Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011


Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, που ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τα διεθνή Μέσα υποδέχτηκαν έκπληκτα την είδηση, ενώ δεν έλειψαν και τα αιχμηρά σχόλια που έκαναν λόγο για «αβέβαιο» εγχείρημα.

«Τεράστιο πολιτικό στοίχημα» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το Associated Press, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που «επιτρέπει στους σοσιαλιστές βουλευτές, που έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και μήνες μέσα από σειρά απεργιών και βίαιων διαμαρτυριών για τα μέτρα λιτότητας, να μετακυλήσουν την ευθύνη για το πεπρωμένο της χώρας από τους εαυτούς τους στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες».



Το πρακτορείο αναφέρεται και στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι η ιστορία του δημοψηφίσματος είναι απλά μια προσπάθεια για να κερδηθεί λίγος ακόμη κυβερνητικός χρόνος, μετά και τα γεγονότα στις παρελάσεις της προηγούμενης Παρασκευής, τα οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ντροπιαστικά» για την κυβέρνηση.

«Αιφνίδια» αποκαλούν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού οι Financial Times, σημειώνοντας πως έρχεται «λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα «αβέβαιο», καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι «κατακερματισμένη».

«Η κίνηση του πρωθυπουργού ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η ταραγμένη εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ξεφεύγει πλέον από κάθε έλεγχο εν μέσω αυξανόμενης λαϊκής κατακραυγής για τις περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τις πρόσφατες αυξήσεις στην φορολογία (…) Αναμένεται ακόμα να προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, μετά τις διαβεβαιώσεις του κ.Παπανδρεου την περασμένη Τετάρτη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει σε σταθερή τροχιά μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «ακόμη και κομματικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίσαν σοκ την ξαφνική μεταστροφή του Παπανδρέου». Μάλιστα το δημοσίευμα καταλήγει με μια φράση (ανώνυμου) «Αθηναίου τραπεζίτη», ο οποίος λέει πως «η πρωθυπουργική απόφαση είναι ανησυχητική, γιατί μπορεί να εκτροχιάσει όλη την διαδικασία του PSI προτού καν ξεκινήσει»!

Στην απουσία πολιτικής παράδοσης όσον αφορά τα δημοψηφίσματα εστιάζει την προσοχή της και η Guardian, σημειώνοντας ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση «έχει δει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται δραστικά σε τρεις μόλις έδρες», ενώ «τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις έχουν καταβαραθρωθεί, εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας» αλλά και προβλέψεων πως και το 2012 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης.

«H Eλλάδα καλεί σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση», γράφει το Reuters και προσθέτει ότι ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο στήριξης και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, για να εξασφαλίσει στήριξη για τη συνέχεια της θητείας του, που λήγει το 2013.

Το BBC, πάλι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το δημοψήφισμα για τους Έλληνες θα είναι σαν να ρωτάνε τις γαλοπούλες αν θέλουν να ψηθούν τα Χριστούγεννα».

Ο Παπανδρέου αφήνει τους πολίτες να αποφασίσουν για το πακέτο διάσωσης, τονίζει το Spiegel, σχολιάζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέτει σε κίνδυνο τη διάσωση της ευρωζώνης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στην προώθηση των νέων μέτρων λιτότητας.

Ο αρχισυντάκτης της Daily Telegraph Τζέρεμι Γουόρνερ καλεί τους Έλληνες να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ μιλά και για τον «τρόμο» που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα. «Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία σωτηρίας της Ευρώπης, η όλη υπόθεση δείχνει να ξηλώνεται ήδη από τις ραφές», αφού η απόφαση Παπανδρέου «εισάγει ένα πρόσθετο στοιχείο ακραίας αβεβαιότητας».

Μπορεί να είναι και καλό, σχολιάζει, αφού αν «πέσει ο Παπανδρέου μετά από ένα ''όχι'', όποιος ηγέτης αναλάβει την εξουσία στο κενό που θα δημιουργηθεί θα αναγκαστεί να αφήσει το ευρώ και να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στις κινήσεις κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα έχει κατακλυσμιαίες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα αποδειχθεί πιθανότατα καλύτερο από τον αργό και βασανιστικό θάνατο με χίλιες χαρακιές, που περιμένει την Ελλάδα αν συμφωνήσει στο ''bailout''».

Και το blog της Wall Street Journal, εκτιμά ότι οι πιθανότητες για νίκη του Παπανδρέου στο δημοψήφισμα είναι «ισχνές», με βάση και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε ελληνικά ΜΜΕ. Τονίζεται επίσης ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν άσχημα στα νέα από την Ελλάδα, με το ευρώ να παραμένει ουσιαστικά ανεπηρέαστο - αν και οι αναλυτές, όπως αναφέρει η WSJ, περιμένουν τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος για να κρίνουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αλλά και η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου δίνει  στους πολίτες την ευθύνη για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν υψηλό το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν την απόφαση των Βρυξελλών αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: