O Διεθνούς φήμης Γάλλος οικονομολόγος Τ. Piketty λέει ότι πολλά μέρη (που εμπλέκονται στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος του χρέους) ήταν υποκριτικά προς την Ελλάδα.
Σε μια συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα L ‘Echo, ο συγγραφέας του «The Capital in the 21st Century »
, δήλωσε ότι «υπάρχει μια τεράστια υποκρισία …
απέναντι στην Ελλάδα και αυτό είναι δραματικό» …
Αναφερόμαστε στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Προφανώς το ελληνικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί.» «Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να δέχονται καταθέσεις των πλούσιων Ελλήνων, χωρίς να δίνουν σχετικές λεπτομέρειες στις ελληνικές φορολογικές αρχές … και θέλουν οι εταίροι στη συνέχεια, η Ελλάδα από μόνη να επιβάλει μια δίκαιη φορολογία στους πλούσιους Έλληνες φορολογούμενους, «αναρωτιέται ο οικονομολόγος.
Ο Piketty σημειώνει ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί προς την κατεύθυνση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και εδώ μια ευρωπαϊκή λύση απαιτείται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη που τους αρέσει η ιδέα του, να σπρώχνουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό.
«Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει γιατί ένα πιθανό Grexit είναι μια αιτία ανησυχίας, τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη «θα είναι η αρχή της τελικής ήττας της Ευρώπης. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. »
«Το ερώτημα σε κάθε επόμενη εκλογή, την Πορτογαλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο, θα είναι αν η συγκεκριμένη χώρα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη ή όχι.»
Ο περίφημος οικονομολόγος, κλήθηκε επίσης να αξιολογήσει τις δηλώσεις του βέλγου υπουργού Οικονομικών Johan Van Overtveldt ότι, μια ελληνική έξοδος από το ενιαίο νόμισμα δεν θα ήταν αναγκαίο σήμα μιας καταστροφής.
«Με μαθητευόμενος μάγους, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν είμαστε σε καλό δρόμο … Η Ευρώπη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία μας, και αν αρχίσουμε να λέμε ότι μια χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν είναι είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα εντός του ευρώ και θα πρέπει να «εκδιωχθεί», τότε τι θα συμβεί αν παρόμοιοι κίνδυνοι εμφανισθούν στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Γαλλία; »
«Κάθε φορά που οι χώρες αυτές θα έχουν εκλογές, οι αγορές θα επιδιώκουν την έξοδο τους είπε ο Piketty, προσθέτοντας ότι» θα έχουμε ένα τεράστιες υπονομεύσεις σχετικά με τα επιτόκια σε κάθε χώρα. »
«Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε μια μηχανή αποβολής για όλους.»
Ο Γάλλος οικονομολόγος πρότεινε: «Η Αθήνα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις της και να ταξινομήσει τα οικονομικά της θέματα, ωστόσο, η ιδέα ότι μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος γύρω στο 90% του ΑΕΠ -ή 175%, όπως στην Ελλάδα και 107%, όπως στο Βέλγιο – με μηδενικό πληθωρισμό και με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μόνο με τη συσσώρευση πλεονασμάτων των 2, 3 ή 4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, είναι γελοίο ».
«Αν κοιτάξετε τα μαθηματικά θα χρειαστούν δέκα χρόνια», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «η ειρωνεία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι είχαμε ήδη στο παρελθόν πολύ χειρότερες κρίσεις χρέους σε σχέση με αυτό:
Το 1945 το δημόσιο χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας έφτασε το 200% του το ΑΕΠ.
Μήπως το αποπληρώσαν έτσι απλά, μόνο με πλεονάσματα; ΟΧΙ βεβαια. Διαφορετικά, θα είμαστε ακόμα εκεί. Υπήρξε αναδιάρθρωση και διαγραφή. Και αυτό είναι που επέτρεψε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στην ανάπτυξη και τις υποδομές ».
Καταλήγοντας, ο Piketty κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες «υποφέρουν από ιστορική αμνησία, ειδικά οι Γερμανοί, και αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για μια χώρα για την οποία είναι απαραίτητη η έκδοση της ιστορικής μνήμης.»
«Επιμένω σε αυτό: αμνησία μας θα μας κοστίσει ακριβά.»exomatiakaivlepo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου