Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Θα είναι “κόλαση” η νέα επιθεώρηση της Τρόικα;

Thomsen-Troika01-01July2013


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η πολυμελής Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φτάνει στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου και στις 23 του μήνα ακολουθεί ο επικεφαλής κ. Πολ Τόμσεν για την πιό δύσκολη επιθεώρηση από την έναρξη του Ελληνικού Προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστική μία φράση που ακούγεται το τελευταίο διάστημα ότι «εάν η κυβέρνηση Σαμαρά περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις, η Ελλάδα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά», που θα μπορούσε να αλλάξει –για πρώτη φορά- την καθοδική πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» από πηγές εκτός Ταμείου, η Αποστολή «θα σαρώσει κυριολεκτικά» τα αρμόδια υπουργεία και η επιθεώρηση δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως «λάιτ» λόγω και του καλοκαιριού. Οι πηγές εξήγησαν στο «ΕτΚ» ότι «αυτή είναι η στιγμή για να αλλάξει πορεία» η Ελλάδα, μία διαπίστωση που «είναι πολύ καλή για να είναι και αληθινή».
Στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης, όταν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «κόλαση» στην ερώτησή μας για την επιθεώρηση της Τρόικα, προκλήθηκε ταραχή, Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις δεν υιοθέτησε τη λέξη, και τόνισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις εργασίες των μελών της Αποστολής. Τόνισε ότι στην προηγούμενη έκθεση του Ιουλίου, αναγράφεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει “αξιέπαινη πρόοδο” για τη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, αλλά απομένουν να γίνουν πολλά στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως σημείωσε εμφαντικά.
Οι πηγές εκτός Ταμείου τόνισαν ότι η Επιτροπή για τις αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα, ενώ το θέμα των απολύσεων θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μεγάλο σκόπελο για την επιθεώρηση. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα θεωρείται «υπότροπος» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει ισχυρές υποσχέσεις στους δανειστές ότι «τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι πια πρόβλημα».
Αλλωστε, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να συναντήσει την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις 2 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, με λυμένο το θέμα των απολύσεων. «Είναι σκληρό, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει», ανέφεραν οι πηγές, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε η ανεργία.
Στο Ταμείο πιστεύουν πως πρέπει να αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, διοτι θεωρούν ότι έχουν αποτύχει στο έργο τους. Οι πηγές δήλωσαν στο «ΕτΚ», ότι «ίσως είναι ο μοναδικός τομέας όπου δεν έγινε πραγματική προσπάθεια». Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει τις πληροφορίες ούτε για την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ούτε για τους σχεδιασμούς του κ. Τόμσεν και της ομάδας του.
Η Αποστολή θα εξετάσει «εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και εάν έγινε πρόοδος στα διαρθρωτικά». Σύμφωνα με τις πηγές «εάν δεν εντοπιστεί δημοσιονομικό κενό, θα αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα. Διαφορετικά θα επιβληθούν οριζόντια μέτρα», τόνισαν αναδεικνύοντας και την ευθύνη της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Πρόγραμμα και να υλοποιήσει τις υποσχεσεις της για να μην προστεθούν άλλα βάρη στο λαό. Είναι χαρακτηριστική μία κουβέντα που αναφέρεται συχνά όταν συζητούν ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ με δημοσιογράφους: ότι χρειάστηκε να κοπούν οι συντάξεις όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εξοικονομήσει ή να βρει 300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Ενας αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι «δυστυχώς δεν βρέθηκαν 10 Ελληνες πλούσιοι να καλύψουν το κενό και έτσι μειώθηκαν οι συντάξεις». Εκφράζονται φόβοι ότι η αποτυχία της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, όπως και η αποτυχία του αρμόδιου υπουργείου να προσελκύσει επενδύσεις, θα οδηγήσουν σε λήψη νέων μέτρων, αν και η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να τα αποφύγει πάση θυσία.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι διαπραγματεύσεις μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι πηγές μιλούν βασικά για το θέμα του πλεονάσματος και υποστηρίζουν ότι «οι συζητήσεις για το θέμα αυτό πρέπει να διεξάγονται με την Τρόικα και πρέπει μαζί με την Τρόικα να αποφασιστεί η διάθεση του πλεονάσματος, εάν αυτό επιβεβαιωθεί».
Οταν ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναφορικά με το πλεόνασμα και τη θέση του ότι πρέπει να βοηθηθούν οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, ο κ. Ράις απέφυγε κάθε σχόλιο, αλλά τόνισε ότι «όλοι μας επιδιώκουμε να ξεπεραστεί η κρίση, να βελτιωθεί η ανάπτυξη και να βοηθήσουμε τους ανέργους».
Οι προσπάθειές μας, είπε ο κ. Ράις, «έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους».
Σύμφωνα με πληροφορίες το σοβαρότατο ίσως θέμα που θα απασχολήσει την Αποστολή του ΔΝΤ είναι η κάλυψη της χρηματοδότησης του Προγράμματος για 12 συνεχόμενους μήνες, όπως απαιτεί το Καταστατικό του Ταμείου. Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ότι θα το καλύψουν, αλλά το ΔΝΤ απαιτεί «συγκεκριμένη και πειστική δήλωση» τον Οκτώβριο, διαφορετικά ο κ. Τόμσεν δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί καν στο διοικητικό συμβούλιο για να ζητήσει την εκταμίευση της δόσης.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Ράις είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τη χώρα και να παρέχουν επαρκή στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το Πρόγραμμα.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: