Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Και όμως οι επενδύσεις είναι ante portas εάν...

Η σημερινή αντιπολίτευση αρέσκεται να κατηγορεί συστηματικά την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ακολουθεί αντιεπενδυτική πολιτική. Παρόλα αυτά και παρά τις φιλοεπενδυτικές διακηρύξεις της η ίδια ως κυβέρνηση- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ξαναγύρισε την Ελλάδα απο πλευράς επενδύσεων στο... 1995.
Οι συνολικές επενδύσεις, όπως μετρώνται με βάση τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ), μειώθηκαν κατά 33,5% τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Α. Σαμαρά σε σχέση με αυτό που παρέλαβαν, πέφτοντας σε επίπεδα χαμηλότερα από του 1995, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη πτώση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 15,7% σε 11,6%, που είναι σχεδόν το μισό από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Αντιθέτως οι επενδύσεις με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημείωσαν αύξηση, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου κατά 5,1% και συνολικά του ΑΕΠ κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Βεβαίως η κατασταση επιδεινώθηκε με τα capital controls και δεν είναι προς πανηγυρισμό ό,τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ομως «το ελατήριο είναι τόσο πιεσμένο»- και οι τιμές βασικών συντελεστών παραγωγής επίσης- που αρκεί η αποκατάσταση ενός στοιχειώδους κλίματος εμπιστοσύνης για να εκτιναχτεί και να τρίβουμε όλοι τα μάτια μας.

Υπάρχουν όμως κάποια πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Πρώτο και βασικότερο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χωριί την επιτυχή ολοκλήρωσή της τίποτα δεν μπορεί να γίνει. ΄Ομως και με αυτήν έχουν προκύψει κρίσιμα θέματα. Πλέον κρίσιμο το ύψος των απαιτουμένων κεφαλαίων. Πόσα χρειάζονται;

Από το πόσα χρειάζονται εξαρτάται η συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών. Αν οι ανάγκες κινηθούν στην περιοχή των 10 δις. ττε η συμετοχή πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Αν ειναι από 15 δις και πάνω όπως επιμένουν ορισμένοι κύκλοι τότε και η χώρα θα χρεωθεί περισσότερο και οι ιδιώτες, Ελληνες και ξένοι επενδυτές θα απόσχουν.

Ποιό σενάριο ευνοεί περισσότερο τις επενδύσεις;Μάλλον το πρώτο υποστηρίζει η αγορά. Και είναι λογικό. Γιατί αν οι ιδιώτες κάνουν επενδύσεις στον πιο «χτυπημένο» τομέα, τον τραπεζικό, είναι προφανές ότι στους άλλους τομείς οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες. Στον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές και στη βιομηχανία ακόμη.

Εκεί πρέπει να επικεντρώσει η κυβέρνηση την προσοχή της. Στην aνακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Και να φροντίσει να αποφύγει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Τώρα και από πλευράς διεθνών συμμαχιών είναι καλύτερα και δυνατότητες να επιλέξει καλύτερους συνεργάτες και συμβούλους έχει. Ας τις αξιοποιήσει...

Γράφει: Στάθης Σχινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: