Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ» (VID)


Συνέντευξη Τσίπρα - Πούτιν
«H Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει και να ζητάει χρήματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Κρεμλίνο, βάζοντας έτσι τέλος στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.
fasa mosxa
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας ότι «η χώρα μας είναι κυρίαρχο κράτος και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα, μέσω μεγάλων έργων και επενδύσεων.
Σημείο - κλειδί της συνάντησης ήταν η διερεύνηση επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος - αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί ελληνικός αγωγός, έσπευσε να διευκρινίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: H Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει και να ζητάει χρήματα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για «τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» που είχαν, χαρακτήρισε ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις τη σημερινή».
«Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από κοινούς αγώνες, όπως ο κοινός αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, από τις κοινές παραδόσεις, όπως η θρησκευτική πεποίθηση. Οι σχέσεις αυτές τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε περίοδο νηνεμίας και ύφεσης. Όμως, όπως ήρθε η Άνοιξη στη Μόσχα, έτσι μπορούμε να φέρουμε την Άνοιξη και στις ελληνορωσικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα και στην Ευρώπη, δίνοντας απάντηση στα όσα ακούστηκαν από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες για την επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα».
«Σεβόμαστε όλες μας τις δεσμεύσεις προς όλους τους οργανισμούς, ταυτόχρονα όμως αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας συζητήσαμε και σήμερα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Πώς μπορούμε δηλαδή να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πώς μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες επενδύσεις, πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τον τουρισμό, τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Ως προς το τελευταίο, αναφερθήκαμε στην κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τηρώντας πάντα όλους τους κανονισμούς», αποκάλυψε.
«Καλωσόρισα, επίσης, τη συνεπή στάση της Ρωσίας καθ' όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να δώσουμε τη λύση, γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, κατανοούμε απολύτως ότι τα αντίμετρα ήρθαν ως απάντηση σε κυρώσεις. Είμαστε αντίθετοι στις κυρώσεις, δεν είναι λύση στο πρόβλημα ο οικονομικός πόλεμος. Στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Στόχος της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι να υπάρξει μία αγροτική ανάπτυξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της οικονομικής βοήθειας και για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.
«Στο ευρωπαϊκό καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και όχι λαθρεπιβάτες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί πως κάποιοι πρέπει να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα, με κίνδυνο να πέσουν στη θάλασσα. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ασκούμε το δικαίωμα μας στο να προχωράμε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγούμε από την κρίση. Νομίζω, λοιπόν, πως θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είμαστε μια χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συμφωνίες προς όφελος του λαού της. Οι συμφωνίες με τη Ρωσία συμβάλλουν στη σταθερότητα της Ευρώπης», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πούτιν: Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής ρωσικού αερίου
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι «αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη».
«Η καινούργια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα στην Ελλάδα, που θα γίνει βασικό κέντρο διανομής του προς την Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, λέγοντας πως «οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ».
«Στόχος είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η αναφορά του Ρώσου Προέδρου στο Κυπριακό για το οποίο ζήτησε «να γίνει διευθέτηση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
«Δεν τέθηκε κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια από την ελληνική πλευρά», ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία προτίθεται να παρέχει οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση προς την Ελλάδα.
«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας, μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως από αυτά τα κέρδη θα μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι οικονομική βοήθεια», διευκρίνισε ο κ. Πούτιν.
Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια και λιμάνια, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
«Ελπίζουμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «ότι αν συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες». Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: