Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Ο μποναμάς των Θεσμών στον Αλέξη Τσίπρα και τα... ανταλλάγματα της Ελλάδας

Ο μποναμάς των Θεσμών στον Αλέξη Τσίπρα και τα... ανταλλάγματα της Ελλάδας

- Αφαιρούν εμπόδια και βάρη από το κολασμένο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου
- Η ατζέντα περιορίζεται στο ασφαλιστικό, “κόκκινα” δάνεια και μεσοπρόθεσμο
- Αλλαγή ρότας από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, κυρίως με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής 

Ο Άγιος Βασίλης τελικά πέρασε νωρίτερα από την καμινάδα του Μαξίμου για να πάει τα δώρα στον Αλέξη Τσίπρα. Οι Θεσμοί σε μία άλλη κίνηση αβροφροσύνης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ελαφρύνουν το πακέτο για την πρώτη αξιολόγηση και  ταυτοχρόνως αφαιρούν εμπόδια και βάρη από το κολασμένο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Και τελικά μπορεί να μην αποδειχτεί τόσο κολασμένο όσο φαινόταν από την αρχή, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με τις οποίες στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης δεν περιλαμβάνεται η φορολόγηση των αγροτών, η αύξηση των φόρων για τα ενοίκια και ενδεχομένως ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο.
Οπότε η ατζέντα περιορίζεται στο ασφαλιστικό τα “κόκκινα” δάνεια (εκτός από εκείνα των μεγάλων επιχειρήσεων) και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που λένε ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις (αλλιώς δεν θα αναλάμβανε τόσο μεγάλο ρίσκο ο Αλέξης Τσίπρας να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις).
Στην επιχειρηματολογία της η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ενισχύθηκε με τις αναλογιστικές μελέτες που συντάχθηκαν υπό την επίβλεψη του Σάββα Ρομπόλη και οι οποίες αποκαλύπτουν, όπως είπε ο ίδιος, ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο ως το 2050 χωρίς να χρειαστεί να περικοπούν ούτε οι κύριες, ούτε οι επικουρικές συντάξεις.
Κύριες και επικουρικές συντάξεις
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η συμφωνία προβλέπει πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν ύστερα από τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών και με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.
Βεβαίως, η κυβέρνηση ανέλαβε να περιορίσει τη δαπάνη του ασφαλιστικού κατά 1,8 δισ. το 2016. Όμως, ύστερα από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για ισοδύναμα, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο που μπορεί να αποτρέψει τη μείωση των κύριων συντάξεων. Οσον αφορά στις επικουρικές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μείωσή τους, ενώ δεν αποκλείεται ύστερα από τις αναλογιστικές μελέτες να αλλάξει ρότα.
“Κόκκινα” δάνεια
Όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα καταφέρουν να αποτρέψουν την παραχώρηση στα “κοράκια” των δανείων πρώτης κατοικίας με εξαίρεση ενδεχομένως τις πάρα πολύ μεγάλες, τις πολυτελείς και τις επαύλεις, αφού μόνο γι΄  αυτές έχει επιδειχθεί προς το παρόν ενδιαφέρον από τα distress funds.
Όσον αφορά στα καταναλωτικά και των μικρών επιχειρήσεων θα γίνει μία προσπάθεια για συμβιβαστική λύση που θα σώζει τα προσχήματα, όμως στο Μαξίμου πιστεύουν πώς να εξαιρεθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας η κατάσταση είναι πολιτικά διαχειρίσιμη.
Μεσοπρόθεσμο
Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επικρατεί η λογική πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όταν θα είναι φανερό πως ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018).
Πάντως, στις αποφάσεις πολύ μεγάλη επίδραση θα ασκήσει το ύψος της ύφεσης στο τελευταίο τρίμηνο του φετινού χρόνου και η πορεία των φορολογικών εσόδων το 2015.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι Θεσμοί χαλαρώνουν (φαίνεται και μόνο με την απόσυρση από την ατζέντα των φόρων για τους αγρότες και τα ενοίκια) τη μέγγενη με την οποία σφίγγουν την κυβέρνηση όχι βεβαίως χωρίς αντάλλαγμα, αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsit.gr από τις Βρυξέλλες,  με αλλαγή ρότας της κυβέρνησης στο προσφυγικό και κυρίως με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και προπαντός των οικονομικών μεταναστών.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως οι Θεσμοί σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να ξεσπάσει στην Ελλάδα πολιτική αστάθεια με απρόβλεπτες ενδεχομένως συνέπειες και είναι αυτός ο βασικός λόγος που από τον Οκτώβριο κάνουν διάφορα δωράκια στον Αλέξη Τσίπρα με τη χρονική μετάθεση κυρίως της λήψης οριστικών αποφάσεων.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως μία θετική αξιολόγηση σημαίνει “πράσινο” φως για την εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM και έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ το Μάρτιο δεν αποκλείεται το ίδιο το ΔΝΤ να αποφασίσει να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρίτου μνημονίου, αλλά να παραμείνει σε αυτό ως τεχνικός σύμβουλος, επιλογή που αποτελεί σολομώντειο λύση για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες που απαιτούν την παραμονή του στο πρόγραμμα.
Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: