ΕΡΤ-3»): Προσυπογράφοντας τα όσα είπε η συναδέλφισσα, η κα Παπαφωτίου, να πούμε και στους συναδέλφους αλλά και όσους μας ακούνε, ότι παραμένουμε στους χώρους εργασίας, ορθοσταντούντες και ορθοβαδίζοντες, παραμένουμε παράγοντας καθημερινό 24ωρο πρόγραμμα ενημερωτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό. Και εκεί θα μείνουμε, γιατί πιστεύουμε στο δίκαιο αυτού του αγώνα. Παράνομοι είναι κάποιοι άλλοι.
Κύριε Πρόεδρε, θα έρθω σ’ ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι σας απασχολεί κι εσάς, όπως και όλο το πολιτικό σύστημα. Διαβάζω δυο μικρές φρασούλες: «Κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον ελληνικό λαό». Είναι φράσεις του κ. Σαμαρά και απευθύνονται στην αγαπημένη του θεωρία των δύο άκρων.
Πώς σκέφτεστε ν’ αντιμετωπίσετε και αν έχετε την εκτίμηση ότι αυτό σας κάνει πάρα πολύ κακό, σπέρνοντας το φόβο, ίσως και την καχυποψία, μέσα στους κόλπους του εκλογικού Σώματος; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σπυριδωνίδη, αναφέρεστε στην περιβόητη θεωρία των δύο άκρων που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα, όχι μόνο σε Αριστερούς και Αριστερές, αλλά κυρίως προκειμένου, και αυτό είναι που  μας φοβίζει, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής συνεργασίας του κόμματός του με την Ακροδεξιά. Κι αυτό είναι θλιβερό.
Προχθές είχαμε ένα επεισόδιο στο Πέραμα που αναδεικνύει την πραγματική μορφή αυτής της συμμορίας, της νεοναζιστικής συμμορίας που παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό μ’ ένα προσωπείο  αντισυστημικό, φιλολαϊκό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμμορία μπράβων που επιτίθενται όχι μονάχα σε ανθρώπους με άλλο χρώμα και μετανάστες, αλλά και σε ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, διαφορετική πολιτική τοποθέτηση από αυτούς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ο λαλίστατος κ. Κεδίκογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μέχρι σήμερα δε βρήκε ούτε μια λέξη για να σχολιάσει και να καταδικάσει αυτή την επίθεση. Καθημερινά, σε κάθε μου δήλωση, δύο και τρία τα σχόλιά του. Δε βρήκαν μια λέξη για να καταδικάσουν τη βάναυση αυτή και επικίνδυνη για τη δημοκρατία επίθεση από Χρυσαυγίτες στα μέλη ενός πολιτικού κόμματος που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο.
Αντ’ αυτού μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ζητούσε από τη Νέα Δημοκρατία και από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση, δεν είχαμε καν ανακοίνωση καταδίκης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είχαμε μια αισχυντηλή δήλωση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έβαζε σε ίσα σταθμά και αντί να καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ σήμερα θέλω ν’ απευθυνθώ με αίσθημα ευθύνης όχι στους Αριστερούς και στις Αριστερές, θέλω ν’ απευθυνθώ στο δημοκρατικό κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και στα δημοκρατικά της στελέχη. Αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές επιλογές. Είναι επικίνδυνες όχι για το ΣΥΡΙΖΑ, επικίνδυνες για τη δημοκρατία και για τη χώρα.
Κι επειδή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, θα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό, την περίοδο της κυβερνητικής κρίσης του Ιούνη, είχε διαρρεύσει η απειλή του Γραμματέα της κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου, του κ. Μπαλτάκου, «μη μας πιέζετε, θα συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή αν μας πιέσετε».
Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή η προσπάθεια ίσων αποστάσεων απέναντι σε μια παράταξη που έχει συνδέσει την πορεία της με τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και προκοπή σ’ αυτό τον τόπο από τη μια πλευρά κι από την άλλη πλευρά με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυτής, υποκρύπτει όχι μονάχα τη μικροπολιτική σκοπιμότητα να δυσφημιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπονομευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κρυφή επιθυμία που υπάρχει στη σκέψη και στο μυαλό ορισμένων για μελλοντική συνεργασία του κόμματος του κ. Σαμαρά με την Ακροδεξιά.
Όποιος λοιπόν σήμερα παίρνει ίσες αποστάσεις από το Μανόλη Γλέζο από τη μια πλευρά και από τον κ. Μιχαλολιάκο από την άλλη, καλό είναι να κοιτάξει τον εαυτό  του στον καθρέφτη. Απευθύνω λοιπόν έκκληση στο δημοκρατικό κόσμο και στα δημοκρατικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουν να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τέτοιου είδους επικίνδυνα σενάρια για τη δημοκρατία και για τη χώρα.
Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε πίσω σας το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ Ισχυρός- Αυτοδύναμος Λαός». Προχθές, την Παρασκευή, αντιστρέψατε ελαφρώς αυτό το σύνθημα στην ομιλία σας στο Λευκό Πύρο και είπατε, αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει και πανίσχυρος λαός.
Αυτό σημαίνει, και έρχομαι στο ερώτημα, ότι αν στις εκλογές όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές,  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει επιτευχθεί η αυτοδυναμία, θα κινηθείτε με σκοπό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές και με σκοπό να επιτευχθεί αυτοδυναμία;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σβέρκο, η εκτίμησή μου είναι ότι αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα και ότι ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας στη νέα Βουλή είναι απολύτως εφικτός στόχος.
Εν τούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος και τα εξαιρετικά κρίσιμα που έρχονται και που θα έχει ν’ αναλάβει η κυβέρνηση  κοινωνικής σωτηρίας που θα σχηματίσουμε, δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων  και θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σ’ αυτή  τη δύσκολη πορεία, θα βρεθούν κι άλλες πολιτικές  δυνάμεις που θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν το δύσκολο έργο μας, που επαναλαμβάνω, παίρνει διαστάσεις εθνικής σημασίας. Και κανένα  κόμμα μόνο του δε μπορεί.
Η απεύθυνσή μας είναι διαρκής, πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς, που σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι αδιανόητο να προτάσσουν διαχωριστικές γραμμές και διαφωνίες. Από κει και πέρα είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι θα υπάρξουν κι άλλες δυνάμεις ή άλλοι Βουλευτές στην επόμενη Βουλή με τους νέους συσχετισμούς, που αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων θα στηρίξουν μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.
Απαντώ λοιπόν με ευθύτητα στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, εν τούτοις είμαι εξίσου πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις και όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμή  μας στο λαό αλλά και μέσα στη νέα Βουλή, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δυνατότητά μας να διαπραγματευθούμε με επιτυχία προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, των συμφερόντων του λαού στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι.
κα  ΚΑΒΒΑΔΙΑ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να επιμείνω λίγο στο θέμα της αυτοδυναμίας, γιατί αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που την Παρασκευή το βράδυ σας ακούσαμε να ζητάτε ευθέως αυτοδυναμία για το ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, εκτιμάτε ότι έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία ένα τέτοιο κλίμα; Γιατί από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και τι απαντάτε σε όλους όσους σας κατηγορούν ότι στην προοπτική της εξουσίας έχετε απεμπολήσει πολλά από τα κινηματικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καββαδία, στο πρώτο σας ερώτημα, αν πράγματι δεν είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα συντριπτικής δυναμικής για το ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, δε θα έσπευδαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να αλλάξουν τους εκλογικούς νόμους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και να ανοίξουν μια συζήτηση για το πώς θα κλέψουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν εκλογικούς νόμους τώρα και να μοιράσουν μεταξύ τους το bonus στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αυτά και μόνο είναι σημάδια ένδειξης ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει μια δυναμική και μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Οφείλω δε να σας πω ότι αυτή η δυναμική θα πολλαπλασιαστεί όταν τεθούν με ωμό τρόπο όπως τίθενται κάθε φορά πριν από την κάλπη τα διακυβεύματα, τα διλήμματα.
Ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα μπροστά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση το δίλημμα θα είναι ένα. Συνέχεια της πολιτικής του λάθους των μνημονίων που μας έχουν οδηγήσει στην κοινωνική καταστροφή ή αλλαγή πορείας; Ή μια νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα βγάλει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και θα ξαναφέρει την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία στο λαό και στη χώρα; Αυτό θα είναι το δίλημμα.
Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μας έχοντας καθημερινή επαφή με τους πολίτες να γνωρίζουμε ότι αυτή η δυναμική που σήμερα μπορεί να μην εκφράζεται στο σύνολό της διότι ο κόσμος διακατέχεται από μια βουβή οργή, θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερό σας ερώτημα όμως. Κοιτάξτε να δείτε κα Καββαδία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τους άλλους. Εμείς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ακριβώς επειδή η ελληνική κοινωνία πίστεψε ότι χωρίς ριζοσπαστικές λύσεις δεν μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα. Και εμείς δεν πρόκειται ούτε την ψυχή μας να χάσουμε ούτε τις αξίες μας και τις αρχές μας να πουλήσουμε. Πόσο δε μάλλον όταν η ίδια η πραγματικότητα και η ίδια η ζωή μας επιβεβαιώνει.
Όλες οι τοποθετήσεις μας, ριζοσπαστικές είπανε κάποιοι, ουτοπικές είπαν κάποιοι άλλοι, έξω από την πραγματικότητα μας λέγανε, όλες όμως οι τοποθετήσεις μας αποδείχθηκαν αληθινές. Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα της λιτότητας. Χρειάζεται και μπορούμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους και αυτή είναι μια λύση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης γι΄ αυτό και θα έχουμε συμμάχους τους λαούς της Ευρώπης σε αυτή την αναμέτρηση.
Ως εκ τούτου, εμείς νερό στο κρασί μας δεν πρόκειται να βάλουμε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι το κρασί μας είναι αυθεντικό και γνήσιο και είναι καλό κρασί.
Θ. ΣΕΧΛΕΤΙΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Χτες στη σύσκεψη των φορέων που έγινε εδώ πέρα είπατε ότι αν αυτή η κυβέρνηση προλάβει και πουλήσει, ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΑΘ στη συνέχεια μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά προτεραιότητα θα ακυρώσει αυτή την πράξη. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε πώς θα συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι υπάρχει και ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να διευκολύνει τις επανακρατικοποιήσεις. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιχλετίδη ακριβώς επειδή υπάρχει η ελληνική νομοθεσία και Σύνταγμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι εκποιήσεις και μάλιστα έναντι πινακίου φακής δημόσιων πόρων. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσουμε μια προς μια αυτές τις συμβάσεις και αυτές τις εκποιήσεις. Και ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό που προέχει είναι η κυριαρχία μας και το δημόσιο συμφέρον, πιστεύουμε ότι θα έχουμε και τα νομικά μέσα, κυρίως όμως το ηθικό πλεονέκτημα για να επανεξετάσουμε και να ακυρώσουμε πράξεις και συμφωνίες, οι οποίες βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.
                        Σε ό,τι δε αφορά το νερό, που είναι ένα δημόσιο αγαθό, αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό, στο οποίο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μονάχα όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα. Πρέπει να σας πω ότι σε όλο τον κόσμο υπήρξαν σημαντικότατες κοινωνικές συγκρούσεις με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Πριν από μια βδομάδα είχατε στην πόλη σας τον Υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας. Στη Βολιβία σας θυμίζω ότι η μεγάλη κοινωνική σύγκρουση που έφερε και τον Έβο Μοράλε στην εξουσία ήταν ακριβώς αυτό, η ιδιωτικοποίηση του νερού. Αλλά για να μη μιλάμε μονάχα για αναπτυσσόμενες χώρες, σε αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξαν τρομακτικές συνέπειες. Μεγάλη αύξηση των τιμολογίων, κυρίως όμως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία.
Βασικό μας χρέος λοιπόν να προστατεύσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στα βασικά αγαθά και να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν θα το διαπραγματευτούμε με κανέναν εταίρο μας κ. Σιχλετίδη.
κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΑΥΓΗ»): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Για το μνημόνιο και το βασικό πολιτικό δίλημμα που το θέσατε ήδη σε συνέχεια πολιτικής του λάθους ή αλλαγή, δεσμευτήκατε εδώ από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής ότι το βράδυ των εκλογών και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ότι θα τελειώσει το μνημόνιο. Δεν είστε ωστόσο και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που το εξαγγέλλει και αντιγράφω από τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», ο κεντρικός τίτλος είναι: «Μπορούμε να διώξουμε το μνημόνιο».
Εφόσον  και οι δύο προτάσεις έχουν με βάση τα λεχθέντα τον ίδιο στόχο, τι λέτε στον πολίτη ώστε να ξεχωρίσει ποια από τις δύο προτάσεις είναι προς το όφελός του, τι απαντάτε στο σχέδιο Σαμαρά για απεμπλοκή από το μνημόνιο αλλά και πώς σχολιάζετε επίσης πληροφορίες του σημερινού Τύπου που εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να ζητά από τις Βρυξέλλες στο μεθαυριανό του ταξίδι να μην πιέσουν οι δανειστές την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα αλλά και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση δεν αντέχει, όλα κρέμονται από μια κλωστή για να αντιγράψω και τον τίτλο από το «ΒΗΜΑ». 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου δεν μπορώ πια να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Πρωθυπουργού. Ξεκίνησε από σφόδρα αντιμνημονιακός – θα θυμάστε – πριν από δύο χρόνια από αυτό εδώ το βήμα, μιλούσε για το λάθος, για το έγκλημα, ότι θα διορθώσει το λάθος, μετά πέρασε στην πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, μόλις έγινε Πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι ήταν αμαρτωλός και πήγε στην κα Μέρκελ και είπε «ουδείς αναμάρτητος». Και από αντιμνημονιακός σφόδρα έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών.
Υπέγραψε το Νοέμβρη το δεύτερο σκληρότερο μνημόνιο, αύξησε τη δόση δηλαδή του λάθους. Μέχρι προχτές μας έλεγε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος να βγούμε από την κρίση, σήμερα διαβάζω σε έναν τίτλο εφημερίδας, σε συνέντευξή του συνειδητοποιεί ότι πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο.
Συμφωνούμε απολύτως μαζί του. Πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο και θα φύγουμε από το μνημόνιο. Μόνο που από το μνημόνιο δεν θα φύγουμε με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο από τη χώρα. Θα φύγει από την κυβέρνηση προφανώς. Και το μνημόνιο θα φύγει και θα πάει στην ιστορία, ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο, εξαθλίωση, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Κύριε Παπαδημητρίου, είναι σε όλους γνωστό, νομίζω και η εφημερίδα σας το έχει αναδείξει, ότι ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί και έχει υπογράψει για νέα μέτρα από το καλοκαίρι. Έχει υπογράψει σε επιστολή που έστειλε στην κα Μέρκελ ότι εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, εάν δεν βγει το πρόγραμμα, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα είναι αναγκαία να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν. Σε νέα μέτρα δηλαδή.
Ας μην κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό άλλο. Και εν τοιαύτη περιπτώσει ας πούμε για μια φορά την αλήθεια. Οι δανειστές μας ανοίξανε τα χαρτιά τους εν μέσω των γερμανικών εκλογών και είπαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014 – 2015.
Το προσδιόρισε ο κ. Σόιμπλε στα 10 με 15 δισεκατομμύρια. Είχαμε όμως και την αναφορά εκπροσώπων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία που μίλησαν για το συνολικό δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2020 που το προσδιόρισαν στα 77 δις. Έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν είναι να υπογράψουν νέο πακέτο 77 δις, όπως μας προτείνουν, αυτή τη φορά θα το κάνουν χωρίς νέα μέτρα; Και μάλιστα με αυτούς που ήδη έχουν δοκιμάσει πως ό,τι και να τους προτείνουν το αποδέχονται;
Ας μην γελιόμαστε λοιπόν. Το ζήτημα είναι να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το λάθος. Το ζήτημα είναι να βγούμε από το μνημόνιο πράγματι και από το μνημόνιο δεν μπορεί να μας βγάλει κανένας άλλος παρά μονάχα ο ελληνικός λαός. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας βγάλει από το μνημόνιο μόνος του. Ο ελληνικός λαός μπορεί να μας βγάλει.
Γι’ αυτό και προχθές στην ανοιχτή συγκέντρωση στη Λεωφόρο Νίκης, δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό σε μια νέα ξεκάθαρη συμφωνία, σε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό συμβόλαιο. Η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και ο εκδημοκρατισμός. Η δέσμευση του ελληνικού λαού και η υποχρέωσή του με την ψήφο του να ακυρώσει το μνημόνιο το βράδυ της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV»): Να σας καλημερίσω και να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλονίκη. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω χωρίς βέβαια να είναι η πιο ουσιώδες παράμετρος που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία ενός πολιτικού αρχηγού το επικοινωνιακό του προφίλ όμως στην εποχή της εικόνας εκπέμπει θετικά ή αρνητικά μηνύματα στους πολίτες. Φαντάζομαι θα συμφωνείτε με αυτό.
Δέχεστε τελικά πως ήταν ένα λάθος επικοινωνιακά που έδωσε τροφή για σχόλια σε επικριτές σας το Βurberry πουκάμισο που φορέσατε στην πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χριστοδουλίδη, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι χρώμα πουκάμισο, ή μάρκα πουκάμισο φοράμε.
Και νομίζω ότι πράγματι η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε μια μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δείχνει μια ανησυχία. Υπάρχει μια αγωνία να προσπαθήσουν, όχι με επιχειρήματα, όχι με θέσεις, αλλά με τέτοιου είδους δευτερεύοντος σημασίας και ουσίας γεγονότα, να διαμορφώσουν ένα κλίμα που απαντά σε επικοινωνιακές στοχεύσεις και μόνο.
Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτού του είδους τη συζήτηση σε μια σοβαρή, πιστεύω, συνέντευξη Τύπου.
Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΕΡΤ»): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να έρθω στο θέμα των δημοτικών εκλογών. Κατ’ αρχήν θα ήθελα το σχόλιό σας, την κριτική σας, τη γνώμη σας για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατεβάσει η κυβέρνηση για τον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.
Και το δεύτερο. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά και εσάς, δηλαδή εννοώ το ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιες συμμαχίες θα κατέβετε στις δημοτικές εκλογές; Με ποιους και με ποιες συμμαχίες;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής ασχοληθήκαμε διεξοδικά με το θέμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι αυτές σώνει και καλά θα γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό που λέει και ο λαός μας, «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».  Πρέπει πρώτα να είμαστε έτοιμοι, να προετοιμαστούμε για μια σκληρή μάχη που ούτως ή άλλως θα είναι σκληρή είτε γίνουν πριν, είτε γίνουν μετά.
Εκεί αναδείξαμε κάποιους βασικούς άξονες της πολιτικής μας. Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση θα παίξει κομβικό ρόλο και στην προστασία του λαού μας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από το μνημόνιο, όμως θα παίξει κομβικό ρόλο και στο σχέδιο της εθνικής ανασυγκρότησης. Για να παίξει όμως κομβικό ρόλο πρέπει να υπάρξουν σημαντικές, ριζικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.
Πρώτα απ’ όλα δήμαρχοι οι οποίοι θα έχουν διάθεση να συγκρουστούν με ανιδιοτέλεια πέρα και έξω από συμφέροντα, πέρα και έξω από την κυρίαρχη διαπλοκή και δυστυχώς έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο διάστημα, πολλούς δημάρχους –με θλίψη το λέω αυτό- να κρίνονται ένοχοι για μίζες, για διαφθορά. Η πόλη της Θεσσαλονίκης άλλωστε έχει τέτοια παραδείγματα, δυστυχώς.
Συνεπώς, χρειάζεται ένα κύμα ριζοσπαστικής αλλαγής  και σε πρόσωπα και σε ιδέες και σε αντιλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς θα στηρίξουμε πρόσωπα με κριτήριο την εντιμότητα, την ικανότητα, την ανιδιοτέλεια και βεβαίως τη συμφωνία στις βασικές προγραμματικές θέσεις σε συνδυασμούς που θα χαρακτηρίζονται από ριζοσπαστική διάθεση και αγώνα για σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Στη βάση της προοδευτικής, ριζοσπαστικής, δημοκρατικής, αλλά και πατριωτικής, εγώ θα έλεγα, προοπτικής για τον τόπο και για την τοπική κοινωνία.
Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και στη διαβούλευση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας με όλους και όλες, όσους σε αυτό το προσκλητήριο θα ανταποκριθούν.
Και να σας πω και κάτι ακόμη. Το θέμα των συμμαχιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας μάλλον κάποιους άλλους πρέπει να αφορά περισσότερο από ό,τι εμάς. Διότι οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια, θα είναι στο δεύτερο γύρο.
Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι στην κρίση των πολιτών θα είναι στο δεύτερο γύρο να κερδίσουν στους περισσότερους Δήμους και στις περισσότερες Περιφέρειες και πιστεύω ότι θα κερδίσουν ακριβώς διότι έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα ευρύτατα χαρακτηριστικά. Δεν θα έχουμε δηλαδή σώνει και καλά υποψήφιους κομματικά στελέχη, αλλά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αυτοί που θα υποστηριχθούν από το ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική πλειοψηφία θα κερδίσουν Δήμους και Περιφέρειες.
Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε και σπεύδουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε σας ακούσαμε τις τελευταίες μέρες να περιγράφετε το ζήτημα της διεκδίκησης της αποζημίωσης για το κατοχικό δάνειο, ως κεντρικό στοιχείο της όποιας διαπραγμάτευσης ή κουβέντας θα κάνετε με τη γερμανική Κυβέρνηση και όχι μόνο με τους δανειστές.
Όμως χτες, σχεδόν ταυτόχρονα με εσάς που λέγατε όσα λέγατε για το κατοχικό δάνειο, ο επικεφαλής του Die Linke της γερμανικής Αριστεράς ο κ. Ριξινγκερ ένας από τους συνομιλητές σας στην Ευρώπη και από τους συμμάχους σας πολιτικούς, αν δεν κάνω λάθος εντός της εβδομάδας θα πάτε και στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στη Γερμανία, απέρριψε το αίτημα αυτό όπως διατυπώθηκε από εσάς. Είπε δηλαδή ότι δεν αποδέχεται ένα τέτοιο αίτημα ως Κόμμα της γερμανικής Αριστεράς και ότι «εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να κοιτάμε το παρελθόν και καλό θα είναι να κοιτάμε το μέλλον». Αυτό είναι από μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντεσμπλατ».
                        Θα ήθελα να μου πείτε, η εκτίμηση είναι προφανώς δική  μου αλλά και όχι μόνο δική μου, ότι αν ο βασικός σας σύμμαχος στη Γερμανία απορρίπτει αυτό το αίτημα, δεν μπορεί να συζητήσει η κα Μέρκελ για κάτι τέτοιο και πάντως αν μιλάτε για πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, αν ο βασικός σύμμαχος και σε πολλά σημεία υποστηρικτής σας απορρίπτει ένα τόσο κεντρικό στοιχείο της διεκδίκησής σας πως μπορείτε να μιλάτε ρεαλιστικά για μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία στην Ευρώπη.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Κωβαίε δεν έχω υπόψη  μου τη συγκεκριμένη συνέντευξη, δεν μπορώ να ξέρω σε τι είδους ερώτημα απάντησε ο κ. Ριξινγκερ. Εγώ ξέρω τις επίσημες θέσεις του Die Linke και οφείλατε να τις ξέρετε κι εσείς. Είναι διατυπωμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Συγνώμη που παρεμβαίνω, πρόκειται για αλλαγή της θέσης του Κόμματός του.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή τα Κόμματα έχουν συλλογικές διαδικασίες και επειδή πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει και σε εμάς στην Ελλάδα ότι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή σε συνεντεύξεις βγαίνει μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί σε όσα πραγματικά ειπώθηκαν, εγώ οφείλω μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να σταθώ -και εσείς πιστεύω- στα όσα δημόσια έχει διατυπώσει και στις συλλογικές αποφάσεις του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία. Και όσα δήλωσε η συμπρόεδρος του Κόμματος στην εφημερίδα των Συντακτών αν δεν κάνω λάθος πριν από δύο εβδομάδες σε συνέντευξή της ότι είναι ένα αίτημα Δίκαιο και μια ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό.
Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες με τις οποίες αυτό το αίτημα και αυτή η διεκδίκηση θα υλοποιηθεί ώστε να είναι αποτελεσματική, είναι κάτι, το οποίο πρέπει να αφορά όχι μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον τόπο.
Και είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι ακόμη και αυτό που υποσχέθηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών τότε ο κ. Αβραμόπουλος στη συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δηλαδή τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή ώστε όλοι μαζί –όλοι μαζί θα έπρεπε- να διεκδικήσουμε αυτό το μείζον εθνικό θέμα, δεν έχει προχωρήσει. Και όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς η βασική γραμμή της Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, είναι μια γραμμή ότι μόνο οι Έλληνες χρωστάνε και μόνο οι Έλληνες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και όχι να διεκδικούν αυτά που άλλοι τους χρωστάνε.
Σε τελική ανάλυση εμείς κ. Κωβαίε θα επιδιώξουμε το ζήτημα αυτό όχι μόνο να μην το μεταθέσουμε στις καλένδες, αλλά να το αξιοποιήσουμε όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για λόγους ουσίας.
Στόχο έχουμε να συγκροτήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές μια πλατειά εθνική Επιτροπή, παίρνοντας ως κορμό τη σημερινή Επιτροπή διεκδίκησης και αξιοποιώντας προσωπικότητες, Έλληνες και ξένους, διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα υπάρξει ευρύτατη υποστήριξη όχι μόνο από την πλευρά του ελληνικού λαού αλλά και από δυνάμεις και όχι μόνο στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και πρέπει να σας πω κάτι κ. Κωβαίε που κατά την άποψή μου είναι σημαντικό. Αλλάζει το κλίμα. Όχι το κλίμα για την Κυβέρνηση Σαμαρά, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αλλάζει το κλίμα απέναντι στον ελληνικό λαό. Εγώ όπου πηγαίνω κ. Κωβαίε συναντώ, πηγαίνω σε συγκεντρώσεις πολιτών στην Ευρώπη πολυπληθείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.
Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να δυσφημίσουν τους Έλληνες, έβγαιναν διεθνώς και έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, τα θυμάστε φαντάζομαι. Ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός τα έλεγε! Δημιουργήθηκε ένα κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι εμείς φταίμε, εμείς είμαστε το μαύρο πρόβατο. Όμως σήμερα αυτό το κλίμα αλλάζει.
Σας θυμίζω ότι ενάμιση χρόνο πριν είχαμε διαδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες». Διότι διαπιστώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί –που στο ίδιο καζάνι βράζουν με εμάς- ότι έρχεται η σειρά τους και ότι είμαστε αποδιοπομπαίοι τράγοι, όχι μαύρα πρόβατα.
Πριν από ένα χρόνο, τέλος Σεπτέμβρη ήμουν στο Αμβούργο σε εκδήλωση των γερμανικών Συνδικάτων και του Die Linke, ήταν χιλιάδες Γερμανοί οι οποίοι υποστήριζαν το αίτημα να σταματήσει η βάρβαρη λιτότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και ότι η Κυβέρνησή τους, τους φορολογεί για να δίνει χρήματα στους τραπεζίτες και όχι στον ελληνικό λαό.
Πιστεύω λοιπόν ότι και στο αίτημά μας για την ιστορική δικαίωση αυτού του αδικαίωτου αιτήματος, που είναι πρωτίστως ηθικό, αλλά και στο αίτημά μας να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους, σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν θα είμαστε εμείς και η κα Μέρκελ, θα είμαστε από τη μια μεριά εμείς και οι λαοί της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά η κα Μέρκελ με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και πιστεύω ότι σε αυτή τη σύγκρουση θα κερδίσουν αυτοί που έχουν δίκιο.
Μ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»): Κύριε Πρόεδρε είναι κάπως πιο εστιασμένο το ερώτημά μου. βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η Κυβέρνηση προωθεί τη διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στην οποία κι εσείς έχετε αντιταχτεί, αυτό οδηγεί σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής διακυβεύεται, απειλείται τέλος πάντων.
Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να νοικιάσει δυο γαλλικές φρεγάτες, έναντι 200 εκ. ευρώ ετησίως. Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η θέση σας όσον αφορά αυτό το θέμα και ποια είναι η θέση σας για το αν και τι είδους αμυντική βιομηχανία μπορεί να έχει η Ελλάδα. Ευχαριστώ.
 Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μητσοπούλου, στην επίσκεψη του κ. Ολάντ στη χώρα μας -ειρήσθω εν παρόδω μου θυμίζετε ότι είχα κατηγορηθεί πολύ για  μια πρόβλεψη που είχα κάνει και μάλλον δικαιώνομαι όταν είχα βρεθεί στη Γαλλία-  του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας, στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την ενοικίαση από την πλευρά της χώρας μας γαλλικών φρεγατών.
Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα.
Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο.
Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, άρα έχει πραγματικά ανάγκη να έχει ένα στράτευμα αξιόμαχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι έγκλημα να κλείνουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, να απειλείται η ΕΑΒ τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όσο και αν εξορθολογιστούν και πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα υπάρχει πάντα ανάγκη για δαπάνες.
Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από το Τμήμα Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά Ναυπηγεία από ελληνική σχεδίαση πλοίων. Το λεγόμενο σχέδιο για το «εθνικό πλοίο», εμείς το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Διότι κοιτάξτε μιλώντας και για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, να δώσουμε δουλειές, να δώσουμε προοπτική, τα Ελληνικά Ναυπηγεία πρέπει να ανασυγκροτηθούν. Και πρέπει να ανασυγκροτηθούν με δικές μας δυνάμεις, άρα είναι προτιμότερο να μη σπαταλάμε χρήματα σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς πολυδάπανους και ατελέσφορους, αλλά να ανασυγκροτήσουμε την εθνική μας αμυντική βιομηχανία, να δώσουμε θέσεις εργασίας, να την κάνουμε ανταγωνιστική και να έχουμε και εξοικονόμηση κόστους.
Μας βρίσκετε απολύτως πλήρως αντίθετους με λογικές που κρύβουν σκοπιμότητες άλλου χαρακτήρα και πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους και με ειλικρίνεια απέναντι στους εταίρους να τους πούμε ότι αν είναι να μας βοηθήσετε να μας βοηθήσετε. Αν θέλετε να τα βγάζετε από τη μια τσέπη και να τα παίρνετε από άλλη τσέπη, τότε τέτοιου είδους βοήθεια καλύτερα να λείπει.
ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε άκουσα με ενδιαφέρον την εκτίμησή σας για το πιθανό αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού σας υπενθυμίσω ότι το Νοέμβριο πέρσι σε μια συνέντευξή σας στην εφημερίδα «ΝΤΙ ΤΣΑΙΤ» είχατε εκτιμήσει ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε πανικό και ο χρόνος της κυβέρνησής του τελειώνει, στις 15 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Επιτροπή είχατε εκτιμήσει ότι στο τέλος του Μαρτίου που πέρασε ή θα καταρρεύσει ο λαός και ο τόπος ή θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, τώρα ακούω και πάλι την εκτίμηση ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, είναι κοντά η ώρα της ανατροπής. Θα ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι προετοιμάζεστε και μεγάλη συζήτηση έγινε για το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές που είναι κάποιους μήνες αργότερα, πότε τελικά εκτιμάτε, σε πόσους μήνες ότι θα έρθει αυτή η ανατροπή; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιγουρή όπως γνωρίζετε μαντικές ικανότητες δεν έχω. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει ήδη εξαντληθεί και βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις. Και το λέω αυτό διότι, ξέρετε το πρόβλημα της κυβέρνησης αυτής είναι ότι εφαρμόζει μια πολιτική η οποία δεν είναι βιώσιμη, ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
Ως εκ τούτου θα σας απαντήσω ευθέως. Η απάντηση στην εξίσωση και στο ερώτημα πότε θα έχουμε εκλογές είναι συνάρτηση των λαϊκών αντιδράσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, όχι μονάχα της επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι δεδομένη, είναι συνάρτηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και εδώ πρέπει να επαναλάβω - μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας όταν ο λαός έχει τη βούληση να διεκδικήσει την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με δυναμική όταν ο λαός μας βρίσκεται στους δρόμους και διεκδικεί. Είναι ένα κόμμα άμεσα συναρτημένο με τα κοινωνικά κινήματα, τη λαϊκή κινητοποίηση.
Εμείς λοιπόν δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις για το πότε θα καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας και σε αυτή την κατεύθυνση αν θέλετε κινούμαστε και αυτό το χαρακτήρα έχει και η διατύπωση που έκανα προχτές λέγοντας ότι πια δεν υπάρχουν επιμέρους αγώνες αλλά κάθε επιμέρους αγώνας σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα πρέπει να έχει μια πολιτική στόχευση.
Διότι όλοι οι επιμέρους αγώνες και όλα τα επιμέρους αιτήματα και διεκδικήσεις εξαρτώνται απολύτως από ένα και μοναδικό θέμα, το πολιτικό θέμα. Το αν θα συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, λέμε εμείς, να ασκεί μια πολιτική σε βάρος των συμφερόντων του λαού και σε δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση.
κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε σε κάποιο σημείο της ομιλίας σας στη συγκέντρωση της Παρασκευής εδώ στη Θεσσαλονίκη τονίσατε πως δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις αλλά υπάρχουν λύσεις. Λύσεις αναζητούν και οι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, έξι στους δέκα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ασφαλώς γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις αλλά οι περισσότεροι επιζητούν λύσεις που να ανταποκρίνονται στα τυπικά τους προσόντα και το επίπεδο σπουδών τους. Πολλοί βρήκαν τη λύση μέσα από την οδό της μετανάστευσης. Πολλοί σκέφτονται αυτή την προοπτική ακόμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξει την παραγωγική ανασυγκρότηση, εγχείρημα τεράστιο που προϋποθέτει πολλά και καλά νέα μυαλά.
Απέναντι στις δελεαστικές προσφορές εργασίας από άλλες χώρες που δέχονται οι νέοι εδώ στη χώρα μας, εσείς ποια κίνητρα, ποια μηνύματα έχετε για τους νέους προκειμένου να μείνουν στον τόπο και να συμβάλλουν στην αναγέννησή του; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως είπα και χτες στην ομιλία μου στους παραγωγικούς φορείς εμάς είναι κομβικής σημασίας ζήτημα να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή του επιστημονικού προσωπικού, του ερευνητικού προσωπικού, του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Στην πραγματικότητα τι συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια που έχουμε 250.000 νέους και νέες, επιστήμονες και ερευνητές που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό; Το πιο δυναμικό κομμάτι, αυτό πάνω στο οποίο θα στηριχθούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, το μορφώνουμε και το στέλνουμε για να στηρίξει άλλες οικονομίες και άλλες κοινωνίες στο εξωτερικό.
Αυτό που το ονομάζουν και brain drain, δηλαδή διαρροή μυαλού και γνώσης, πρέπει να σταματήσει. Και για μας είναι πρώτιστος στόχος να σταματήσει, εθνικής σημασίας στόχος να σταματήσει. Πώς θα γίνει αυτό; Σίγουρα δεν θα γίνει διαλύοντας την παιδεία. Σίγουρα δεν θα γίνει απαξιώνοντας τα ερευνητικά κέντρα. Σίγουρα δεν θα γίνει διαλύοντας τα δημόσια Πανεπιστήμια και στοχοποιώντας τα δημόσια Πανεπιστήμια όπως κάνουν χρόνια τώρα κυβερνήσεις τελευταίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με το κυνήγι μαγισσών. Και σίγουρα δεν θα γίνει με δαπάνες για την παιδεία και για την έρευνα σε αυτά τα χαμηλά, χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη ποσοστά.
Εμείς πιστεύουμε ότι βασικός παράγοντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας είναι η ολόπλευρη στήριξη της έρευνας, των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Η στήριξη των νέων ανθρώπων. Και όχι μόνο να σταματήσουμε τη διαρροή αλλά να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, αυτό τον κόσμο πάνω στον οποίο θα βασιστούμε για τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του μέλλοντος.
Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω, επειδή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και βάρβαρες πολιτικές είχαμε και σε άλλες χώρες και ξέρουμε τι έχει γίνει. Ένα που θεωρούν πετυχημένο παράδειγμα είναι της Λετονίας, γιατί λένε ότι μετά τα βάναυσα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης περιορίστηκε, σταμάτησε η αύξηση της ανεργίας αλλά συνέβη αυτό διότι το 40% του ενεργού δυναμικού των νέων ανθρώπων της Λετονίας, μετανάστευσε. Αν είναι έτσι να σταματήσουμε την ανεργία στη χώρα μας, να φύγει δηλαδή το 40% των νέων έξω, να μας λείπει.
Άρα ο στόχος μας είναι και το σχέδιό μας, παρουσίασα χτες αναλυτικά, είναι να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Να αναδιανείμουμε πόρους για να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Να στηρίξουμε τα Πανεπιστήμιά μας, τα σχολειά μας, να στηρίξουμε τα ερευνητικά μας κέντρα και αυτό βεβαίως σε πρώτη βάση ενδεχομένως να δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι κόστος δημοσιονομικό, σε βάθος χρόνου όμως θα είναι το πραγματικό κοινωνικό πλεόνασμα και χωρίς πραγματικά πλεονάσματα δεν μπορούμε να κοιτάμε στο μέλλον.
κ. ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ (ΕΡΑ): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Κυβέρνηση και δανειστές διαπιστώνουν χρηματοδοτικό κενό και μάλιστα πολλών δισεκατομμυρίων και μιλάνε για νέο δανεισμό, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Προτείνονται ως λύση τα μνημόνια γιατί διαφορετικά οι πολίτες δεν θα έχουν ούτε τα βασικά, λένε οι κυβερνήσεις των τελευταίων 3,5 ετών, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Κατηγορείστε κι εσείς ότι όσα λέτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γιατί απλά λεφτά δεν υπάρχουν. Την ίδια ώρα κλείνει η ΕΡΤ με κόστος που θα φτάσει ίσως και το μισό δις, προφανώς γιατί λεφτά υπάρχουν. Πάει σε τριπλό λουκέτο η αμυντική βιομηχανία με αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων, γιατί προφανώς λεφτά υπάρχουν. Δαπανούνται πολλά δισεκατομμύρια με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος στη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση, γιατί χρήματα μάλλον υπάρχουν για να γίνουν όλα αυτά.
Τελικά αυτά τα λεφτά υπάρχουν, ή δεν υπάρχουν; Και εάν δεν υπάρχουν, πού μπορούν να αναζητηθούν; Και εάν υπάρχουν πού πρέπει να αξιοποιηθούν;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιμπίδα, νομίζω ότι δώσατε μόνος σας  απαντήσεις στην ερώτηση που κάνατε, αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής: δεν εθελοτυφλούμε. Δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχουν εύκολες λύσεις. Το έχουμε πει άλλωστε. Ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν, ούτε ανώδυνες λύσεις υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε το λάθος.
Έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο πρόγραμμά μας με ποιο τρόπο θα εξοικονομήσουμε τους απαραίτητους πόρους για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας, εκείνους που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, της εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας.
Από εκεί και πέρα, για να μπορέσουμε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις σε μια προοπτική ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης, πρέπει να κάνουμε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Να στηρίξουμε την παραγωγή.
Χάρηκα χθες που άκουσα ακόμη και από παραγωγικούς φορείς που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν τοπικές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι υψηλοί μισθοί. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η μείωση της ζήτησης. Παραγωγικότητα που δεν συναρτάται από τους μισθούς, αλλά από μια σειρά άλλους παράγοντες.
                        Οφείλουμε να έχουμε ένα συνδυασμό λύσεων, σε πρώτη φάση μέσα από την αναδιανομή δημοσίων δαπανών, από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και από μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα περάσει τα βάρη, επιτέλους, από τα φτωχά και χαμηλά οικονομικά στρώματα στους έχοντες και κατέχοντες. Να εξοικονομήσουμε πόρους προκειμένου ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση, δεν θα θέσουμε σε συζήτηση με εταίρους και δανειστές την ανάγκη, το χρέος μας απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, να μπορέσουμε να επουλώσουμε πληγές. Ταυτόχρονα, πάλι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές τομές ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Στους ανταγωνιστικούς τομείς, στους τομείς με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Πρωτογενής παραγωγή. Πώς μπορεί μια χώρα να ορθοστατήσει όταν το 70% περίπου των αγαθών τα εισάγει; Πρωτογενής παραγωγή λοιπόν. Τουρισμός. Όχι με αυτό το μοντέλο των μεγάλων μονάδων του all inclusive που δεν αφήνουν τίποτα στην πραγματική οικονομία, αλλά με ήπια τουριστική ανάπτυξη. Έρευνα, τεχνολογία και νέες καινοτομίες. Ενέργεια. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να τις αξιοποιήσουμε. Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια ευνοϊκή θέση στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Μεσογείου. Έχουμε αέρα, έχουμε ήλιο. Να τα αξιοποιήσουμε. Να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας.
Δεν είναι λύση τα δάνεια πάνω στα δάνεια. Δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός. Γι’ αυτό και είπαμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε εμείς. Δεν πρόκειται να δεχτούμε νέο δανεισμό για να αποπληρώνουμε τα προηγούμενα δάνεια.
                        Το 98% των χρημάτων που πήραμε από τα δάνεια μέχρι σήμερα από την τρόικα, πηγαίνανε για να  αποπληρώνουν τόκους, χρεολύσια και να κλείνουν τρύπες στις τράπεζες. Μόνο 1,6% πήγε στον πραγματικό προϋπολογισμό.
Η κα Μέρκελ λέει ότι επικροτεί την πολιτική της λιτότητας γιατί πρέπει να συμμαζευτεί η κατάσταση –όπως λέει- και να μπορούν οι χώρες να στέκονται από μόνες τους. Μα, η πολιτική αυτή οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Δάνεια πάνω στα δάνεια. Αυτό είναι οξύμωρο και πρέπει να σταματήσει.
Εμείς έχουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ταυτόχρονα ένα στόχο να διαπραγματευτούμε σκληρά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο διεκδικώντας μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση διεξόδου. Και η βιώσιμη και ρεαλιστική λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διαγραφή χρέους, από την αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων και ταυτόχρονα ένα βιώσιμο επενδυτικό δημόσιο και ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, διότι ξέρετε αν αύριο μας μηδένιζαν το χρέος, αλλά συνεχίζαμε να παράγουμε ελλείμματα, θα το ξαναδημιουργούσαμε.
Εμείς έχουμε μια βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Όλοι πια αναγνωρίζουν οι σοβαροί οικονομολόγοι στην Ευρώπη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ότι αυτή είναι η λύση και με αυτή την αυτοπεποίθηση και τη στήριξη του λαού θα κάτσουμε απέναντι στους δανειστές μας για να βρούμε μια λύση που θα είναι συμφέρουσα για όλους, χωρίς, επαναλαμβάνω, να θέτουμε σε διαπραγμάτευση την αναγκαιότητα να σωθεί η κοινωνία από αυτή τη βαρβαρότητα.
Κ. ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ («TV 100»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Ήθελα να επανέλθω στην ομιλία σας στο Λευκό Πύργο. Την Παρασκευή κάνατε λόγο για αξιοκρατία και λογοδοσία στο δημόσιο. Σε τι διαφέρει η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς σε σχέση με αυτή της κυβέρνησης;
Και μια ακόμη ερώτηση, μια και εκπροσωπώ τη Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο  της Θεσσαλονίκης. Συναντηθήκατε τις προηγούμενες ημέρες με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και ακούσατε ο ίδιος για τα σημαντικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οικονομικό τομέα.
Πώς σκοπεύετε να αυξήσετε τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς πρέπει να σας ομολογήσω ότι με αυτό το κράτος που έφτιαξαν αυτά τα χρόνια, όλα όσα χρόνια κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το πελατειακό κράτος, το ρουσφετολογικό κράτος, το αναξιοκρατικό κράτος. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε σχέση, ούτε να απολογούμαστε γι’ αυτό, ούτε φυσικά να το υποστηρίζουμε.
Με ρωτάτε σε τι διαφέρουμε. Εγώ θα σας πω επειδή ξέρετε το πιο εύκολο να σας πούμε είναι ότι εμείς είμαστε άλλοι, εμείς είμαστε διαφορετικοί, εμείς είμαστε καλύτεροι, αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή νομίζω ότι δεν πρέπει να απαντάμε με αυτό τον τρόπο, αλλά να σας δίνουμε απαντήσεις που θα εμπεριέχουν το στοιχείο της λογικής και όχι της ηθικής διάστασης, να σας πω το εξής: το ότι έχουμε ένα κράτος αναξιοκρατικό, ρουσφετολογικό, πελατειακό, δυσλειτουργικό, πόσα χρόνια το ακούμε;
Το ακούμε και πριν από την κρίση. Γιατί κανένας από αυτούς που κάθε φορά που πηγαίνανε στις εκλογές επεσήμαναν αυτές τις αλήθειες, δεν έκαναν κάτι να το διορθώσουν;
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να το κάνουν. Πιστεύουμε ότι δεν το διόρθωσαν ακριβώς επειδή βολεύτηκαν στην ανάγκη να διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές με διορισμούς και πουλώντας προστασία στους πολίτες.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή. Το οξύμωρο είναι ότι έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι που τα κάνανε αυτά όλα αυτά τα χρόνια, λες και σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε μνήμη, να διορθώσουν, να μας πούνε ότι έχουν τη συνταγή για να διορθώσουν το κακό που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και πώς; Όχι με μεταρρυθμίσεις, αλλά με οριζόντιες περικοπές και απολύσεις.. Ποιος  μπορεί να τους πιστέψει; Ποιος μπορεί να τους πιστέψει όταν φέρνουν νόμο στη Βουλή, που αφορά την απόλυση εκπαιδευτικών, ώστε να μην λαμβάνονται υπόψη οι τίτλοι σπουδών που έχουν και τα διδακτορικά που ενδεχομένως μπορεί να έχουν.
Άρα εδώ πηγαίνουμε σε βάρβαρες λύσεις, σε λύσεις που δεν έχουν στόχο την αναδιάρθρωση, δεν απαντούν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται και στον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται το δημόσιο για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες.
Εμείς σε τι διαφέρουμε; Εμείς αυτές τις αναγκαίες αλλαγές για να γίνει το δημόσιο παραγωγικό και αξιοκρατικό, θα έχουμε σύμμαχο το δημόσιο υπάλληλο δεν θα τον έχουμε εχθρό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί τίποτε να αλλάξει αν δεν πειστεί η κοινωνία και αν δεν πειστούν οι πολίτες για μεγάλες αλλαγές και ακόμη και στη συνείδηση.
Εμείς πιστεύουμε στον άνθρωπο. Αν οι άνθρωποι που συγκροτούν μηχανισμούς και δομές δεν δώσουν το 100% των δυνάμεών τους την ικμάδα των δυνάμεών τους για μεγάλες αλλαγές, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα.
Εμείς εξαγγέλλουμε ότι τελειώνουμε με αυτές τις λανθασμένες επιλογές τις αρρωστημένες λογικές της κομματοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα θα ξαναστήσουμε το δημόσιο βασιζόμενοι στους δημόσιους υπαλλήλους και στην ειλικρινή προσπάθειά τους να αποτελέσουν αυτοί το βασικό μοχλό αλλαγής και ανασυγκρότησης του κράτους και του δημόσιου τομέα.
Και για να λέμε τα πράγματα όμως με το όνομά τους εδώ χρειάζονται και πόροι, χρειάζονται να ενισχύσουμε τομείς του δημόσιου που σήμερα είναι εξαιρετικά ανίσχυροι, χρειάζεται για παράδειγμα να βρούμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους στην υγεία και στην παιδεία όχι να απολύσουμε, συνεπώς αυτό το πρόγραμμα και αυτή η στόχευση που έχουμε είναι μια στόχευση που δεν θα αφορά τις πρώτες 100 μέρες αλλά ένα βάθος χρόνου.
Σε πρώτη φάση θα αποκαταστήσουμε τις πληγές, σε πρώτη φάση θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες, και ναι, επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους, αλλά τη δυνατότητά μας να φτιάξουμε ένα δημόσιο που πραγματικά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, θα τη διεκπεραιώσουμε όταν θα αρχίσει σταδιακά και σε βάθος χρόνου να αποκαθίσταται η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ («TV ΒΕΡΓΙΝΑ»): Κύριε Πρόεδρε η Κυβέρνηση στα πλαίσια της προσπάθειας να βρει έσοδα, φορολογεί τα πάντα. Έτσι αποφάσισε να φορολογήσει ακόμη περισσότερο τους αγρότες και ειδικά τα αγροτεμάχια. Γνωρίζετε ότι πολλά αγροτεμάχια δεν είναι καν καλλιεργήσιμα και δεν φέρνουν καθόλου έσοδα στους αγρότες. Η Κυβέρνηση όμως λέει ότι έστω και 10 ευρώ το στρέμμα ο κάθε αγρότης θα πληρώνει γι' αυτά τα τεμάχια.
Το Κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, πως αντιδρά σε αυτή την προσπάθεια επιβολής κι άλλων φόρων από την Κυβέρνηση στους αγρότες; Και ποια θα είναι η πολιτική σας για την ανάπτυξη τόσο της γεωργίας, όσο και της κτηνοτροφίας; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Καλόγηρε, είναι γεγονός ότι τα Μνημόνια και οι πολιτικές των Κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει τόσους φόρους πάνω στην παραγωγή, που την έχουν καταστήσει ανέφικτη, αδύναμη.
Και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου είναι εξαιρετικά σύνθετα, δεν είναι μόνο το φορολογικό, είναι και το υψηλό κόστος ενεργειακό, είναι το υψηλό κόστος ζωοτροφών και εφοδίων, γνωρίζω πάρα πολύ καλά σήμερα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στην πιο δεινή θέση. Όχι μόνο έχουν υποστεί τρομακτική μείωση του εισοδήματος, αλλά σήμερα πραγματικά βρίσκονται στο μεταίχμιο να συνεχίσουν ή να παρατήσουν την παραγωγή και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο το πιο σκληρό. Το πιο σκληρό όχι μόνο για τους ίδιους, για ελληνική οικονομία και για τις προοπτικές ανόρθωσής της.
Εμείς στοχεύουμε πρώτον να ελαφρύνουμε τα βάρη των αγροτών όχι μόνο με τα χαράτσια, αλλά κυρίως και τα βάρη, τα χρέη δηλαδή τα οποία έχουν απέναντι στις Τράπεζες. Εντάσσουμε δηλαδή τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο στο σχέδιό μας για τη νέα Σεισάχθεια.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να ανακτήσουμε την κυριότητα, τον έλεγχο το δημόσιο έλεγχο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στις Τράπεζες. Διότι εδώ έχουμε το εξής οξύμωρο: να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά άλλοι να διοικούν τις Τράπεζες. Άλλος να κερνάει κι άλλος να πληρώνει. Αυτό θα τελειώσει.
Οι Τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό αμέσως – αμέσως θα δώσει τη δυνατότητα στις γαίες εκείνες που έχουν υποθηκευτεί στην Αγροτική Τράπεζα και σήμερα έχουν περάσει με αυτή την απίστευτη δωρεά που έγινε της Αγροτικής Τράπεζας μιας βιώσιμης Τράπεζας σε μια τότε μη βιώσιμη ιδιωτική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς, να απελευθερωθούν. Να καλλιεργηθούν.
                        Πρέπει να καλλιεργηθεί η γη, η αγροτική γη. Δεν μπορεί η γη να μένει χέρσα είτε στη λογική των προγραμμάτων αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή που τσάκισε την ελληνική παραγωγή όλα αυτά τα χρόνια, είτε σε μια λογική του ότι είναι κατησχυμένα τα αγροτικά τεμάχια, είτε στη λογική του ότι πρέπει αντί να παράξουμε να σπείρουμε φωτοβολταϊκά, όπως ήταν η μόδα των τελευταίων χρόνων, που κατέστρεψαν με τις επιλογές του βέβαια αυτοί που κυβερνάνε τους παραγωγούς. Διότι τους φορολογούν διπλή και τριπλή φορά.
                        Άρα εμείς θα ενισχύσουμε την παραγωγή. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε ακαλλιέργητη γη και σε ένα σχέδιο που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα με Συνεταιρισμούς αγροτικούς και κυρίως άνεργων νέων, να δοθούν εφόδια και κίνητρα και για την παραγωγή ακαλλιέργητης γης, αλλά και για την εμπορία των προϊόντων.
                        Όμως κ. Καλόγηρε εδώ πρέπει να πούμε και μια αλήθεια. Αν δεν υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση αλλαγής των όρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,
οι δυνατότητές μας θα είναι περιορισμένες. Έχουν γίνει εγκλήματα. Και νομίζω ότι η διαπραγμάτευση, η επαναδιαπραγμάτευση, η διεκδίκηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν αφορά μόνο το χρέος, αφορά συνολικά την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους θεσμούς της.
Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, υπάρχει κι ένας φόβος στον αγροτικό πληθυσμό, ότι το όλο σχέδιο που η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε την Αγροτική Τράπεζα και κατά συνέπεια τα υποθηκευμένα χιλιάδες στρέμματα των αγροτών, υπάρχει το σχέδιο όλα αυτά  να περάσουν στους Γερμανούς αγοράζοντας οι Γερμανοί την Τράπεζα Πειραιώς και κατά συνέπεια να κατασχέσουν άμεσα τις γεωργικές εκτάσεις ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για εκτάσεις παραγωγής ενέργειας  -βλ. φωτοβολταϊκά.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θα ήθελα να το σχολιάσω αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές συνέπειες.
κ. ΑΤΖΟΛΕΤΟΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να γυρίσω δυο μήνες πίσω, όταν είχε ανακύψει το θέμα με την ΕΡΤ  στη Βουλή. Τότε είχε προκληθεί ένας αναβρασμός  στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που τελικά οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Κουβέλη από την κυβέρνηση, βολές κατά της κυβέρνησης τότε, υπήρχε ένα ρήγμα, υπήρχε μια ευκαιρία από σας να καταθέσετε πρόταση μομφής.
                        Κάποιοι είπαν τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έκανε ένα βήμα πίσω. Θα ήθελα κατ' αρχήν να το σχολιάσετε αυτό και αν μπορείτε να μου απαντήσετε στην ερώτηση πότε σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σημαντικό όπλο που έχετε στο Κοινοβούλιο, την πρόταση μομφής, που και θα προκαλέσει μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αλλά θα φέρει και τον Πρωθυπουργό να σας απαντήσει, ο οποίος όπως λέτε, φυγομαχεί.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα πέσει αν καταθέσουμε πρόταση μομφής ή προκαλέσουμε μια συζήτηση στη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει μέσα από τους αγώνες, επαναλαμβάνω, των εργαζομένων, τους αγώνες των ανέργων, της νέας γενιάς και όχι μέσα από συζητήσεις, όσο και αν αυτές είναι σημαντικές, δεν τις υποτιμώ, μέσα στο Κοινοβούλιο.
                        Τα κοινοβουλευτικά μας όπλα θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν εμείς κρίνουμε ότι θα υπάρχουν πιθανότητες για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως τα κοινοβουλευτικά μας όπλα δε θα τα εξαντλήσουμε, ούτε θα σερβίρουμε στους πολιτικούς μας αντιπάλους, τη δυνατότητα να τους δώσουμε άλλοθι και διέξοδο όταν βρίσκονται σε δύσκολες στιγμές.
                        Από κει και πέρα ξέρετε, το θέμα της υποβάθμισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι ένα μείζον θέμα. είμαστε ίσως η  μόνη χώρα που τις κρίσιμες αποφάσεις δεν τις παίρνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακόμα και για τη συζήτηση που ζητήσαμε για την επέμβαση στη Συρία, ένα μείζον θέμα που αφορά στρατηγικά εθνικά συμφέροντα της χώρας, αρνήθηκε η κυβέρνηση να το συζητήσει στη Βουλή.
                        Μάλιστα είχαμε ορισμένες κωμικοτραγικού χαρακτήρα δηλώσεις, ότι είναι λέει άκαιρη η πρόταση και  λίγες μέρες μετά, το Βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσιζε ότι δεν πρέπει η Βρετανία να συμμετάσχει σ’ αυτή  τη διαδικασία. Κοιτάξτε να δείτε πώς  συμπεριφέρονται χώρες που σέβονται τους θεσμούς της δημοκρατίας και που ως το μεγαλύτερο θύμα του μνημονίου  τελικά στη χώρα ήταν η ίδια η δημοκρατία και η κοινοβουλευτική διαδικασία.
                        Ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται στη Βουλή ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις που του καταθέτω.  Οι Υπουργοί απαξιώνουν τις ερωτήσεις των Βουλευτών της αντιπολίτευσης. Έχει μετατραπεί η Βουλή σε μια βιομηχανία ψήφισης νομοσχεδίων που έρχονται την τελευταία μέρα και δεν παράγονται στα γραφεία των Υπουργών όπως είχε δηλώσει Υπουργός της κυβέρνησης πριν από ένα εξάμηνο. Τους τα φέρνουν έτοιμα και τους εκβιάζουν να τα ψηφίσουν.
                        Αυτή η διαδικασία απαξίωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, εγώ και με τη σημερινή ευκαιρία θα ήθελα να καλέσω τον Πρωθυπουργό να μην κρύβεται. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη για 3 ώρες κι έφυγε. Εγώ κάθομαι εδώ μπροστά σας να με ρωτήσετε για όλα, ερωτήσεις σοβαρές, μη σοβαρές, για το αν φόραγα μπλουζάκι Burberry, όλες τις ερωτήσεις. Με ευθύτητα,. Χωρίς φόβο.
                        Ο Πρωθυπουργός γιατί δεν κάθεται να συζητήσει μαζί σας; γιατί έρχεται  και φεύγει; Γιατί έρχεται ως transit επισκέπτης; Γιατί δεν έρχεται στη Βουλή; Με την ευκαιρία λοιπόν θα ήθελα να επαναλάβω την πρόταση, ν’ αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός μια δημόσια συζήτηση όπου θέλει  και με όποιον τρόπο θέλει.  Με πανελλαδική κάλυψη από τα κανάλια, αν θέλουν τα κανάλια να το δείξουν. Στη Βουλή; Στη Βουλή. Σε στούντιο; Σε στούντιο. Με δημοσιογράφους; Με δημοσιογράφους.
                        Το ν’ αποφεύγει κανείς τη συζήτηση σημαίνει ότι δεν έχει επιχειρήματα. Ότι κρύβεται πίσω από κατασκευασμένες αλήθειες. Όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κι όπως είπα και προχθές, η παροιμία λέει ότι «ο  κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Έχει περάσει ο πρώτος χρόνος, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να χαίρεται από δω και πέρα η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς.
κ. ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL» - «REAL.GR»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει κατ’ επανάληψη κι εδώ από τη Θεσσαλονίκη περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και η χώρα εξαιτίας των μνημονίων ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι που μας οδήγησαν εδώ.
                        Θέλω να σας ρωτήσω αν εξετάζετε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που προκύπτει μια δική σας κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, πώς θα το πετύχετε αυτό. Θα ζητήσετε τη σύσταση κάποιας Εξεταστικής ή Προανακριτική Επιτροπής; Και πώς θα τιμωρηθούν εκείνοι που θα θεωρηθούν υπεύθυνοι αφού τα αδικήματα αυτά  θα είναι παραγραμμένα; Και θα αφορά κάτι τέτοιο μόνο την υπογραφή των μνημονίων ή και άλλα ζητήματα; Κι αν μπορείτε να μας πείτε, ποια πολιτικά πρόσωπα έχετε στο μυαλό σας. 
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιοπάνογλου, έχουμε ζητήσει κι από αυτή τη  Βουλή σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες τις οποίες θα τις αποδώσει ο λαός βεβαίως, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να εξετασθούν πράξεις και παραλείψεις και για το πιθανό ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.
                        Συνεπώς εμείς έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι το δράμα το οποίο πέρασε και το δράμα το οποίο περνάει, για λόγους ηθικούς πρωτίστως, δε θα το αφήσουμε αδιερεύνητο σε σχέση με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και όσοι έχουν ευθύνη, πρέπει να λογοδοτήσουν στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας, στην ελληνική Δικαιοσύνη. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.
                        Δεν είμαστε εμείς δικαστές, δε συμφωνούμε –άλλωστε γνωρίζετε ότι η Βουλή είναι αυτή η οποία πρέπει να δικάζει τα πολιτικά πρόσωπα- με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών που τον έφτιαξαν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Είναι η πρώτη μας δέσμευση ότι θα τον καταργήσουμε.              
                        Τώρα, σε σχέση με τα ζητήματα της παραγραφής. Ακούστε, εάν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση, δεν πιστεύουμε ότι είναι νομικά τα προβλήματα. Και στο κάτω - κάτω πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και που θα υπάρξει άλλωστε η μεγάλη η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θα θέλει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, θα υπάρχει προφανώς αναδρομική ισχύ για τις αξιόποινες πράξεις.
                        Αλλά επιτρέψτε μου, επιμένω σε αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης, δεν είναι διαδικαστικό νομικό ζήτημα. Δεν μας εμποδίζει το Σύνταγμα δηλαδή να αποδώσουμε Δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Σύνταγμα δεν πρέπει να αλλάξει σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες διατάξεις και το συγκεκριμένο νόμο.
                        Τώρα, το ερώτημά σας που αφορά πρόσωπα. Ακούστε, εμείς δεν είμαστε εμπαθείς απέναντι σε κανένα πρόσωπο. Το πρόβλημά μας δεν είναι να δούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους στο σκαμνί. Τους πολιτικούς μας αντιπάλους θα τους κρίνει κυρίως ο λαός.
                        Αλλά επειδή γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ορισμένοι από αυτούς που είχαν κομβικό ρόλο σε πράξεις και παραλείψεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε κομβικές και καίριες θέσεις στην παραγωγή πολιτικής και στη διαμόρφωση πολιτικής, πιστεύουμε ότι πρέπει η νέα Βουλή –και αυτό να είναι στοιχείο της εντολής που θα δώσει ο λαός το βράδυ των εκλογών- να επανεξετάσει. Να συσταθεί εξεταστική Επιτροπή για το ποιοι οδήγησαν και πως τη χώρα στο Μνημόνιο. Και από εκεί και πέρα ανάλογα με τα ευρήματά της, δεν θέλω να προδικάσω τίποτε, να ακολουθηθούν οι θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες και η ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει.
E. ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ («ALPHA T.V.») -(Η ξανθιά για την οποία γράφαμε εδώ): Κύριε Πρόεδρε όταν κάθεστε πολλές φορές μόνος σας και σκέφτεστε τις υποσχέσεις που δίνετε στον ελληνικό λαό, περνάει ποτέ από το μυαλό σας ο φόβος μήπως καταλήξετε να γίνετε η επανάληψη της ιστορίας που ζήσαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και το «λεφτά υπάρχουν»;
                        Δεν σας ανησυχεί ότι οι υποσχέσεις για ακύρωση της διαδικασίας διαθεσιμότητας όπως των εκπαιδευτικών, ή η επαναφορά των αποδοχών στους μισθωτούς και συνταξιούχους, μπορεί να φέρουν την ίδια λαϊκή οργή με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο Γιώργος Παπανδρέου, αν δεν εκπληρωθούν;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως όχι. Διότι εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, άλλοι τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές έδωσε παράσταση σε μια αίθουσα, στη ΓΣΕΒΕΕ αν δεν κάνω λάθος στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας όχι απλά για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και για επούλωση των πληγών του Μνημονίου, ακόμη και για αύξηση συντάξεων και μισθών.
                        Εμείς δεν λέμε πράγματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά και εφικτά. Τι έχουμε πει; Θέλετε να σας επαναλάβω ορισμένα από αυτά και να τα συζητήσουμε; Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο  μισθό. Ξέρετε ότι αυτό δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Στον ιδιωτικό τομέα αναφερόμαστε. Έχει ένα ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος που αφορά το επίδομα ανεργίας.
                        Προχθές ήρθε μια έγκυρη φαντάζομαι γιατί είναι ουδέτερη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και μας αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά από μόνο του αυτό το μέτρο είναι αναπτυξιακό. Γιατί το βασικό πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι η μείωση της εγχώριας ζήτησης, της κατανάλωσης.
                        Και αυτός ο οποίος έχει τον κατώτατο μισθό, μόλις του αυξήσεις τον κατώτατο μισθό θα καταναλώσει θα κινηθεί η αγορά, θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μάλιστα η έκθεση αυτή είπε ότι θα έχει από μόνο του αυτό το μέτρο τον πρώτο χρόνο αύξηση του ΑΕΠ κατά μισό τοις εκατό και 7.500 νέες θέσεις εργασίας. Από μόνο του.
                        Τι είπαμε λοιπόν το οποίο δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, για πείτε μου. Δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την υπόσχεση ότι τα παιδιά μας θα πηγαίνουν σχολειό και δεν θα πεινάνε; Τότε να φύγουμε από αυτή τη χώρα. Ότι θα πηγαίνουν στο σχολειό και θα βλέπουν τις τάξεις τους ερειπωμένες και τους δασκάλους και τους καθηγητές τους στη διαθεσιμότητα και δεν θα κάνουν μάθημα;
                        Αν δεν μπορούμε ούτε τα σχολειά μας να στήσουμε, αυτές είναι οι φοβερές υποσχέσεις που δώσαμε; Αν δεν μπορούμε ούτε τα σχολειά μας να στήσουμε σε αυτή τη χώρα και ούτε την εκπαίδευση να προστατεύσουμε, την παιδεία το πιο σημαντικό αγαθό, ακόμη και τα χρόνια της υποδούλωσης τα σχολειά μας ήταν ανοιχτά. Και είναι μεγάλη υποκρισία να μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί –λέει- κλείνουν τα σχολεία.
                        Δίνουν ένα αγώνα για να κρατηθούν ανοιχτά και όρθια τα σχολεία. Τα σχολεία τα κλείνει η τρόικα και αυτές οι πολιτικές που έχουμε 5.000 ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δασκάλων, που έχουν βάλει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη διαθεσιμότητα.
                        Εγώ επισκέφθηκα προχθές ένα σχολείο Επαγγελματικό Λύκειο και διαπίστωσα ότι ήταν βομβαρδισμένο τοπίο. 23 καθηγητές σε διαθεσιμότητα! Ήταν εκεί οι άνθρωποι όμως να στηρίξουν τα παιδιά, αλλά δεν  μπορούσαν να μπουν στην τάξη να κάνουν μάθημα. Φέτος επίσημα στοιχεία λένε ότι πάνω από 20.000 μαθητές έχουν διαρρεύσει έχουν φύγει. Αυτό είναι το σχέδιό μας; Να μην σπουδάζουν τα παιδιά μας;
                        Ποιες είναι οι υποσχέσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν», που δίνουμε εμείς στον ελληνικό λαό και δεν θα υλοποιήσουμε;
                        Επαναλαμβάνω: για μας είναι αδιαπραγμάτευτο το σχέδιό μας για την προστασία απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Όταν βγαίνει η UNICEF επαναλαμβάνω και λέει 600.000 παιδιά και βρέφη υποσιτίζονται, δεν είναι χρέος μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Είναι «λεφτά υπάρχουν»;
                        Εν πάση περιπτώσει εγώ καταλαβαίνω ότι ο ελληνικός λαός είναι καχύποπτος διότι έχει καεί στο χυλό και φυσάει το γιαούρτι. Και δεν με ενοχλεί που είναι καχύποπτος να μας κρίνει αυστηρά, όχι μόνο για τα λόγια μας αλλά και για τις πράξεις μας. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Η μόνη προοπτική που έχουμε είναι να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την προοπτική της χώρας με αξιοπρέπεια και κυριαρχία.
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ANT-1»): Κύριε Πρόεδρε μιλάτε όλες αυτές τις μέρες και σήμερα και χτες για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δεσμεύεστε γι' αυτό. Μια εβδομάδα πριν σε συνέντευξή σας είχατε πει ότι είστε κατά των μονομερών ενεργειών, εκτός –όπως είχατε πει- αν σας εξωθήσουν.
                        Ήθελα να σας ρωτήσω: αν δεν δεχτούν τις προτάσεις σας οι Ευρωπαίοι και καταγγείλετε μονομερώς το Μνημόνιο από πού σκοπεύετε να δανειστείτε; Πιστεύετε ότι θα βρεθεί κανείς να μας δανείσει από τη στιγμή που θα έχουμε μονομερώς διαγράψει το χρέος μας;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έρχεστε σε μια κρίσιμη ερώτηση για το θέμα που μας ταλανίζει χρόνια τώρα «που θα βρείτε δανεισμό, που θα βρείτε τα λεφτά» ακούστε να δείτε κ. Τσακίρη: πριν από ένα χρόνο πήγαμε σε εκλογές με κυρίαρχη την κινδυνολογία, την καταστροφολογία ότι έτσι και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια – δυο εβδομάδες θα καταρρεύσει η χώρα θα χρεοκοπήσει. Θυμάστε. Γιατί; Γιατί –λέει- δεν θα μας δώσουν τη δόση. Πότε την πήρε τη δόση ο κ. Σαμαράς; Οι εκλογές έγιναν τον Ιούνη. Δεν την πήρε τον Ιούλη, δεν την πήρε τον Αύγουστο, δεν την πήρε τον Σεπτέμβρη, δεν την πήρε τον Οκτώβρη, την πήρε μετά από επτά μήνες. Η χώρα δεν κατέρρευσε.
                        Γνωρίζουμε απολύτως τη δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε. Αλλά γνωρίζουμε απολύτως –και δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιες οι έρευνες και η ομολογία δανειστών και εταίρων, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό δεν είναι ελληνικό και ότι σε τελική ανάλυση η εξίσωση δεν έχει μονάχα νομισματικές και δημοσιονομικές παραμέτρους, έχει και γεωπολιτικές, είναι πολιτική απόφαση αν θα δοθεί πολιτική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
                        Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, επαναλαμβάνω,  Ελλάδα απέναντι στη Γερμανία, όπως κάποιοι πιστεύουν. Είναι η Ελλάδα ως μέρος αναπόσπαστο ενός ευρωπαϊκού νότου, που έχει δομικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης δημόσιου χρέους και της ανορθολογικής βάσης της ΟΝΕ και ή θα δοθεί μια συνολική λύση για τον ευρωπαϊκό νότο ή θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
                        Και σας θυμίζω ότι δεν είναι δικές μας παραδοχές αυτές, είναι παραδοχές που κάνουν Ινστιτούτα διεθνούς φήμης ότι το κόστος και για τη Γερμανία αλλά και για την ευρωζώνη σε μια τέτοια προοπτική θα είναι υπέρμετρο, εξωφρενικό. Το ίδιο το IIF είχε μιλήσει για το κόστος κατάρρευσης της Ευρωζώνης και είχε μιλήσει για πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ.
                        Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε. Εμείς τι λέμε; Να ξεκινήσουμε από μια βάση ορθολογική τη συζήτηση. Λέμε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υπάρχει κανείς που να έχει αντίρρηση σε αυτό; Μας λέει ο κ. Σαμαράς πρωτογενές πλεόνασμα, αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία. Μα πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτιάξουμε οδηγώντας στο απόσπασμα και εξαφανίζοντας 2.000.000 Έλληνες; Μπορούμε να το φτιάξουμε αύριο το πρωί, κλείνοντας νοσοκομεία, σχολεία. Μπορούμε να το φτιάξουμε αύριο το πρωί. Έτσι θα το φτιάξουμε το πρωτογενές πλεόνασμα;
                        Και εν πάση περιπτώσει η δική μας πρόταση τι λέει; Λέει να πάμε σε έναν, όπως το λένε οι Αγγλοσάξονες,  win – win σε μια λύση που θα είναι επωφελής για όλους. Ποια είναι αυτή η επωφελής λύση; Η επωφελής λύση είναι να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να εκπληρώσουμε ένα μέρος των υποχρεώσεών μας αλλά να επιβιώσουμε και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος και γι΄ αυτό λέμε κούρεμα χρέους, αναστολή τόκων και χρεολυσίων και δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.
                        Ποια είναι η άλλη πρόταση; Η άλλη πρόταση είναι αυτή που λέει ότι - αυτή που λέει το μνημόνιο δηλαδή -  ότι θα μπορέσουμε – ακούστε -  μέχρι το 2020 όχι απλά να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά να έχουμε 83 δισεκατομμύρια, 61 από αυτά πλεόνασμα και τα υπόλοιπα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
                        Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δεν υπάρχει χώρα και ιδίως σε συνθήκες τρομακτικής ύφεσης που να μπορεί όχι να φτάσει σε πλεόνασμα, σε πλεόνασμα 63 δισεκατομμυρίων μέσα σε 6ετία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για να υλοποιηθεί και μάλιστα σε συνθήκες ανεργίας, ύφεσης; Αυτό σημαίνει ότι όχι σχολεία θα κλείσουν, όχι νοσοκομεία θα κλείσουν, Αρμαγεδώνας θα έρθει στη χώρα.
                        Αυτή είναι η λύση; Έχουμε μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση, ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο. Από εκεί και πέρα επειδή μας ρωτάνε και μας ξαναρωτάνε, ακούστε να δείτε, εάν πρόκειται για την κυριαρχία της χώρας και την αξιοπρέπεια του λαού μας, εμείς δεν θα διστάσουμε. Δεν είναι επιλογή μας, μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος και το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό αλλά όταν θα πας στη διαπραγμάτευση, θα πας με τα χέρια σηκωμένα;
                        Όσοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη θέση ότι επ’ουδενί δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες αναστολής πληρωμών δηλαδή, αν είναι να την οδηγήσουν σε αυτό τον Αρμαγεδώνα, ουσιαστικά λένε, κλείνουν το μάτι στους δανειστές και λένε δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση, ελάτε πάρτε τα κλειδιά της χώρας. Αυτό λένε.
                        Εμείς δεν θα πούμε αυτό. Εμείς θα πάμε να δώσουμε τη μάχη και να κερδίσουμε τη μάχη και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να την κερδίσουμε. Όποιος πάει χωρίς κόκκινες γραμμές, γιατί αυτό λέει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, αυτό λένε, στην πραγματικότητα μας κοροϊδεύουν, δεν θέλουν διαπραγμάτευση.
                        Και βεβαίως αναρωτιέται κανείς γιατί. Εγώ θα σας μιλήσω ξεκάθαρα για το γιατί. Ακούστε να δείτε, εμείς δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός και γι΄ αυτό θα πετύχουμε τη διαπραγμάτευση. Δεν είμαστε ούτε στις λίστες του Χριστοφοράκου ούτε στις λίστες Λαγκάρντ, που τις έκρυβε στα συρτάρια του ο κ. Βενιζέλος δυο χρόνια και ως ανταμοιβή έγινε Υπουργός Εξωτερικών να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.
                        Αυτή είναι η βασική αιτία που εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στις απολύτως ορθολογικές θέσεις και προτάσεις που θα δώσουν διέξοδο και προοπτική.
Α. ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ («TRT ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»): Ήθελα να σταθούμε λίγο σε κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα διότι θεωρώ και νομίζω όλοι μας το θεωρούμε ότι οι οικονομικές κρίσεις αργά ή γρήγορα τελειώνουν, περνάνε σε 5, σε 15 χρόνια και σημασία έχουν οι πληγές που αφήνουν πίσω τους.
                        Μια πληγή που ενδέχεται να αφήσει αυτή η κρίση είναι ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετώπισε το πολιτικό μας σύστημα. Στην προσπάθεια που κάνετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαξιώσετε το πολιτικό σύστημα, στο οποίο μετέχει και η Αριστερά βεβαίως, μιλάτε για χούντα η οποία δεν τέλειωσε το ’73 ή αποδέχεστε το σύνθημα όταν ακούγεται, χαρακτηρίζεται χούντα τη σημερινή κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία και το ερώτημά μου είναι, δεν φοβάστε μήπως έτσι βοηθάτε, πριμοδοτείτε εκείνους οι οποίοι εξιδανικεύουν περιόδους όπως η δικτατορία του Μεταξά ή η χούντα του Παπαδόπουλου και καλπάζουν στις δημοσκοπήσεις;
                        Το λέω αυτό γιατί κυρίως οι ψηφοφόροι αυτών των δυνάμεων είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν την εμπειρία. Ακούν ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη, opinion makers όπως εσείς, όπως ο κ. Καμμένος και ακούν ότι έχουμε χούντα σήμερα, έχουμε ξενόδουλη κυβέρνηση, ότι είχαμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο στηριζόταν σε μια χούντα η οποία δεν τέλειωσε το ’73, ακούν και κάποιους άλλους να εξιδανικεύουν περιόδους όπως του Μεταξά και το ερώτημα είναι, εάν τελικά αυτό που θα μείνει όταν θα τελειώσει η κρίση, θα είναι μια αμφισβήτηση και των καλών που είχαμε στη μεταπολίτευση, που μπορεί να είχαμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο λεηλάτησε τον τόπο αλλά από την άλλη μεριά διασφάλισε την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, κατοχύρωσε τις πολιτικές ελευθερίες κλπ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Γιουρμετάκη δεν ξέρω ποιον έχετε υπόψη σας. Εμένα δεν με έχετε ακούσει ποτέ να μιλήσω για χούντα ούτε τα στελέχη μας μιλάνε για χούντα. Βεβαίως έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, για το τραύμα της δημοκρατίας, για την απαξίωση της δημοκρατίας και των θεσμών του Κοινοβουλίου βασισμένοι σε γεγονότα όμως.
                        Δεν συγκρίνουμε εμείς μια περίοδο κατάλυσης κάθε ελευθερίας με μια περίοδο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν το κάνουμε αυτό. Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι επικίνδυνο κανείς να το κάνει. Όμως περιγράφουμε αυτή την περίοδο ως μια ιδιότυπη περίοδο. Και δεν το λέμε μονάχα εμείς. Έχουν αποδεχτεί οι ίδιοι που μας κυβερνάνε ότι έχουμε μια ιδιότυπη άρση κυριαρχίας.

       Και γιατί το έχουν αποδεχτεί; Διότι παραδέχονται ότι δεν αποφασίζουν αυτοί και δεν φέρνουν αυτοί τα μέτρα προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή και με έναν διαρκή εκβιασμό. Άρα λοιπόν να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Εμείς δεν μιλάμε για χούντα και αυτό που είναι επικίνδυνο αυτή την ώρα στα πολιτικά πράγματα του τόπου είναι ότι αυτοί που μας κυβερνάνε, προς Θεού είναι εκλεγμένη κυβέρνηση, κάνουν δεύτερες σκέψεις για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, να συνεργαστούν με τους νοσταλγούς της χούντας. Αυτό είναι το πρόβλημα στην πολιτική ζωή του τόπου.
                        Και νομίζω ότι εδώ χρειάζεται πράγματι μια συστράτευση δυνάμεων. Διότι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, τη δημοκρατική λειτουργία και τον πυρήνα κυριαρχίας της χώρας. Και επειδή βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές, να σας πω ότι εμείς έχουμε απολύτως πλήρη συνείδηση ότι ο ρόλος μας θα είναι ρόλος σταθεροποιητικός. Είμαστε δύναμη ομαλότητας και στόχο έχουμε να αποτελέσουμε τον κορμό μιας πλατιάς πλειοψηφίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο απ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση που βιώνει.
κ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, να πάρω αφορμή από μια τελευταία νύξη σας για τους νοσταλγούς της χούντας και να επανέλθω λίγο στη συζήτηση που υπήρξε και στην αρχή. Λένε πολλοί, μάλιστα ακούστηκε και από στελέχη του δικού σας κόμματος κάποια στιγμή, ότι για να μην υπάρξει η κυβερνητική εμπλοκή της Χρυσής Αυγής, μέσω μιας συνεργασίας με τη Ν.Δ. δηλαδή, θα πρέπει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τη Ν.Δ. Εάν υπάρξει δηλαδή πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Εάν μετά τις εκλογές δεν μπορεί να φτιαχτεί μια άλλη κυβέρνηση, ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα.
                        Εσχάτως μου ακούστηκε σαν απειλή η εξής διατύπωση, ότι μην πάτε να κάνετε κυβέρνηση της αριστεράς, γιατί εάν τολμήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο, εμείς θα επιστρατεύσουμε τη Χρυσή Αυγή και θα φτιάξουμε μια άλλη κυβέρνηση σοβαρή, συντηρητική κλπ.
                        Τι βλέπετε πίσω από αυτά τα σενάρια; Και εν πάση περιπτώσει και επί της ουσίας, υπάρχει περίπτωση να δούμε ποτέ χάρην της αποφυγής ενός τέτοιου κινδύνου, τη Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση; Είπατε και νωρίτερα μάλιστα ότι είστε δύναμη ομαλότητας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πίσω απ’ αυτά τα σενάρια και από αυτούς που τα διακινούν, βλέπουμε την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι. Αυτό βλέπουμε. Τίποτε άλλο δεν βλέπουμε. Τον πανικό στον οποίο βρίσκεται το σύστημα εξουσίας και την αδυναμία να πιστέψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι θα βρίσκονται διαρκώς στις καρέκλες της εξουσίας, έχουν το σύνδρομο της κυβερνησιμότητας, ότι θα χάσουν καρέκλες εξουσίας. Αυτό βλέπουμε.
                        Δημοκρατία ίσον εναλλαγή στην εξουσία. Εάν πιστεύουμε στη δημοκρατία, πρέπει να πιστέψουμε ότι η εναλλαγή και η δυνατότητα του λαού να επιλέγει τις κυβερνήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όλα αυτά τα σενάρια τα οποία περιγράψατε είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ο εκλογικός νόμος σήμερα είναι τέτοιος. Δεν συμφωνούμε εμείς με αυτόν, αλλά είναι τέτοιος που δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι αυτός, το κόμμα το οποίο θα είναι πρώτο, θα έχει  τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης.
                        Εγώ σας είπα τις εκτιμήσεις μου. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά πρώτο κόμμα, είναι μπροστά και θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά και θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και παρ’ όλα αυτά θα επιδιώξει συνεργασίες. Αν παρ’ όλα αυτά είναι πρώτο κόμμα της Ν.Δ. αντιλαμβάνεστε ότι θα φτιάξει κυβέρνηση όπως έφτιαξε την προηγούμενη φορά που ήταν πρώτο κόμμα το κόμμα της Ν.Δ. Προς τι αυτή η συζήτηση;
                        Φοβούνται μήπως δεν βρούνε να φτιάξουν κυβέρνηση; Δηλαδή φοβάται ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης ότι θα μείνουν εκτός Βουλής; Αυτό μου λέτε;
Αυτές τις ανησυχίες εμείς δεν μπορούμε να τις ερμηνεύσουμε. Ρωτήστε τους ίδιους για να τις ερμηνεύσουν. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε μπροστά και βλέπουμε τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, την ανάγκη της χώρας να οδηγηθεί και να πάει μπροστά.
Και έχουμε βαθιά αυτοπεποίθηση ότι το δύσκολο έργο που θα αναλάβουμε, η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι  διαρκής αυτή η στήριξη και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις προσπάθειές μας.
Κ. ΤΕΛΙΔΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, τον περασμένο Φεβρουάριο ήρθατε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφτείτε αποκλειστικά τη ΒΙΟΜΕ, να μιλήσετε τότε για ένα πιλοτικό εγχείρημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το ρεπορτάζ λέει ότι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ πριν ένα χρόνο, πήραν με δικαστική απόφαση –κι αυτό το επισημαίνω γιατί μπορούσαν να το αποκλείσουν- οφειλόμενα σε αυτούς εμπορεύματα περίπου αξίας 250.000 ευρώ. Βγήκαν στην αγορά να τα πουλήσουν, στα 2/3 της τιμής και πιο κάτω, αλλά δεν βρήκαν αγορά. Μέχρι τώρα δεν έχουν πουλήσει τίποτα.
                        Κάποιοι θα  πούνε ότι η πραγματικότητα της κρίσης είναι αυτή που καθορίζει την αγορά και όχι τα ιδεολογήματα. Πριν κλείσει η ΒΙΟΜΕ είχε 90 εργαζόμενους. Στο εγχείρημα συμμετείχαν 35 με 38 και σήμερα –απ’ ό,τι λέει πάλι το ρεπορτάζ- είναι οι μισοί.
                        Την ίδια ώρα στη ΒΙΟΜΕ έχουμε δεκάδες άτομα να συγκεντρώνονται μαζί τους ήρθε και η ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ, εκατοντάδες άτομα να κάνουν συγκεντρώσεις καθημερινά, το σύνθημά τους «κάτω τα αφεντικά». Πόσο καλό ή κακό ήταν το αφεντικό της PHILKERAM JOHNSON, της ΒΙΟΜΕ ο κ. Φιλίππου, 82 χρόνων σήμερα, που τρέχει από φυλακή σε φυλακή. Το λέω μόνο γιατί το ξέρει ο λαός της Θεσσαλονίκης και σας παραπέμπω και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που κάποια στιγμή βοήθησε με το παραπάνω.
                        Το ερώτημά μου είναι στη σημερινή Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, 2 εκατομμυρίων, αυτό είναι το μοντέλο για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Και θα μου επιτρέψετε μια καλόπιστη παρατήρηση ως παλιός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων. Μια παρακινδυνευμένη επισήμανση λέγοντας για σοβαρές και μη σοβαρές ερωτήσεις. Δεν γίνονται αυτά στους δημοσιογράφους.
                        Οι δάσκαλοί μας έμαθαν άλλα για τις σοβαρές και τις μη σοβαρές ερωτήσεις και γιατί ξέρετε μπορεί κάποιος να σας πει και για τις απαντήσεις μετά εάν είναι σοβαρές ή όχι. Εγώ πιστεύω να έκανα σοβαρή ερώτηση.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τελίδη και οι κρίνοντες κρίνονται σε αυτό τον τόπο. Κι εσείς που είστε δημοσιογράφος κρίνεστε για τις ερωτήσεις και εγώ για τις απαντήσεις που δίνω. Δεν είμαι μονάχα εγώ κρινόμενος σε αυτό το τραπέζι. Είστε κι εσείς κρινόμενος και όλοι μας κρινόμενοι.
                        Θα έρθω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι εργαζόμενοι άνεργοι στη ΒΙΟΜΕ διότι εγκατελείφθη η επιχείρηση από τον ιδιοκτήτη, δίνουν ένα αντίξοο αγώνα σε σκληρές συνθήκες με απέναντι την εργατική, εργασιακή νομοθεσία και χωρίς να τους δίνει στοιχειώδη κίνητρα, να μην υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο να τους δώσει στοιχειώδη κίνητρα η κυβέρνηση να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση, όχι για να βγάλουν κέρδη, αλλά για να μπορέσουν να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
                        Ξέρετε κάτι; Εάν είχαν έστω το ¼ της εύνοιας που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε συγκροτήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που χρωστάνε εκατομμύρια στις τράπεζες, όχι απλά θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους, να βγάλουν το μεροκάματο και να προσλάβουν κι άλλους τόσους.
                        Ας μην μιλάμε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί. Διότι όλοι γνωρίζουμε ποιες συνθήκες επικρατούν και ιδίως, μιας και είστε δημοσιογράφος, ξέρετε ποιες συνθήκες επικρατούν και στο δικό σας χώρο.
                        Θα σας δώσω λοιπόν μονάχα ένα παράδειγμα ελπίζοντας να μην συμβεί ποτέ σε εσάς ή στους συναδέλφους σας, αλλά συνέβη. Συνέβη σε μια σειρά από εργαζόμενους συναδέλφους σας σε μια μεγάλη εφημερίδα. Προσπάθησαν να κάνουν ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης χωρίς στήριξη και τα καταφέρνουν. Το κρατάνε ζωντανό.
                        Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί η εχθρότητα ή η αντίθεσή σας σε τέτοιου είδους εγχειρήματα που εύχομαι να μην σας συμβεί κι εσάς, εύχομαι να τα καταφέρει η ιδιοκτησία και η Διοίκηση των Μέσων που εργάζεστε και να μην το χρεοκοπήσει.
                        Εντούτοις όμως πρέπει να σας απαντήσω με ειλικρίνεια δεν είναι αυτό το μοντέλο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι όμως μια από τις πολλές ανασχέσεις που μπορούμε να έχουμε, τα πολλά οδοφράγματα που  μπορούμε να στήσουμε στην επέλαση της ανεργίας με αυτούς τους όρους, τους βάρβαρους και τους μαζικούς.
                        Ξέρετε, δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας όλα αυτά. Υπάρχουν παραδείγματα σε χώρες που όχι απλά βρέθηκαν στο φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά είχαν και χρεοκοπία. Στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού, παραδείγματα όπου με στήριξη και με αλλαγή νομοθεσίας και φυσικά με ένα συνδυασμό πολλών μέτρων, αλλά αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα περπάτησαν.
                        Πάντως καμία σχέση δεν έχει αυτή η επιλογή ενίσχυσης και αλλαγής θεσμικού πλαισίου, με αυτό που εσείς υπαινιχθήκατε ως ταξικό μίσος στο «Κάτω τα αφεντικά». Αυτό δεν αφορά εμάς, εμείς ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία.
                        Και ξέρετε, δεν κρύβουμε την ιδεολογική μας τοποθέτηση, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι λύσεις που προτείνουμε, δεν έχουν δυστυχώς ή ευτυχώς, αλλά ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό πρόσημο. Είναι απλά λύσεις βιώσιμες, ρεαλιστικές και εφικτές. Λύσεις, δεν μιλώ τώρα για το θέμα της αυτοδιαχείρισης αλλά σε σχέση με το χρέος με την ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου στις Τράπεζες ενίσχυση της ρευστότητας, λύσεις που άλλες εποχές στη μεγάλη περίοδο μετά την ύφεση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ή μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, δεν τις έδωσαν αριστερές Κυβερνήσεις, αλλά συντηρητικές Κυβερνήσεις.
                        Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζουμε, χρειάζεται ένας συνδυασμός λύσεων συμβατικών, σαν αυτές που έδωσαν μετά το ’29 ή μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη συντηρητικές Κυβερνήσεις, αλλά και μη συμβατικών αν θέλετε. Νέων ιδεών. Διότι δεν βρισκόμαστε σε μια συμβατική κατάσταση, να σας το πω έτσι. Είναι ανορθόδοξος ο πόλεμος που δέχεται η κοινωνία.
Σ. ΓΚΑΝΤΟΝΑ («KONTRA CHANNEL»): Κύριε Πρόεδρε εκ του θεσμικού σας ρόλου είστε σε θέση να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει με τον «902»; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα νεφελώδες μόρφωμα γύρω από την πώλησή του στους πολίτες και θα ήθελα να μου πείτε κ. Τσίπρα εάν σας έχουν ενημερώσει, αν γνωρίζετε, σε ποια χέρια έχει περάσει ο σταθμός του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κουτσούμπας θα το ρωτήσετε, εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, κάτι παραπάνω από αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες από την επίσημη ενημέρωση.
                        Αυτό που εγώ καταλαβαίνω πάντως είναι ότι εδώ βρισκόμαστε σε κάτι εξαιρετικά οξύμωρο. Και το οξύμωρο δεν είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση οικονομική και αποφάσισε να πουλήσει τον «902», αν και υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα εδώ πως είναι δυνατό μια συχνότητα την οποία παίρνει κανείς στο πλαίσιο του ότι εκπροσωπεί μια άποψη στην ελληνική πολιτική ζωή και την παίρνει δωρεάν, να τη βάζει στη διαδικασία της εμπορικής συναλλαγής, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα μπω σε αυτό τόσο. Το οξύμωρο είναι ότι προβαίνει σε αυτή την κίνηση και κρατάει και κρυφό τον αγοραστή.
                        Αλλά μου δίνετε την ευκαιρία μιας και με ρωτάτε για τον «902» να πω το εξής: εμείς έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναδιάρθρωση του τοπίου στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ακριβώς διότι έχουμε συνειδητοποιήσει εγκαίρως ότι μια από τις ρίζες του κακού είναι αυτό το τρίγωνο της αμαρτίας που λέω εγώ πολύ συχνά.
                        Ποιο είναι το τρίγωνο της αμαρτίας; Στη μία κορυφή έχουμε ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα, στην άλλη άκρη έχουμε χρεοκοπημένες Τράπεζες και στην τρίτη άκρη έχουμε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που χρωστάνε εκατομμύρια. Το καταρρέον πολιτικό σύστημα τροφοδοτεί με δημόσιο χρήμα τις Τράπεζες, αλλά αφήνει τον έλεγχο των Τραπεζών σε αυτούς που τις χρεοκόπησαν.
                        Με τη σειρά τους αυτοί επιλέγουν να χρηματοδοτούν και να δίνουν δάνεια σε υπερχρεωμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία με τη σειρά τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να στηρίζουν με νύχια και με δόντια το καταρρέον πολιτικό σύστημα και τις Κυβερνήσεις του.
                        Αυτή είναι η οικονομική και πολιτική διαπλοκή. Και πρέπει να σας πω ότι τα χρόνια του Μνημονίου αυτή η διαπλοκή γιγαντώθηκε και είναι εξαιρετικά οδυνηρό.
                        Το Κομμουνιστικό Κόμμα να μην αναγνωρίζει ότι εδώ έχουμε ένα δομικό πρόβλημα που αφορά την ενημέρωση των πολιτών και να προβαίνει σε μια διαδικασία, να προχωρά σε μια διαδικασία, κατανοητοί οι λόγοι της οικονομικής δυσκολίας, αλλά να προχωράει σε μια διαδικασία που αν μη τι άλλο εάν δεν υπήρχε κανένα μεμπτό σε ό,τι αφορά τον αγοραστή, θα έπρεπε να μας ενημερώσουν και να προχωρήσουν με διαφάνεια στη διαδικασία αγοραπωλησίας.
                        Εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι αυτό το τρίγωνο της αμαρτίας θα σταματήσει να λειτουργεί στη χώρα. Δεν έχουμε καμία διάθεση ρεβανσισμού με κανέναν. Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις της νομιμότητας βεβαίως και θα εκπέμπει, όποιος όμως δεν τις πληροί δεν μπορεί να εκπέμπει.
                        Λέμε κάτι πολύ απλό: θα εφαρμόσουμε το νόμο, λέμε. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν μόνιμες άδειες, δεν μπορεί να μην εκπληρώνουν όπως κάθε επιχείρηση τις υποχρεώσεις τους και να δανειοδοτούνται. Γιατί οι παραγωγικές επιχειρήσεις μικρότερης εμβέλειας μικρότερου μεγέθους δεν δανειοδοτούνται από τις Τράπεζες και δανειοδοτούνται Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και είναι ζήτημα δημοκρατίας να σταματήσει.
                        Και λέμε και κάτι άλλο. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν μονάχα μια ιδεοληψία των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, ή απαίτηση της τρόικα να δει αίμα μεταφορικά το λέω εννοώ απολύσεις, αλλά ήταν κι ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
                        Εμείς λέμε ότι η ΕΡΤ όχι απλά θα ξανανοίξει αλλά θα γίνει ανταγωνιστική, θα γίνει ισχυρή. Θα γίνει ισχυρή αλλά ταυτόχρονα πλουραλιστική, σύγχρονη, έγκυρη, δεν θα είναι φερέφωνο της κυβέρνησης, δεν θα παίρνει ο Υπουργός τηλέφωνο το Διευθυντή Ειδήσεων για να λέει τι ειδήσεις να παίξει. Θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική γιατί αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας και αφορά το σύνολο, αφορά το λειτούργημα της ενημέρωσης που είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μπορεί να λειτουργεί σωστά η ίδια η δημοκρατία.
Ν. ΚΙΟΣΣΕΣ («STAR TV ΔΡΑΜΑΣ»): Πρόεδρε οι περιφέρειες της χώρας καθημερινά παρακμάζουν και αποψιλώνονται. Δεκάδες Οργανισμοί συνενώνονται, Υπηρεσίες καταργούνται και όπως και εμείς μέσα από την τηλεόραση του STAR στη Δράμα πολλές φορές αναδεικνύουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά Νοσοκομεία, τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο τμημάτων λόγω υποχρηματοδότησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συμπολίτες μας.
                        Από την άλλη μεριά ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα δεκάδες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, εκεί όπου τυγχάνουν καλύτερης φορολογικής αντιμετώπισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξειδικεύσει την πολιτική και τη στάση όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και αν πιστεύετε ότι πρωταρχικό βήμα γι΄ αυτή την ανάπτυξη είναι και η αλλαγή του μοντέλου της αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη»; Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Κιοσσέ απολύτως έτσι είναι, πρέπει να αλλάξει ο «Καλλικράτης», είναι προϋπόθεση. Ο «Καλλικράτης» έχει αποτύχει πλήρως, έχει αποδυναμώσει την αυτοδιοίκηση,  έχει δημιουργήσει ένα ανορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, ιδίως στην περιφέρεια με δήμους που για να μπορέσουν οι πολίτες να βρεθούν από τη μια άκρη στην άλλη ή στο διοικητικό κέντρο πρέπει να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα και μάλιστα σε περιοχές ορεινές ή νησιωτικές.
                        Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό απαιτεί χρόνο και κόστος αλλά το κυριότερο είναι ότι ο «Καλλικράτης» που ήταν μια μεταρρύθμιση στη βάση και μόνο του εξορθολογισμού πόρων, δηλαδή της εξοικονόμησης πόρων και όχι στη βάση της ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έχει καταφέρει το εξής δυσάρεστο. Να έχουμε αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, να έχουμε δήμους ανάπηρους, να έχουμε μια αυτοδιοίκηση που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτοδιοίκηση αλλά είναι μια απαξιωμένη ετεροδιοίκηση.
                        Εμείς λοιπόν έχουμε ως βασική προγραμματική δέσμευση την κατάργηση του «Καλλικράτη», την κατάργηση του μη αιρετού βαθμού αυτοδιοίκησης που είναι πάνω από τις περιφέρειες, της αποκεντρωμένης διοίκησης δηλαδή ώστε να δώσουμε στα πλαίσια του δυνατού αρμοδιότητες, αλλά και αποφασιστικό ρόλο και πόρους στους δήμους και στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
                        Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι αυτό το οποίο σχεδιάζουμε δεν αφορά μονάχα τις αναγκαίες διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές, αφορά συνολικά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Θα το συνδυάσουμε, γι΄ αυτό μάλιστα ανακοινώσαμε τις θέσεις μας για την κατάργηση του «Καλλικράτη» και της αποκεντρωμένης διοίκησης μαζί με τις προτάσεις που κάναμε και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
                        Εντάσσεται δηλαδή μέσα στο πλαίσιο βαθιών δημοκρατικών αλλαγών ώστε να μεταφερθεί το κέντρο απόφασης από τους λίγους εν πάση περιπτώσει και από την κεντρική εξουσία, στους πολλούς, στους πολίτες δηλαδή, με βάθεμα της δημοκρατίας και με δυνατότητα να παίρνουν και αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα που αφορούν το μέλλον του τόπου τους και της τοπικής οικονομίας.
                        Η χώρα και το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα βαθύ πλαίσιο δομικών αλλαγών που θα κάνει ξανά τον πολίτη υπεύθυνο αλλά και θα τον φέρει στο κέντρο των αποφάσεων.
Β. ΒΕΓΙΡΗ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Εξαγγείλατε εθνικοποίηση των Τραπεζών και ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το επιχείρημα ότι το σύνολο του κεφαλαίου του καλύπτεται από το ελληνικό δημόσιο. Έχω μια πρακτική ερώτηση, μια απορία. Πώς θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι και εκ του ιδρυτικού του νόμου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφενός είναι  νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα αφετέρου οι πόροι του, μπορεί βέβαια όλοι ως Έλληνες πολίτες να καλούμαστε να αποπληρώνουμε αυτά τα δάνεια αλλά η προέλευσή τους είναι ευρωπαϊκή και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οπότε η απορία είναι πώς θα γίνει αυτό, τον τρόπο, τη μεθοδολογία και κατά πόσο η εθνικοποίηση των Τραπεζών αλλά και η ενδεχόμενη μονομερής αναστολή των πληρωμών, που είπατε ότι δεν θα φοβηθείτε εν ανάγκη να το κάνετε, δεν θα βάλουν τη χώρα ξανά σε μια νέα περιπέτεια φόβου εξόδου από την Ευρωζώνη. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Βεγίρη αυτό το θέμα το έχει λύσει ο Πρωθυπουργός. Δεν είπε ότι τελείωσε ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη; Άρα ας σταματήσουμε την κινδυνολογία. Ή υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και δεν μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ή δεν υπάρχει και βγαίνουμε από το μνημόνιο όπως μας είπε σήμερα.
                        Τη ζήσαμε την κινδυνολογία αυτή βαριά στο πετσί μας την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Όμως επειδή είναι καίριο και ενδιαφέρον το ερώτημά σας σε σχέση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κοιτάξτε μιλάτε για ένα νόμο μνημονιακό. Εμείς θα τον αλλάξουμε αυτό το νόμο. Δηλαδή, με συγχωρείτε αν η κυβέρνηση που θα εκλεγεί με τη λαϊκή στήριξη και με τη δημοκρατική επιλογή του λαού δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί, τότε καλύτερα να μη βγάζουμε κυβερνήσεις, να φέρουμε εδώ τον κ. Τόμσεν να τον κάνουμε Πρωθυπουργό ή όποιον μας φέρουν εν πάση περιπτώσει.
                        Και το οξύμωρο εδώ σε σχέση με αυτό το νόμο είναι ότι ενώ ο ελληνικός λαός χρεώνεται την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και άρα χρεώνεται και είναι ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ και στις Τράπεζες, δεν έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση που εκλέγει να επιλέγει το πώς θα διοικηθούν οι Τράπεζες.
                        Θα αλλάξει ο νόμος. Αν και ακόμα και με αυτό το νόμο η κυβέρνηση έχει δυνατότητες που δεν τις ασκεί. Ακόμα και με αυτό το νόμο έχει δυνατότητα το Ελληνικό Δημόσιο να ασκήσει έλεγχο και δεν τον ασκεί. Αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή μιλήσατε και για μονομερείς ενέργειες, εμείς δεν θεωρούμε μονομερή ενέργεια το να νομοθετεί η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο, για όνομα του Θεού.
                        Είναι μονομερής ενέργεια το να ψηφίζουμε νόμους, το να ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο νόμους, που μπορεί να μην αρέσουν στους δανειστές μας  κάποιοι  από αυτούς, τι να κάνουμε;
            Αυτό δεν είναι μονομερής ενέργεια, να συνεννοηθούμε. Είναι δημοκρατικό, αναφαίρετο δικαίωμα μιας κυρίαρχης χώρας. Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα κυρίαρχη χώρα. Ως εκ τούτου, λοιπόν, δε θα θέσουμε σε διαπραγμάτευση, εκτός αν έρθουν και μας πουν ότι «ξέρετε, τα βάζουμε εμείς τα λεφτά». Αν τα βάζετε εσείς, ελάτε να πάρετε τις Τράπεζες. Εφ' όσον τα βάζουμε εμείς τα λεφτά όμως, είναι δικαίωμά μας να τις διοικήσουμε.
κ. ΡΟΥΜΠΟΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, απ’ αυτό το βήμα ο Πάνος Καμμένος είπε ότι έχετε αλλάξει θέση και από την κατάργηση του μνημονίου  λέτε τώρα για επαναδιαπραγμάτευση. Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι με τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία. Και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέει «πώς να συνεργαστείς μ’ ένα κόμμα που έχει κάνει τόσες κολοτούμπες σ’ ένα χρόνο;». Με ποιους θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές; Πείτε μας ονόματα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα-ένα: Εμείς λέμε ότι το μνημόνιο θα το καταργήσει και θα το ακυρώσει ο λαός με την ψήφο του και θα επαναδιαπραγματευθούμε το δάνειο, τη δανειακή σύμβαση. Ξεκάθαρο. Αν ξέρει κανέναν καλύτερο τρόπο ο κ. Καμμένος να μας τον πει.
                        Ο κ. Κουβέλης βρίσκεται σαφώς σ’ ένα έλλειμμα στρατηγικής, σ’ ένα στρατηγικό αδιέξοδο, επιτρέψτε μου να πω, δεδομένου ότι η λογική της υπεύθυνης Αριστεράς που μετατρέπεται σε μνημονιακή Αριστερά απέτυχε παταγωδώς, αναγκάστηκε να φύγει από την κυβέρνηση και βεβαίως παρακολουθούμε τις διεργασίες στο χώρο αυτόν και ελπίζουμε να καταλήξουν κάπου, διότι κανείς είναι δύσκολο σε στιγμές κρίσης να  πατάει σε δυο βάρκες.
                        Ο δε κ. Κουτσούμπας, τι να πει κανείς.. Είναι θλιβερό, το Κουμμουνιστικό Κόμμα, μ’ αυτή τη  μεγάλη ιστορία, να βρίσκεται έξω από μία μεγάλη διαδικασία, ιστορική εγώ θα έλεγα διαδικασία, λαϊκής και κοινωνικής χειραφέτησης στην οποία ζούμε με τη δυνατότητα η Αριστερά να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα μας.
                        Και βλέπουμε ότι ακόμα και στην  Πορτογαλία, όπου το αδελφό Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, αποφάσισε προχθές και είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η απόφαση, τη συνεργασία με το Αριστερό Μπλόκο εκεί, με το αντίστοιχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στην Πορτογαλία, διότι συνειδητοποίησαν αυτό που συνειδητοποιούν κι όλοι οι Έλληνες: Ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες, ιστορικές στιγμές της τρομακτικής αυτής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι   και ο λαός, δε μπορεί ν’ αναδεικνύουμε διαφορές.
                        Εδώ ο κ. Κουτσούμπας επιμένει σε μια άλλη λογική. Θα τον κρίνει η ιστορία και ο κόσμος της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος, όμως εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της πλατύτερης δυνατής ενότητας με τον κόσμο. Σ’ ένα λαϊκό  μέτωπο που θα έχει προοπτική.
                        Κι επειδή έχω απαντήσει πολλές φορές αλλά μου ξαναδίνεται η ευκαιρία, επαναλαμβάνω, για να συγκροτήσουμε κυβέρνηση δε θα χρειαστούμε στήριξη, θα μπορούμε κι από μόνοι μας. Αλλά για να τα βγάλουμε πέρα, θα χρειαστούμε στήριξη. Και από κόμματα και από δυνάμεις.
                        Γι’ αυτό, το προσκλητήριό μας είναι ανοιχτό, είναι πλατύ, είναι δημοκρατικό, είναι προοδευτικό, είναι πατριωτικό.
κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»): Σας άκουσα να λέτε με ιδιαίτερη προσοχή, ότι διαπιστώνετε πως οι Έλληνες είναι διστακτικοί. Δεν πείθονται εύκολα. Άλλωστε έχουν ακούσει πολλά «θα», σας άκουσα στην ομιλία σας να λέτε, «δεν ήρθαμε εδώ για ‘θα’». Παρ’ όλα αυτά όμως πρέπει να δούμε αν οι λύσεις που προτείνετε είναι αξιόπιστες, είναι βιώσιμες δηλαδή.
                        Θα φέρω ένα παράδειγμα για το πώς το εννοείτε, για να γίνουμε πιο πρακτικοί από τη γενικότερη συζήτηση: Λέτε ότι «με το που θα γίνουμε κυβέρνηση θα επαναφέρουμε το βασικό μισθό στη θέση του, στα 700 τόσα ευρώ». Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ σε ποιες επιχειρήσεις θα επιβάλλετε την αύξηση του βασικού μισθού από τη στιγμή που έχουν καταρρεύσει ήδη οι μισές και τους επόμενους μήνες, τους σκληρούς, της ανθρωπιστικής κρίσης, δε θα μείνει επιχείρηση που να μη χρωστάει στο Δημόσιο ή σε άλλες επιχειρήσεις;
                        Δηλαδή πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Όλοι το θέλουμε, δε νομίζουμε ότι το εργασιακό κόστος δημιουργεί το πρόβλημα στην ύφεση στη χώρα μας. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί επειδή έχουμε αυξημένο εργατικό κόστος. Μπορείτε να μου πείτε αυτό πώς θα λειτουργήσει στις επιχειρήσεις; Μερικοί λένε ότι θα κλείσουν και όσες έχουν μείνει ανοιχτές, διότι δε μπορούν, δεν υπάρχει τζίρος να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Διαμαντόπουλε είναι πολύ εύστοχο το ερώτημά σας. Κατ' αρχάς εγώ χθες με πολύ ενδιαφέρον άκουσα τις τοποθετήσεις των παραγωγικών φορέων πάνω στο πρόγραμμά μας και στις θέσεις μας που για πρώτη φορά νομίζω ότι γίνεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο στη ΔΕΘ.  Δεν ερχόμαστε μόνο να μιλήσουμε,, αλλά και ν’ ακούσουμε.
                         Και άκουσα με μεγάλη έκπληξη  τις τοποθετήσεις και του εκπροσώπου ακόμα-ακόμα και του Συνδέσμου Ελλήνων  Βιομηχάνων και της ΓΣΒΕΕ, των μικρομεσαίων, να συμφωνούν μαζί μας ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι οι μισθοί και ότι με τη  μείωση των μισθών η οικονομία μας και οι επιχειρήσεις δεν έγιναν ανταγωνιστικότερες.  Ας το κρατήσουμε αυτό.
                        Πράγμα που σημαίνει ότι μέσα από ένα πλαίσιο ενεργειών που θα οδηγήσουν σιγά-σιγά αλλά σταδιακά στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης, της εσωτερικής ζήτησης, δηλαδή της κατανάλωσης, θ’ αντισταθμιστεί το κόστος και δεν το λέμε μόνο εμείς, επαναλαμβάνω, το λέει και η έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, θα έχει αναπτυξιακό όφελος αυτή η πρόταση σ’ ένα βάθος χρόνου. Θα έχει αναπτυξιακό όφελος.
                        Ταυτόχρονα βέβαια, σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές έχουν πραγματική αδυναμία, η αύξηση του μισθού θα συνδυαστεί και με μια σειρά από άλλα μέτρα ελάφρυνσης των μικρομεσαίων. Όπως για παράδειγμα, μέρος της νέας Σεισάχθειας, της διαγραφής χρεών, θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
                        Ταυτόχρονα, σκοπεύουμε ν’ αξιοποιήσουμε, ν’ ασκήσουμε έλεγχο δημόσιο λέμε στις Τράπεζες, όχι απλά για να βαυκαλιζόμαστε ότι εμείς χαράσσουμε πολιτική, αλλά ώστε οι Τράπεζες να λειτουργήσουν ως χρηματοδοτικά εργαλεία, με ιδιαίτερο βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
                        Άρα θ’ αποκτήσουν ρευστότητα. Άρα θα μπορέσουν να σταθούν. Και άρα, θα μπορέσουν και ν’ ανταποκριθούν  στην επαναφορά του μισθού  στα προμνημονιακά επίπεδα.
                        Άκουσα βέβαια με προσοχή χθες τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ να λέει «εντάξει, αφήστε να λειτουργήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, να το αντιμετωπίσουμε αυτό μεταξύ μας με διαπραγματεύσεις». Μα, εάν επρόκειτο απλά για μία μείωση η οποία έχει υποστεί όχι βιαίως αλλά μέσα από διαπραγματεύσεις, δε θα επεμβαίναμε με αυτό τον τρόπο.
                        Όμως, η μείωση ήταν βίαιη, έγινε με νόμο. Πρέπει ν’ αποκατασταθεί με νόμο. Και από κει και πέρα βέβαια, επαναφέροντας και το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο, τη μετενέργεια, τις συλλογικές συμβάσεις, τις διαπραγματεύσεις, οι κοινωνικοί εταίροι θ’ αποφασίζουν από κει και πέρα.
                        Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πρότασή  μας είναι εφικτή, είναι ρεαλιστική, έχει βάθος, έχει προοπτική και ξέρετε, εκεί είναι η βασική μας αντίθεση με τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης που δεν έκανε πιο ανταγωνιστική την οικονομία και με τη λογική εκείνη που λέει ότι θα βγούμε από την κρίση εάν δώσουμε όλο το βάρος στην αύξηση των εξαγωγών.
                        Είναι λάθος. Όλες οι σοβαρές οικονομίες, οι ανεπτυγμένες οικονομίες, δίνουν το βάρος στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. Αφήστε δε που δεν έχουν αυξηθεί κι οι εξαγωγές. Έχουμε ένα εξωτερικό ισοζύγιο θετικό, επειδή έχουν μειωθεί δραματικά οι εισαγωγές, επειδή δεν έχει να καταναλώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Άρα λοιπόν, η πρότασή  μάς είναι βιώσιμη, είναι ρεαλιστική και είναι και υλοποιήσιμη.
κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος που θέσατε λίγο πριν. Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών είναι αντίγραφο του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αν δεν καταργηθεί  αυτό το άρθρο, ο νόμος συνεχίζει να ισχύει. Τι θα κάνετε επ' αυτού; Πόσο ψηλά είναι στην ατζέντα σας η αναθεώρηση του Συντάγματος; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι το υπαινίχθηκα λίγο στην απάντησή μου, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που θα ισχυριστεί έστω ότι αυτό δεν πρέπει ν’ αλλάξει και ότι αν γινόταν ένα δημοψήφισμα θα είχαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων  πολιτών να υποστηρίζουν ότι πρέπει ν’ αλλάξει.
                        Εγώ λοιπόν, συνταγματολόγος δεν είμαι, το ξέρετε καλά αυτό, άλλοι είναι συνταγματολόγοι κι έχουν κάνει το Σύνταγμα κουρέλι, αλλά πιστεύω βαθιά ότι ακόμα και το Σύνταγμα αλλάζει ή μπορεί ν’ αλλάξει αν υπάρχει πολιτική βούληση ν’ αλλάξει. Τα πάντα δηλαδή κατά την άποψή μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών λύσεων.
                        Εμείς λοιπόν δε σας το κρύβω ότι απασχοληθήκαμε εκτεταμένα όχι μονάχα στα κομματικά μας συλλογικά όργανα, αλλά απευθυνόμενοι και σε επιστήμονες, σε μια Επιτροπή 33 επιστημόνων που συγκροτήσαμε στο προηγούμενο διάστημα με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα.
                        Και έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα, τα έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα. Βασικό λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 86, βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα βαθαίνουν τη δημοκρατία, που θα δίνουν το λόγο στους πολίτες, σε αλλαγές όπως ακόμα-ακόμα και  τολμηρές προτάσεις, όπως η ανακλητότητα των αιρετών, το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), η δυνατότητα να νομοθετεί και ο λαός μέσα από έναν αριθμό  υπογραφών, η άρση των προνομίων στους Βουλευτές και τους εκλεγμένους. Αλλαγές οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι ώριμες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα τις επικροτήσει.
                        Τώρα μη με ρωτήσετε για λεπτομέρειες, μη θέλετε να τα πούμε όλα σήμερα, ας μας δώσει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός  να σχεδιάσουμε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και να μας δώσει και τη δυναμική, γιατί όλα αυτά γίνονται αν υπάρχει και μια δυναμική, δε γίνονται εν κενώ κι όλα αυτά  θα τα σχεδιάσουμε νομίζω.
                        Αλλά θέλω να καταλήξω με μια φράση την οποία την έχω ξαναπεί: Η εναλλαγή στην κυβέρνηση που θα έχουμε το επόμενο διάστημα δε θα είναι μια απλή εναλλαγή. Έχω πει κατά καιρούς ότι στην πραγματικότητα θ’ αλλάξουμε το καθεστώς της μεταπολίτευσης. Θα είναι δομική η αλλαγή. Συνεπώς τέτοιου είδους μεγάλες, βαθιές πολιτικές, ακόμα και συνταγματικές αλλαγές, θα τις προτάξουμε.
κα ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε κι από μένα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς όπως αυτοί αποτυπώνονται με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τι στάση θα κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αν στη Βουλή εκατατίθετο πρόταση για εφαρμογή της απλής αναλογικής; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι νομίζω εύκολη η απάντησή μου. Ξέρετε, εμείς δεν έχουμε μια άποψη αλά καρτ σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Αλλά ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Μου κάνει εντύπωση ότι το αίτημα αυτό και τη σκέψη να καταθέσουν πρόταση για απλή αναλογική, την έχουν αυτοί που μέχρι χθες ήταν στην κυβέρνηση. Γιατί δεν το είχαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αν τόσο πολύ τους καίει Εν πάση περιπτώσει, εμείς κα Στεφανοπούλου, δεσμευόμαστε ότι όχι μόνο θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου κάνοντάς τον αναλογικό αλλά ότι θ’ ανοίξουμε και τη συζήτηση εφ' όσον έχουμε βεβαίως την πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε αυτός ο νόμος να είναι και μόνιμος και σταθερός και να μην τον αλλάζουν οι κυβερνήσεις, ανάλογα με τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας σ’ αυτή την πραγματικά ζωντανή συνέντευξη Τύπου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο από τη χώρα...",
λέει το Τσιπρόπουλο - αρχηγόπουλό σου, Χαρούλη!!
Και σε ρωτάω: ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ θα φύγει;;;
Τους έχετε ΗΔΗ δώσει άφεση αμαρτιών για τα εγλήματα γενοκτονίας κατά του Ελληνικού Λαού;;
Ντροπή σας, Χάρρυ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνω με τον παραπάνω σχολιαστή.
Είτε το φάμε το χρέος είτε όχι πρώτα πρέπει να την πληρώσουν όλοι όσοι μας έφεραν εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Χαρρυ Κλυνν είσαι αντιμνημομιακός ή συριζαίος απλά;

Ανώνυμος είπε...

μην ξεχνατε οτι χαρρυ ηταν παλια και με τον σαμαρα φιλαρακια