Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση Τσίπρα

Ελληνική κυβέρνηση
Ελληνική κυβέρνηση

“ Φουλ οι μηχανές για το νομοσχέδιο με τη λίστα Βαρουφάκη ”
Πηγές από την ελληνική ομάδα δηλώνουν ότι η επιθυμία της Αθήνας είναι να υπάρξει μια συμφωνία, ει δυνατόν και πριν την 11η Μαίου, ακόμα και με τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.

Μάλιστα αποσαφηνίζεται ότι για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα αρκούσε μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια.

Φουλ οι μηχανές για το νομοσχέδιο με τη λίστα Βαρουφάκη

Την ίδια στιγμή -και παρά τις ευρωπαϊκές «τρικλοποδιές»- στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, θα τεθεί επί τάπητος το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές παραμέτρους της λίστας Βαρουφάκης, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και να παραμεριστεί οποιαδήποτε ανασφάλιστη.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην «κλείσει» στο υπουργικό, καθώς θα πρέπει να συζητηθεί και να ακουστούν όλες οι απόψεις. «Το νομοσχέδιο δεν είναι "μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών» τόνισε.

Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί αύριο. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group, όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

Στο υπουργικό, η συζήτηση θα εστιάσει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις όποιες διαφωνίες έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group.

Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.

Ποια είναι τα σημεία τα οποία θα μπορούσε να συζητήσει η κυβέρνηση

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αν οι διαπραγματεύσεις πέσουν σε …τοίχο, και προκειμένου να μην βρεθεί σε περιδίνηση η χώρα, θα μπορούσε να συζητηθεί η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση βέβαια σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα δε βγαίνει από το τραπέζι, αλλά μπορεί να τεθεί επί τάπητος μια ενδιάμεση λύση.

Στο μικροσκόπιο, εφόσον η κατάσταση φτάσει προ αδιέξοδου, θα μπορούσε να τεθεί και το θέμα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Όσον αφορά στα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε καμία περίπτωση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει πάντως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνουν.

Στο σκέλος του ΦΠΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι «ανοικτοί» σε συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και ορισμένοι τίθενται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%.

Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Κατά το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου θα αποφασιστεί εάν θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το ζήτημα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, με στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι η ΕΚΤ αντιδρά καθώς το βλέπει μόνον από την πλευρά της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τους ίδιους «για μία ακόμη φορά οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για τη διατήρηση των αρχών τους».

Που «ποντάρει» η κυβέρνηση

Τα σημαντικότερα έσοδα, η κυβέρνηση τα προσδοκά από την αναβάθμιση και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, όπου προτίθεται να εφαρμόσει από τις αρχές του καλοκαιριού τους αλγοριθμικούς ελέγχους και τη φορολογική αμνηστία.

Μέσω των συγκεκριμένων ελέγχων θα υπάρχει πλήρης εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και της μεταφοράς ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλο και παράλληλα της ακολουθίας των δηλώσεων εισοδημάτων σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την «αμνηστία» πρέπει να επιβάλλεται ένας στάνταρ φόρος, π.χ. 15% και κατώτερος.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη ΓΓΔΕ τελείως ανεξάρτητη, η οποία θα λογοδοτεί στη Βουλή. Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί στους θεσμούς προβλέπει ότι συγκεκριμένη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο στη συνέχεια θα ορίζει τον επικεφαλής, ενώ μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο. Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι απολύτως χαρακτηριστικό του κλίματος εις βάρος της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν ορισμένοι από τους εταίρους είναι το εξής γεγονός: «από την αρχή ήθελαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να δείξουν ότι συνεχίζεται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους».
Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε θέματα αιχμής είναι η κυβέρνηση και με αυτή την εντολή προσέρχονται στις συζητήσεις με τους πιστωτές, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.
Παρά τον «ορυμαγδό» πιέσεων, ακόμα και εκβιαστικών τελεσιγράφων τα οποία είτε διαβιβάζονται απευθείας στα μέλη της ελληνικής ομάδας πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, είτε μέσω διαρροών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής: «Όχι υποχωρήσεις σε θέματα αιχμής, όχι μείωση των συντάξεων».
Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν  «ευέλικτες κινήσεις» σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και να αποφευχθεί το «αίμα» που μετ' επιτάσεως ζητούν οι δανειστές.
Οι …καρεκλοκένταυροι στη βελγική πρωτεύουσα χωρίς περιστροφές θέτουν ως προϋπόθεση να κάνει πίσω η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό, εργασιακά είτε στο ΦΠΑ για να επέλθει η συμφωνία.
Χαρακτηριστικό του κλίματος με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι το σημερινό (29/04) δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο- ανώνυμος- Ευρωπαίος αξιωματούχος με δήλωσή του που ερμηνεύεται ως ωμή παρέμβαση στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλιώς θα χρεοκοπήσει.
Ωστόσο, η διαπραγματευτική ομάδα διευκρινίζει ότι «εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια». ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: