Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Αθήνα προς δανειστές: «Δεσμευτείτε εγγράφως»- ΕΚΤ: «Ίσως δώσουμε ανάσα με τα έντοκα»

Ελλάδα Μπορεί η συζητούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές να έχει το χαρακτήρα της «ενδιάμεσης», η κυβέρνηση όμως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί «μεσοβέζικες» διευθετήσεις: Αξιώνει έγγραφη δέσμευση εκ μέρους τους ότι θα αρθεί η οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στη χώρα, ως προϋπόθεση για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και τη σύναψη συμφωνίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει, έτσι, να αποφύγει την επανάληψη του «φαινομένου της 20ης Φεβρουαρίου».
 

Όπως είναι γνωστό, την 20η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία – γέφυρα με τους δανειστές, αρκούμενη όμως στις προφορικές διαβεβαιώσεις τους για πιστωτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι διαβεβαιώσεις εκείνες αποδείχθηκαν «έπεα πτερόεντα» κι έτσι   η κυβέρνηση προτάσσει άλλη αρχή: Scripta Manent («Τα γραπτά μένουν»)…        

Στο Brussels Group που συνεδριάζει και  σήμερα (πιθανόν δε  και αύριο) διαπιστώνεται βελτίωση του κλίματος, παραμένουν όμως οι διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές, σε θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και οι πλειστηριασμοί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εκφράζει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των ορίων που θέτουν οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, οι οποίες παραμένουν σε πλήρη ισχύ, όπως διαμηνύουν κατά τις τελευταίες ημέρες, σε όλους τους τόνους, κυβερνητικά στελέχη.

Ενδεικτικές του θετικότερου κλίματος που επικρατεί, τώρα, στις διαπραγματεύσεις είναι δηλώσεις και σχόλια «αρμοδίων παραγόντων». Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε πως ναι μεν είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι αλλάζει το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, πρόσθεσε όμως: «Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις δείχνουν πρόοδο κι αυτό είναι θετικό».

Κι εάν πολλοί θα έδιναν μικρή σημασία στις δηλώσεις του – συχνά ανακόλουθου- κ. Ντάισελμπλουμ , περισσότεροι θα ανίχνευαν θετικές προοπτικές στα λόγια του Μπενουά Κερέ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal (WSJ), ο κ. Κερέ έλεγε σε ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι εάν διαφανεί «μια συμφωνία στον ορίζοντα», τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει έντοκα άνω των 15 δισ. ευρώ. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτρέψει μια κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα, πριν από τις αποπληρωμές που έχει να κάνει η Αθήνα στο ΔΝΤ, τον Μάϊο.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η εκτίμηση της  WSJ ότι η δήλωση Κερέ πιθανότατα προοιωνίζεται «μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».     

Δεν υπάρχουν σχόλια: