Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πρωτοσέλιδο η κριτική του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς


Financial Times για Γλέζο: Διαφωνίες κλυδωνίζουν το εσωτερικό της κυβέρνησης

Financial Times για Γλέζο: Διαφωνίες κλυδωνίζουν το εσωτερικό της κυβέρνησης

Η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στην κριτική που άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο-παρέμβασή του, συνδυάζοντάς την με τη διορία για κατάθεση των ισοδύναμων που εκπνέει τα μεσάνυχτα

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την εξέλιξη και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, έδωσαν αφορμή στους Financial Times να αναδείξουν το θέμα στο πρωτοσέλιδό τους.

Η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο στέκεται ιδιαίτερα στην κριτική που άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο-παρέμβασή του στην ιστοσελίδα kinisienergoipolites συνδυάζοντάς την με τη διορία για κατάθεση των μέτρων που προτίθεται να πάρει και που εκπνέει τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Γλέζος στο άρθρο του ζητά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό εκ μέρους της κυβέρνησης για το ότι ένα μήνα μετά τις εκλογές δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη οι εξαγγελίες για κατάργηση της Τρόικας, ενώ στηλιτεύει τη μετονομασία της σε Θεσμούς και του Μνημονίου σε Συμφωνία, τονίζοντας ότι «όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση».

Εκτός από τα οικονομικά διλήμματα, υπάρχουν και τα πολιτικά, όπως αυτά εκφράζονται από την αντίδραση του Μ. Γλέζου και τα απόνερα που αφήνει, αναφέρουν οι FT.

«Η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τη διορία, την ώρα που διαφωνίες αναταράσσουν το εσωτερικό της κυβέρνησης», σημειώνει η εφημερίδα και σχολιάζει: «Ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι "βαφτίζουμε το κρέας ψάρι” και απολογήθηκε στον ελληνικό λαό για τη συμμετοχή του σε αυτή την ψευδαίσθηση. Αν και η κυβέρνηση υποστήριξε ότι “δεν είναι καλά πληροφορημένος” υπάρχουν σημάδια ότι η δήλωσή του παροτρύνει και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν τη σιωπή τους. Ο Γιάννης Μηλιός, στενός οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, έκανε tweet το άρθρο του Γλέζου, ενώ η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα υποστήριξε πως το κόμμα δεν έχει «πολιτική νομιμοποίηση» να κάτι οτιδήποτε άλλο από το να ακυρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης».

Αναφορικά με την σημερινή αποστολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις στους δανειστές μας και την έγκρισή της ή όχι από τους τελευταίους οι FT γράφουν:  «Η Αθήνα αναμένεται να στείλει μια πιο λεπτομερή καταγραφή τη Δευτέρα, αλλά ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, μπορεί να αντιμετωπίσει αντιστάσεις. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραπονούνται εδώ και εβδομάδες ότι οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη δεν είναι επαρκώς λεπτομερείς και δεν συνοδεύονται από εκτιμήσεις για το πόσο θα επηρεάσουν την οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξιωματούχοι που έχουν δει την λίστα που ετοιμάζεται από την Αθήνα σημείωσαν ότι είναι παρομοίως ασαφής. Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως “διαρθρωτικής φύσης” και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τα προσδοκόμενα έσοδα ή τις μειώσεις δαπανών, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. Παρ’ όλα αυτά η Αθήνα σχεδιάζει να μιλήσει για μέτρα που θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων τα οποία μπορούν να φέρουν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ αυτή τη χρονιά, σημείωσε.Άλλος Έλληνας αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις Βαρουφάκη αντιστοιχούν σε “λίστα δράσεων που θα αναληφθούν” χωρίς λεπτομερείς αριθμούς».






Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου:

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
 Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
 Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
 Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
 Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
 Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
 Κρίμα και πάλι κρίμα.
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
 Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
 Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
 Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.
 Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις.  Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.
Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης».

Όπως αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά οι FT, «η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τη διορία, την ώρα που διαφωνίες αναταράσσουν το εσωτερικό της κυβέρνησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: