Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε ο Τσίπρας

Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
“ Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς ”
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 17:51

" Η επίσκεψη του κ. Μάρτιν Σούλτς ως πρώτη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί την αποδοχή της πρώτιστης αξίας της Ευρωπαικής Ένωσης που είναι η αποδοχή της λαικής κυριαρχίας" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σουλτς ως έναν «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», στις δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διήρκεσε περίπου δύο ώρες..

Ο Μάρτιν Σούλτς επισήμανε ότι "συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση.  Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας"

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για το «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και για τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

«Στόχος της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης είναι μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος αυτός «θα επιτευχθεί χωρίς την επιμονή στο λάθος και τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και χωρίς απερισκεψία στη δημιουργία νέων ελλειμμάτων».Όμως «η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική» πρόσθεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση» κατέληξε.


Από την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για "την ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σε εσάς που είσαστε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Είχα έρθει και κατά το παρελθόν, είναι όμως απόλυτα σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις.

Είχαμε πολλές συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα και θέλω να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου σπάνια συζήτησα με κάποιον τόσο ειλικρινά. Ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι διπλωματικές φράσεις που λέγονται όταν έχει προηγηθεί διαφωνία.

 Όμως, με τον κ. Τσίπρα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση. Στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας.

Χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα που είστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Λέγονται πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά αυτό που συζητήσαμε είναι να σταματήσει η κοινωνική αδικία των φόρων. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας.

 Θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς αλλά σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Γνωρίζετε καλά ότι γίνονται συζητήσεις ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και θεωρώ ότι αύριο, στη συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ θα γίνουν και άλλα βήματα προς τα εμπρός.

Για το θέμα της Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εταίρους της. Ελπίζω ότι η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της, όπως ήταν ανέκαθεν.".
"Οχι ελληνικό δράμα, όχι ελληνική δραχμή"

Νωρίτερα κατά την υποδοχή του προέδρου του Ε.Κ., ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες έκανε λόγο για επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό ενώ τόνισε ότι ο Μ. Σουλτς είναι καλός φίλος τόσο της Ελλάδας όσο και του ίδιου καθώς ήταν κοντά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Στηριζόμαστε σε εσάς, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και αύριο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αρχίζει η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επρόκειτο να έχει επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στις 4.30 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στις 6 το απόγευμα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο μία ώρα αργότερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αύριο, ο Μ. Σουλτς θα μεταβεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, στίγμα των προθέσεων με τις οποίες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα έδωσε ο Μ. Σουλτς σε κείμενο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter και στο Linkedin με τίτλο "Όχι ελληνικό δράμα, όχι ελληνική δραχμή" (No Greek drama and no Greek drachma).

Στο κείμενο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές και τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης, ήρθε η ώρα για νηφαλιότητα και ρεαλισμό. "Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν: Η διακυβέρνηση της χώρας και η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, προσεγγίζοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας" σημειώνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μ. Σουλτς εκφράζει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα. "Γνωρίζω καλά τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και πιστεύω ότι είναι ένας πραγματιστής πολιτικός" αναφέρει και συνεχίζει: "Τον έχω συναντήσει στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και έχουμε αναμετρηθεί ως υποψήφιοι για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ ως υποψήφιος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και αυτός ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ένας αντιευρωπαϊστής δεν θα δεχόταν να διαγωνιστεί για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο απίθανη και αν ήταν η εκλογή του".

"Την Κυριακή δεν υπήρξε ευρωπαϊκό δράμα για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και η ευρωζώνη δεν θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει έξω. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να επιτύχει πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας" υπογραμμίζει ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

"Αν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνει μια κυβέρνηση του «όχι σε όλα», τότε η ορμή του Τσίπρα θα είναι βραχύβια. Εάν όμως δεσμευθεί σε ένα θετικό πρόγραμμα για να κάνει τη χώρα του δικαιότερη, εάν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να κάνει δυνατότερη την Ελλάδα και την Ε.Ε., τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι με το μέρος του" καταλήγει ο Μ. Σουλτς.
ΠΗΓΗ: avgi.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Αυτό θα σας γράφω σε κάθε post, που θα κάνετε απο εδώ και πέρα κ. Κλυνν, μέχρι να ξανα θυμηθείτε απο πού κατάγεστε..!!
Ντροπή σας για άλλη μια φορά.

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχνάει ποτέ ο Τσίπρας ότι δεν αρκεί να έχεις την
τόλμη να λες κάτι το ριζοσπαστικό.
Πρέπει να έχεις και την τόλμη να το κάνεις ακριβώς όπως
το είπες και ακόμα καλύτερο.

ΗarryTsopanos είπε...

Οι δυο προηγουμενοι..πειτε μου που βρισκετε μπαφο και ειστε φτιαγμενοι?