Μαζέφτε τα πουλημένα τομάρια και στα τσακίδια... τελειώσατε ρεεε...
Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πτώση των τιμών των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι μαζικές πωλήσεις οδηγούν την αγορά σε μεγάλη πτώση που προσεγγίζει το 10% και υποχωρεί κάτω προς τα επίπεδα των 850 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:50, διαμορφώνεται στις 854,72 μονάδες σημειώνοντας πτώση 9,86 %.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 156,85 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,99%.
Πτώση σημειώνουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-9,28%), των Πρώτων Υλών (-8,60%), των Τραπεζών (-8,12%) και των Κατασκευών (-7,90%).
Yποχωρούν και οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου να ανέρχεται πλέον στο 7,6%.
Οι πιέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά, απλώς η τελευταία, όντας πιο ευάλωτη δημιουργεί μεγαλύτερους κραδασμούς. Άλλωστε, σήμερα διευρύνονται τα περιθώρια (spreads) όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας έναντι των γερμανικών τίτλων καθώς τα τελευταία πραγματοποιούν ράλι. Ενδεικτικά το περιθώριο, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, του ελληνικού δεκαετούς έχει διευρυνθεί στο 6,75%. Την ίδια ώρα του ιταλικού δεκαετούς έχει φθάσει το 1,53% και του ισπανικού το 1,27%.
Οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικό ξεπούλημα εκφράζοντας έτσι τις επιφυλάξεις τους και τους φόβους τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την πολιτική σταθερότητα που είναι επισφαλής. Το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα και λόγω της σφοδρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με νέες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και με την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για τα περί χρηματισμού βουλευτών.
Το κακό πολιτικό κλίμα σε συνδυασμό με τις πιέσεις προς την Ελλάδα να μην αποχωρήσει από τον σφιχτό εναγκαλισμό της τρόικας ή τουλάχιστον να υποχρεωθεί να υπογράψει νέους όρους προκειμένου να πάρει προληπτική γραμμή στήριξης, προκαλεί κραδασμούς στο σύνολο της αγοράς.
Η ψυχολογία των επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ καθώς ακόμη και εκείνοι που βλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και θέλουν να τοποθετηθούν παρασύρονται από το κακό κλίμα
Δημοπρασία
Η Ελλάδα άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,70%, αμετάβλητη από την προηγούμενη διάθεση τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τον Ιανουάριο του 2010, όταν ο ΟΔΔΗΧ διέθεσε τρίμηνα έντοκα στο 1,67%, σημειώνει το Reuters.
Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,48% από 2,51% στην προηγούμενη πώληση.
Το ποσό περιλαμβάνει 187,5 εκατ. ευρώ σε μη ανταγωνιστικές προσφορές. Hμερομηνία διακανονισμού (settlement) είναι η Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014.
ΑΠΕ-Ημερησία
1 σχόλιο:
ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ;
ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΑΣ.
Δημοσίευση σχολίου