Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017


Του Γ. Λακόπουλου


Επιτέλους τέλος! Η φαρσοκωμωδία για τον «νέο φορέα» της «Κεντροαριστεράς»- που θα συνεργάζεται με τη… Δεξιά για ορισμένους διεκδικητές της ηγεσίας του, όπως καταγγέλλεται ευθέως- οδηγείται σε άδοξο τέλος και ενδεχομένως δεν θα  διεξαχθούν καν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, με τους όρους που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι υποψήφιοι.
Ο πραγματικός λόγος είναι τα ιδεολογικά και πολιτικά αδιέξοδα  που περιλαμβάνει το εγχείρημα που κατ’ ουσίαν στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ. Οι διαφωνίες για τον τρόπο ψηφοφορίας αποτελούν πρόσχημα.
Η Φώφη Γεννηματά  θέτει όρια στις ιντριγκες υποψηφιων που υποθάλπτει  η  επιτροπή Αλιβιζάτου το τελευταίο διάστημα. Αποδέχεται μόνο την online διαδικασία διασφάλισης του αποκλεισμού της  διπλοψηφίας, και  αρνηθηκε να παγιδευτει στη <συνέλευση των υποψηφίων> που   προσπάθησε να <στήσει> ο Νίκος Αλιβιζάτος.
Η ασαφής ψηφοφορία από απόσταση που ζητούν ορισμένοι υποψήφιοι αποκλείεται κατηγορηματικά από τη Χαρ. Τρικούπη .Το ΠΑΣΟΚ αρνείται επίσης την αναβολή των εκλογών, που θεωρούν σίγουρη άλλοι υποψήφιοι και οδηγείται σε γενικότερη τροποποίηση του σχεδιασμού του, είτε διεξαχθούν οι εκλογές στις 5 Νοεμβρίου είτε ακυρωθούν.
Ως πρώτο βήμα θα αναβάλλει το συνέδριό του -που επρόκειτο να συγκληθεί τον Οκτώβριο προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τον «νέο φορέα»- για χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.
Συνεπώς θα συνεχίσει να υπάρχει ως αυτοτελές κόμμα μέχρι να στηθούν οι βουλευτικές κάλπες, στις οποίες θα επιδιώξει κοινή  εκλογική κάθοδο, ως Συνασπισμός κομμάτων -με ένα ψηφοδέλτιο και τον τίτλο της ΔΗΣΥ-. Το ζήτημα του φορέα θα μείνει ανοιχτό και θα τεθεί αργότερα.
Πιο απλά το ΠΑΣΟΚ  διακρίνει παγίδες  και επιδιώκει πλέον να οδηγήσει τα πράγματα σε πολυμετοχικό σχήμα στην πρώτη φάση -κατά το πρότυπο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2015  -και να μετατεθεί σε χρόνο με καλύτερες προϋποθέσεις το θέμα της ενοποίησης των δυνάμεων που μετέχουν στη συζήτηση για τον «νέο φορέα».
Κάποιες ενδείξεις των  τελευταίων ημερών δημιούργησαν σε στελέχη του Κινήματος υπόνοιες ότι η εκλογική διαδικασία που μεθοδεύεται από κάποιους κύκλους, αποσκοπεί στη διευκόλυνση συγκεκριμένου υποψηφίου- παρότι θα είναι ευάλωτη σε ενστάσεις που μπορούν να φτάσουν σε ακύρωση, κατά το πρότυπο των εκλογών στη ΝΔ το 2015
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ρισκάρει μεταφορά των ιδίων φαινομένων στο κόμμα της και έχει  αποσαφηνίσει στην επιτροπή Αλιβιζάτου ότι δεν προτίθεται να δεχθεί την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Παραδόξως όμως ο ίδιος ο Νίκος Αλιβιζάτος ενώ φέρονταν να αποδέχεται τους κινδύνους,  κρατάει ανοιχτό το θέμα.
Στη Χαρ. Τρικούπη κομματικά στελέχη δεν διστάζουν πλέον να διατυπώνουν αμφιβολίες για την δραστηριότητα της επιτροπής και  εκφράζουν φόβους για  αμέλειες που μπορεί να επιτρέψουν μέχρι και αλλοίωση του αποτελέσματος.
Πίσω από αυτή την επιλογή βρίσκονται οι ενδείξεις για σχεδιαζόμενη υπόγεια συμμετοχή δυνάμεων εκτός του χώρου στη εκλογική διαδικασία- με σκοπό την εκλογή συγκεκριμένου προσώπου και κατ’ ουσίαν τον πολιτικό έλεγχο το «νέου φορέα».
Για την ακρίβεια στο ΠΑΣΟΚ υποψιάζονται στρατολόγηση «ψηφοφόρων» από τη ΝΔ για τη εκλογή υποψήφιου της επιλογής της – και γι’ αυτό θα επιμείνουν στον απόλυτο έλεγχο όσων ψηφίσουν. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ορίσει τις εξελίξεις στο χώρος μας ο μηχανισμός που ανέδειξε τον Κυριάκο στη ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά πρόσωπο που μετέχει στις διεργασίες.
Ο ίδιος σημειώνει ότι τον εντυπωσιάζει η υποδοχή  της υποψηφιότητας Καμίνη από τη ΝΔ, προσθέτοντας τις στενές σχέσεις του  δημάρχου Αθηναίων με τον Νίκο Αλιβιζάτο- του οποίου είναι «προστατευόμενος» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – αλλά και τις επαφές του με τον Κ. Σημίτη και τον νεότερο Μητσοτάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν επίσης με καχυποψία τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θέλει να κερδίσει για να οδηγήσει τον «νέο φορέα» στο 15 % – όταν ο ίδιος έχει χάσει και ό,τι πήρε στις τελευταίες εκλογές και το κόμμα του αποσυντίθεται.
Σ’ αυτό το σκηνικό εσωτερικής αναταραχής  -στο οποιο ο Αλιβιζάτος επιχείρησε να συγκροτησει  ως όργανο αποφάσεων  τους υποψηφίους- κάποιοι προσθέτουν και το χαρακτήρα κάποιων υποψηφιοτήτων, όπως τις αξιολογούν εκ των υστέρων. Σε δυο περιπτώσεις αποδίδεται απλώς πρόθεση αυτοπροβολής για ψηφοθηρία εν όψει της επομένης Βουλής. Για άλλους δυο υπάρχει εκτίμηση ότι ευτελίζουν τη διαδικασία με την συμμετοχή τους και για έναν διατυπώνονται μέχρι και υπόνοιες ότι αποτελεί… «σφήνα του ΣΥΡΙΖΑ».  <Ειναι δυνατον το ΠΑΣΟΚ να  ακολουθήσει τις υποδείξεις τους;>  σχολιάζουν.
Ως πραγματικοί υποψήφιοι εκλαμβάνονται η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος  Θεοδωράκης από το Ποτάμι και οι Γ. Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης ως ανεξάρτητοι.
Από όλα αυτά το άδοξο τέλος της διαδικασίας – την οποία επικρίνει για τα παράδοξά της  και ο Θαν. Θεοχαρόπουλος που δεν έθεσε υποψηφιότητα ακριβώς γιατί δεν ήταν σαφείς οι όροι της- επέρχεται ως φυσική εξέλιξη. Η απόπειρα συγκόλλησης παραγόντων για να δημιουργηθεί ένα κόμμα που θα καταργήσει το ΠΑΣΟΚ και θα λειτουργήσει πρώτα ως ανάχωμα στον Τσίπρα και εν συνεχεία ως εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαλύπτεται πριν την ώρα της και καταρρέει.
Άλλωστε, όπως σημειώνει παλαιός πολιτικός, το μόνο πραγματικό κόμμα με οργάνωση και οπαδούς σ’ αυτή την υποθεση είναι το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι «προσπαθούν να αγιάσουν με ξένα κόλλυβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: