Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δημοσκοπήσεις: Έρχεται η απόλυτη ανατροπή

ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα δημοσκοπικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η μεγάλη ανατροπή για την Ελλάδα είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, η πρώτη θέση έχει κλειδώσει χωρίς ουσιαστικά περιθώρια ανατροπής. Αυτό είναι κάτι που το έχουν «κλειδώσει» και οι στοιχηματικές εταιρίες... Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά προηγείται της ΝΔ αλλά πλέον είναι ορατή και η αυτοδυναμία.
Αυτό θα εξαρτηθεί όμως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το 3% και την είσοδό τους στην Βουλή. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί που δεν θα μπουν στην Βουλή τόσο ευκολότερος γίνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ως μεγάλος «σύμμαχος» για μια πιθανή αυτοδυναμία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων που εμφανίζει τάσεις εντονότατης αύξησης των ποσοστών της σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στη ΝΔ αν και ελπίζουν στους αναποφάσιστους, είναι ελάχιστοι εκείνοι που πιστεύουν ακόμα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Το κλίμα ηττοπάθειας έχει κυριεύσει τη Συγγρού και οι περισσότεροι πλέον συζητούν για την επόμενη μέρα στο κόμμα και όχι για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιο κόμμα θα καταφέρει να πάρει την τρίτη θέση. Ενώ το Ποτάμι εμφανιζόταν να «κατακτά» αυτή τη θέση, οι δημοσκόποι εκφράζουν φόβους ότι δεν είναι απίθανο η Χρυσή Αυγή να επιφυλάξει μια ακόμη... έκπληξη. Οι «φόβοι» τους εδράζονται στην εκτίμηση ότι πολλοί ψηφοφόροι «φοβούνται» ή ντρέπονται να δηλώσουν στους δημοσκόπους ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, αλλά στην κάλπη θα στραφούν στην ακροδεξιά.
Το ΠΑΣΟΚ τρέφει ακόμα ελπίδες ότι θα είναι αυτό στην τρίτη θέση αλλά οι δημοσκόποι κόβουν τα φτερά του Ευ. Βενιζέλου και τοποθετούν λίγο πάνω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Μεγάλο ενδιαφέρον και για τα κόμματα που δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή.
Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη αυτό που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δηλ. ότι οι ΑΝ.ΕΛ. μπαίνουν με άνεση στη Βουλή, αυτό απομακρύνει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως του εξασφαλίζει έναν εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο. Την τύχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατ' επέκταση και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα καθορίσουν... πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ που μετακινήθηκαν με το αντιμνημονιακό ρεύμα στους ΑΝ.ΕΛ.
Όσον αφορά το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, στις τελευταίες έρευνες δείχνει να χάνει την δυναμική του και να μην καταφέρνει να μπει στη Βουλή.
Ωστόσο έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά ο πρώην πρωθυπουργός θα καταφέρει την ύστατη στιγμή να συσπειρώσει το λεγόμενο «Παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ και να το στρέψει στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Η εκτίμηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μετρήσει ψήφο – ψήφο για να καταφέρει να εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Και αυτό θα είναι το μεγάλο θρίλερ της βραδιάς των εκλογών...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και τη σινγκιουλαρ λοτζικ που τη βαζετε ρε παιδια α ρε κωθονια.....