Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Γιούνκερ: Σε μια Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δυο κατηγοριών



Αυτή τη φορά το Ευρωκοινοβούλιο ήταν γεμάτο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε τους στόχους της ΕΕ σε μια ομιλία μεγάλης σημασίας ενώ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου για την προεδρία
Adtech Ad
«Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας ενώπιον του κατάμεστου Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην πιο κρίσιμη ομιλία του μέχρι στιγμής, ο επικεφαλής της Κομισιόν επιχείρησε να εμπνεύσει τους ευρωβουλευτές, αλλά και τους λαούς των κρατών-μελών, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.


Ενωτικός μεταξύ των κρατών μελών, κάθετος για τους ηγέτες που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και οικονομικά στη… γραμμή Μακρόν εμφανίστηκε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην καθιερωμένη ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιεί κάθε Σεπτέμβριο ενώπιον των εκλεγμένων ευρωβουλευτών, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το όραμά του για την Ένωση, ζητώντας περισσότερη Ευρώπη, με κοινούς στόχους και περισσότερη αλληλεγγύη.
Ήταν μία ομιλία συμπυκνωμένη, με πολλά νοήματα και επίπεδα ανάγνωσης. Το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) αυτή τη φορά ήταν γεμάτο –όλοι θυμόμαστε τα άδεια έδρανα που είχαν εξαγριώσει τον Πρόεδρο Γιούνκερ, αποκαλώντας το «γελοίο» και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Προέδρου του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι. Αλλά και ο Γιούνκερ θέλησε να είναι πιο κατευναστικός, επαινώντας πολλές φορές την συμβολή και την συνεισφορά των βουλευτών στις διαδικασίες έγκρισης πρωτοβουλιών, νομοθετικών πλαισίων και κανονισμών.
Μία μόλις φορά αναφέρθηκε στην Ελλάδα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κι αυτό για να πει ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ασφαλή. Όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν τα έθιξε εμμέσως πλην σαφώς. Για το μεταναστευτικό, για παράδειγμα, ευχαρίστησε την Ιταλία για τις προσπάθειές της, πρότεινε βοήθεια για βελτίωση συνθηκών στη Λιβύη και βελτίωση των σχέσεων με την Αφρική, αλλά δεν αναφέρθηκε ξανά για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Το είχε κάνει πέρυσι, επαινώντας τις ελληνικές Αρχές, και η επανάληψη στον φετινό του λόγο θα σήμαινε «πισωγύρισμα». 
Σε πολλά σημεία, ο Πρόεδρος υπονόησε πράξεις, δηλώσεις και κινήσεις που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα, όπως για παράδειγμα την προσβολή του κράτους Δικαίου στην Πολωνία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει χώρες και Αρχές.
Τα πιο σημαντικά σημεία για την Ελλάδα αφορούν, φυσικά, την Οικονομία αλλά και την Τουρκία.
Στα οικονομικά θέματα, ο επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση. Ακόμη και οι χώρες που δεν είναι στο Ευρώ, είπε, θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να ενταχθούν.
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ». Ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο. Επίσης, στην… γραμμή Μακρόν, ο Γιούνκερ υιοθέτησε την άποψη ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.
«Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ», δήλωσε ο Γιούνκερ, κάνοντας το… χατήρι στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, που από το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ζητήσει κάτι αντίστοιχο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον», δήλωσε ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας και την ανάγκη για διαφάνεια.
Σε μια Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δυο κατηγοριών είπε  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άνθρωποι που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ευρώπη θα πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή αρχή εποπτεία της εργασίας στην Ευρώπη, τόνισε.
Σε σχέση με την Τουρκία, ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ήταν αυστηρός. Καταρχάς ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές να απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως «μόνη της βάζει τρικλοποδιές στη διαδικασία για να ρίξει κάπου την ευθύνη της αποτυχίας». «Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τα άλλα, σημαντικά ήταν τα όσα είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.
Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: Της ελευθερίας, της ισοτιμίας και του κράτους δικαίου είπε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ήπειρος της ισοτιμίας μεταξύ των μελών της. Μια Ευρώπη ισοτιμίας δεν μπορεί να έχει πολίτες δυο κατηγοριών, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Στην μόνη αναφορά που έκανε για το Brexit, ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν. «Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της», τόνισε και πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.
Φωτογραφία: AP Photo/Jean-Francois Badias

Δεν υπάρχουν σχόλια: