Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Απαιτητικό το ΔΝΤ για τα εργασιακά-Μαξίμου: «Παράξενη εμμονή»- Δευτέρα συνεχίζεται το Brussels Group

Ελλάδα Το κατά γενική ομολογία βελτιωμένο κλίμα στις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές έγινε … λιγότερο καλό το απόγευμα του Σαββάτου, στο Brussels Group, που συνεχίζεται τη Δευτέρα.  Αιτία, η ξαφνική (;) απαιτητικότητα των εκπροσώπων του ΔΝΤ, που αξίωσαν από την κυβέρνηση να «απελευθερώσει» της ομαδικές απολύσεις και να μην επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 

Σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στο επίκεντρο η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.


«Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή, κυρίως από το ΔΝΤ» σχολίασαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη- εμπλοκή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναπληρωτή υπουργό Διεθνών  Σχέσεων και συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Για εμάς, ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προσκομίσει  στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και πίνακες που επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη ωφελείται από ρυθμίσεις, όπως αυτές που έχει προγραμματίσει να θεσπίσει η νέα κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, που το ΔΝΤ αξιώνει, με  ιδιαίτερο «ζήλο», να διατηρηθούν ή να επαυξηθούν νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, μολονότι η πικρή (για την ελληνική κοινωνία) εμπειρία έδειξε επέφερε αυτή η «γραμμή»…   Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέφερε  – μετά από πολύ καιρό- θέμα ασφαλιστικού, προσφάτως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγματευτική διαδικασία έχει εισέλθει σε κρίσιμη καμπή. Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το στίγμα της «γραμμής πλεύσης» που έχει χαράξει η Αθήνα. «Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε το e mail Χαρδούβελη» ξεκαθάρισε ο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράτης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη  «Αυγή».

Την επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας» προέβλεψε, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο «Κόκκινο», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπδημούλης.  Τόνισε πως και οι δυο πλευρές έχουν συμφέρουν να αρθούν οι θεμελιώδεις εκκρεμότητες και αποσαφήνισε ότι  καλή συμφωνία θα είναι αυτή που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις, αποτρέποντας παράλληλα τις περικοπές που προγραμμάτιζαν οι δυνάμεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), οι οποίες μέχρι πρότινος συγκυβερνούσαν.    
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: