Δύο καλά νέα είχε η παρουσίαση των στοιχείων των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Το πρώτο ήταν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι διαχειρίσιμες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για διαμόρφωση τους στα κατώτερα όρια του αναμενόμενου. Το δεύτερο είναι ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και με τη βούλα της ΕΚΤ θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει, πλέον, κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων που έκανε πριν από λίγη ώρα το στέλεχος της ΕΚΤ Ramon Quintana, επισημαίνεται σαφώς ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί τελείως έως το τέλος του 2015» και αυτή η σαφής τοποθέτηση έρχεται για να «κουμπώσει» .
Ποιο είναι το «κλειδί» που έχει ξεκλειδώσει τη διαδικασία και την αποσυνδέει από την αξιολόγηση του MoU των πολλών προβλημάτων; Ότι οι τράπεζες θα υπερκαλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια το βασικό σενάριο των 4,4 δισ ευρώ- και ενδεχομένως μέρους του δυσμενούς σεναρίου- κάτι που σημαίνει ότι τα 10 δισ ευρώ που έχει ήδη διαθέσει ο ESM από τον Αύγουστο είναι υπεραρκετά για να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να απαιτείται η εκταμίευση έστω μέρους των υπόλοιπων15 δισ ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες με βάση την απόφαση του καλοκαιριού.
Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης. Αναμφίβολα, αυτό που περιμένουν οι αγορές και οι ιδιώτες επενδυτές είναι ποια θα είναι τελικά η αναλογία κρατικού χρήματος (ΤΧΣ)- μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου, αφού μόνο και μόνο η πληροφορία ότι θα είναι 50-50, βύθισε τις τραπεζικές μετοχές και προκάλεσε αναστάτωση.
Οι διαβεβαιώσεις που πήραν το απόγευμα της Παρασκευής οι τράπεζες είναι ότι η αναλογία θα διαμορφωθεί στο 30-70, απομακρύνοντας το σενάριο της κρατικοποίησης των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν ως τις 6 Νοεμβρίου το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και ήδη υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι ανάγκες αυτές θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο εν όψει πώλησης στοιχείων ενεργητικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου