Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Μαξίμου: Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγοραΚυβερνητικές πηγές εκτίμησαν στο πλαίσιο του Eurogroup, ότι θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Οι πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα.
Στόχος είναι να ολοκληρωθεί βραχυπρόθεσμα η υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των δυο δισ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο ένα δισ. το οποίο υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου.
Μεσοπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την τόνωση της ζήτησης και τη βελτίωση των δεικτών που θα επιφέρει, να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.
Οι κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι σε αυτόν τον προγραμματισμό που παρουσίασε ό Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πιο σκεπτική στάση διατήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.

Δημοσίευση σχολίου