Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Πιο κοντά η συμφωνία – Σημαντικά βήματα προόδου στο Brussels Group

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου

"
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα"
Για «πολύ σημαντικά βήματα» στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, «που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία», έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων με τα σημεία σύγκλισης και διαφοροποίησης να μπαίνουν στο τραπέζι μαζί με τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μίας άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές. Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group, ο οποίος ξεκινά σήμερα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της προόδου που έχει επιτευχθεί, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

«Στόχος όλων των πλευρών είναι, μέσα στον Μάιο να υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, αφού η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενώ προσθέτουν ότι «ένα σημαντικό από τα βήματα αυτά, θα ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη αφού μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επέμειναν στα εργασιακά με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ομαδικές απολύσεις και τη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κάτι που είναι «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ με αυτή την εμμονή του ΔΝΤ τέθηκε σε κίνδυνο το «εποικοδομητικό πνεύμα» που επικράτησε τελικά στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ενθαρρυντικές διαπραγματεύσεις», προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: