Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μόσιαλος: Ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης

"Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Ο πρωθυπουργός", επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά, "δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, αντιθέτως αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση του επικεφαλής της, υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα".

Και συνεχίζει: "Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα".


Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού και καλεί όλα τα κόμματα και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα.


Το ερώτημα, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα.


Ο Πρωθυπουργός, καταλήγει ο Υπουργός Επικρατείας, ζήτησε την συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτή την εθνική προσπάθεια και συμφώνησαν ο κ. Παπούλιας να καλέσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.


Σε δεύτερη ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση κρατά "από την σημερινή δήλωση του κ. Σαμαρά το θετικό της στοιχείο: Την αποδοχή και την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας".


Για το αίτημα του κ. Σαμαρά για διεξαγωγή εκλογών άμεσα, πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης, και πριν την διαμόρφωση και ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται. Όμως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι ένα πακέτο που δεν μπορεί να τεμαχιστεί α λα καρτ".


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια της ανακοίνωσής του λέει ότι "σύμφωνα με το αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την Βουλή πριν το τέλος του 2011. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θα μας περιμένουν. Έχουμε μπροστά μας μόλις 7 εβδομάδες και δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μέρα".


Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου με την παράθεση του χρονοδιαγράμματος αναφέρει ότι "η εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχει γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου, ο προϋπολογισμός του 2012 πρέπει να έχει κατατεθεί πριν τις 20 Νοεμβρίου και να έχει ψηφιστεί πριν τις 22 Δεκεμβρίου. Επίσης την ίδια περίοδο πρέπει να έχει προετοιμαστεί το νέο PSI ώστε στις αρχές του 2012 να δοθούν προς την Ελλάδα 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ταμειακές της ανάγκες, την εξόφληση ομολόγων που λήγουν, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση του νέου PSI".


"Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ή να καθυστερήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για την χώρα" επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι "η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει, οι οποίοι δεν αφορούν την περίοδο των δύο τελευταίων ετών, δηλαδή την περίοδο της διαχείρισης της κρίσης, αλλά την περίοδο της επώασης και πρόκλησης της κρίσης που προηγείται του 2009".


Στη συνέχεια υπογραμμίζει οτι "δεν είναι ώρα για τις συνήθεις κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά ώρα εθνικής ευθύνης και συστράτευσης". Προσθέτει οτι ότι "εμείς θα επιμείνουμε στην γραμμή της συναίνεσης που θωρακίζει τη χώρα μέσα από την άμεση αξιοποίηση και πλήρη εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου". Η ανακοίνωση καταλήγει:"αντιλαμβανόμαστε πως αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντιβαίνει σε βασικές θέσεις που στήριξε και στηρίζει ως τώρα ο κ. Σαμαράς, όμως προέχει η παραδοχή της αλήθειας και η σωτηρία της πατρίδας".


newsit

Διαβάστε

Σαμαράς: Δεν έχεις πρόθεση να συγκροτήσεις κυβέρνηση συνεργασίας - Κάνε εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια: