«Τις θυσίες που έχεις κάνει εσύ και η οικογένειά σου τις γνωρίζω καλά και στεναχωριέμαι που χρειάστηκε να γίνουν στη διάρκεια της θητείας μου, όμως δεν είχα άλλη επιλογή». Σε ένα από τα τελευταία προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει μια μεσοαστική οικογένεια για το πρόγραμμά του, το ήθος και την ειλικρίνειά του. «Τώρα φύγαμε από την περιπέτεια με τα ελλείμματα, τώρα μπορώ και εγγυώμαι. Και ό,τι υπόσχομαι εγώ το δίνω! Και είναι για πάντα!»
Ξεπεράσαμε το ύφος, που θυμίζει καμπάνια εταιρείας κινητής τηλεφωνίας («double play 30 ευρώ για πάντα»), και αναζητήσαμε τις προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες της Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού το 2012 λίγο πριν από τις διπλές εκλογές: θυμόμαστε τα 15 βασικότερα σημεία του προγράμματος, το Ζάππειο και το... wi-fi.
1. Αποκατάσταση συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009.Οχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι συντάξεις, αλλά πραγματοποιήθηκαν μειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 40% σε κύριες και επικουρικές.
2. Αποκατάσταση των ζημιών από το «κούρεμα» στους ομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακόμα δεν έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα 15.000 οικογενειών που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε ελληνικά ομόλογα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τροπολογίες για την αποκατάσταση των ζημιών των ομολογιούχων, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μπλόκαρε τις τροπολογίες και δεν έδωσε απάντηση.
3. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο. Εκτακτο επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που είδαν τα καταστήματά τους να κλείνουν.
Aπό το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας αποκλείστηκαν 950.000 άνεργοι. Η κυβέρνηση έδειξε την αποστροφή της στο 98,5% των μακροχρόνια ανέργων και επιδότησε μόλις το 1,5% αυτών (δεν ξεπερνούν τους 14.500 και αυτοί παίρνουν επίδομα 200 ευρώ τον μήνα). Tα κριτήρια για το επίδομα αυστηροποιήθηκαν και η εργασία ελαστικοποιήθηκε. Το 35,9%, δηλαδή αναλογικά πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
Πραγματική απάτη στήθηκε εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, καθώς παρακρατήθηκαν τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος εν γνώσει του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, αρνήθηκε να τα αποδώσει στον Οργανισμό ώστε να χρηματοδοτηθεί το επίδομα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων, ελάχιστοι εκ των οποίων τελικά επωφελήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
4. Δεν θα πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσος μικτός μισθός 2012: 1.155 ευρώ. Mέσος καθαρός μισθός: 887 ευρώ. Μέσος μικτός μισθός 2013: 1.037 ευρώ. Mέσος καθαρός μισθός 817 ευρώ
■ Κάθε εργαζόμενος απώλεσε κατά μέσο όρο 557 ευρώ το 2014 (2 δισ. οι συνολικές απώλειες εισοδήματος).
■ Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρικνώνουν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που προέρχεται από εργασία (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Οκτώβριος 2014).
■ Tέσσερις στους δέκα Ελληνες που διατηρούν μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ μικτά ή περίπου 630 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση. Μέσα σε δύο χρόνια το ποσοστό των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας διπλασιάστηκε. Ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 800 ευρώ, αν ληφθούν υπόψη φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές (πηγή: επεξεργασία στοιχείων IKA).
■ Στην πενταετία 2010-2014 η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 23%.
5. Σταδιακή άνοδος του αφορολογήτου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 για τη μεθεπόμενη.
Με τον νόμο 4110/2013 καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πέραν του δεύτερου.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν το 2014 αυτοτελώς με τους ακόλουθους συντελεστές: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό πέραν των 42.000 ευρώ.
6. Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο ΕΤΑΚ, πιο διευρυμένο και πιο δίκαιο.
Από το «τέλος το χαράτσι» περάσαμε στη φορο-καταιγίδα του ΕΝΦΙΑ (των Στουρνάρα - Καραβίτη), που δημιούργησε οργή όχι μόνο στα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, αλλά ακόμα και σε «γαλαζοπράσινους» βουλευτές. Η επιχείρηση δήμευσης περιουσιών αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, οι φόροι στην περιουσία, παρά την υποτιθέμενη ελάφρυνση με την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ (του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) από τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνονται κατά 2,3%.
7. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών -συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ και φόρος στην εστίαση.
Η μοναδική μείωση φόρου πραγματοποιήθηκε στην εστίαση, όπου μειώθηκε πράγματι, όπως εξαγγέλθηκε, ο φόρος από το 23% στο 13%. Η εφαρμογή του μέτρου, που θεωρείται πιλοτικό ακόμα, ανανεώθηκε για ακόμα ένα χρόνο έως τον Νοέμβριο του 2015.
8. Δεν θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των οργανισμών που συγχωνεύονται, αλλά θα μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς μιας τριετίας, μέχρι να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν εφαρμόστηκε. Ελάχιστες ήταν ουσιαστικά οι συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών. Μετά από 100 χρόνια καταργήθηκε η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, καταργήθηκαν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και εφαρμόστηκε η διαθεσιμότητα για 8μηνο, ενώ ζήσαμε και το «μαύρο» της ΕΡΤ που οδήγησε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
9. Αναστολή συνεπειών για όσους έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία» την τελευταία διετία.
Οχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση, αλλά η «Τειρεσίας Α.Ε.» (μέτοχοι της οποίας είναι οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους) αποδείχτηκε πραγματικός βραχνάς για τις επιχειρήσεις, που ζητούν συστηματικά αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του. Εξάλλου πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ επέβαλε πρόσφατα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην «Τειρεσίας Α.Ε.» για την παράνομη πώληση της υπηρεσίας των «μαύρων κατάστιχων» που διαθέτει έναντι αμοιβής (υπηρεσία ΤΣΕΚ).
10. Ρευστότητα στην οικονομία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα προέλθει από ένα ειδικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας μέσω κεφαλαίων του ΕΣΠΑ.
Χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας με αυξημένα διαθέσιμα υπάρχουν, χωρίς ανάλογη επιτυχία στην απορρόφηση και υλοποίησή τους, παρ’ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως αδιάθετα παραμένουν πάνω από τα 2/3 του ταμείου Jeremie (περίπου 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων). Μειωμένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των ίδιων των επιχειρήσεων για νέο δανεισμό σε μια οικονομία υφεσιακή. Βασικό ζητούμενο για πολλές επιχειρήσεις παραμένει η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων.
11. Συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο.
Πραγματοποιείται!
12. Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποδέσμευση της περιουσίας του Δημοσίου. Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι και οι χρήσης γης.
Αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος τεχνικός λαβύρινθος. Το παράδειγμα του Ελληνικού είναι ενδεικτικό: ενώ υπάρχει νόμος για το γενικό πλαίσιο, δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να εξειδικεύει τον νόμο. Ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση, δεν υπάρχουν οι χρήσεις γης. Το Κτηματολόγιο είναι κολλημένο στο 17% από το 2009, ενώ η δέσμευση είναι πως θα έχει ολοκληρωθεί το 2020...
13. Αποφασιστική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων που, αν ιδιωτικοποιηθούν, θα εξαλειφθεί το έλλειμμα και θα προκύψουν θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.
Ακίνητα σε παραλίες-αιγιαλούς, ακόμα και σε υγροβιότοπους, νησιά, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, λιμάνια, εθνικές οδοί (Εγνατία), αεροδρόμια (14 δόθηκαν σε ιδιώτη αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση), αμυντική βιομηχανία, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, TΡΑΙΝΟΣΕ, χιλιάδες ακίνητα εσωτερικού (από νεοκλασικά και Ξενία ώς ιαματικές πηγές), κερδοφόρες επιχειρήσεις (ΟΠΑΠ), όλα εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Φυσικά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις-«ξεπούλημα» δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.
Καμία θέση εργασίας δεν έχει δημιουργηθεί στους σιδηρόδρομους. Απεναντίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι μετατάξεις όσων αποχώρησαν το 2010. Οι σιδηρόδρομοι ήταν από τους πρώτους τομείς που γνώρισαν τι σημαίνει τρόικα. Η «εξυγίανση» ξεκίνησε το 2011 και σήμερα πολλά δρομολόγια γίνονται χάρη στον πατριωτισμό των οδηγών.
14. Πολιτική για την αποκατάσταση της ασφάλειας με αντιμετώπιση του εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.
Και μόνο η επαναλαμβανόμενη φράση περί «κατάληψης των πόλεων από λαθρομετανάστες» αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος τη στάση της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκθεση της Human Right Watch αναφέρει πως η μείωση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας δεν οφείλεται στις επιχειρήσεις-σκούπα της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις δεκάδες χιλιάδες προσαγωγές μεταναστών στο πλαίσιο του «Ξένιου Δία» αρχικά 6% των προσαχθέντων δεν είχε νόμιμα έγγραφα (στη συνέχεια το ποσοστό μειώθηκε κάτω από 1%).
Φαρμακονήσι, παράταση του 18μηνου κράτησης μεταναστών στα κέντρα, ανάκληση του νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών (χωρίς να υπάρχει νέα νομοθεσία), δεκάδες θάνατοι στο Αιγαίο, ανελέητο κυνήγι μεταναστών και πολιτικών προσφύγων χαρακτήρισαν τη θητεία Σαμαρά, ο οποίος ακόμα και την ύστατη ώρα πόνταρε στην επέκταση του φόβου και στη στρατηγική διαχείρισής του.
15. Επίσπευση ανακήρυξης ΑΟΖ για να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός πλούτος.
Δεν υπάρχει έως σήμερα ανακήρυξη ΑΟΖ. Tην επιτάχυνση των διπλωματικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014.
Κώστας Ζαφειρόπουλος από efsyn
1 σχόλιο:
Τώρα θα έπρεπε να βάλεις τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τελειώσαμε με ΝΔ. Τώρα θα δούμε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσίευση σχολίου