Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης



Ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.  Το σύμφωνο καταψήφισαν ΚΚΕ, Χ.Α. και ΑΝΕΛ πλην τριών βουλευτών. Διαιρεμένη εμφανίστηκε η Ν.Δ. «Σήμερα αναγνωρίζεται η δυνατότητα όλων των ανθρώπων να έχουν ίσα δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης προσθέτοντας πως «κλείνει ένας κύκλος ντροπής που οδήγησε ακόμα και σε καταδίκες, κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης». 

Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 249 βουλευτές και υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές. Η Ν.Δ. εμφανίστηκε διαιρεμένη με αποτέλεσμα 19 να ψηφίσουν «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που καταψήφισαν ως κόμμα, διαφοροποιήθηκαν 3 βουλευτές ψηφίζοντας θετικά οι Ελ. Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις.

Σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ισοτιμία των πολιτών απέναντι στο νόμο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής και έκανε λόγο για σημαντική δημοκρατική παρακαταθήκη.

«Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν» πρόσθεσε και  συμπλήρωσε ότι «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης, ανοίγει ένας νέος κύκλος ισονομίας, αξιοπρέπειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ακόμη δέσμευση που πραγματοποιείται» και για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας». «Η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και του σεβασμού της αξιοπρέπειας» είπε, γυρίζοντας τη πλάτη απέναντι στη μισαλλοδοξία και αποδεικνύοντας πως «έχει αντανακλαστικά και δεν είναι μίζερη όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν»

«Σήμερα μπορούμε ως ελληνικό κοινοβούλιο και ως κυβέρνηση να είμαστε περήφανοι» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι μένουν πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. «Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το κράτος και η εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους, τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών διατύπωσε κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στο άρθρο 12 διαβεβαίωσε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμα».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι προβληματική η διάταξη 347 του Ποινικού Κώδικα, γιατί αφορά μόνον άνδρες» και επισήμανε ότι «η κανονιστική της εμβέλεια καλύπτεται από το άρθρο 339 που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων», ενώ σημείωσε ότι είναι σε αχρηστία το άρθρο 342 για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.
Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου που αφορά τις «μωρομάνες» κρατούμενες, ορίζεται η δυνατότητα για κατ’ οίκον περιορισμό σε μητέρες που το παιδί τους θα έχει ηλικία μέχρι 8 ετών, και όχι 5 όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν πλέον και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα με ποινές μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά περιπτώσεις μόνο για πλημμελήματα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το άρθρο 42, για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο. Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφήνισε τη διάταξη που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, προσδιορίζοντας ότι ισχύει «εφόσον γίνεται για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος» και όχι μείζονος όπως αρχικά προβλεπόταν.

Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων στηρίζουν, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιφυλλάσονται

Τη στήριξη τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα διαφοροποιήσει τη θετική του στάση, αν ο υπουργός υιοθετήσει σωρεία τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Κατά του συμφώνου συμβίωσης Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ

Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Σκληρή κριτική άσκησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, πυροδοτώντας το κλίμα και προκαλώντας την άμεση αντίδραση, τόσο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου όσο και του βουλευτή του κόμματος, Σπυρίδωνα Λάππα.

«Το άρθρο 21 του Συντάγματος καταδεικνύει τον θεσμό της οικογένειας ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Επίσης το ελληνικό σύνταγμα προστατεύει την μητρότητα. Δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας; Υπάρχει μητρότητα στους άνδρες;» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. «Ο λόγος σας είναι άκρως ομοφοβικός», αντέδρασαν έντονα η κ. Κατριβάνου και ο κ. Λάππας.

«Όχι δεν είμαστε ομοφοβικοί. Είμαστε σύμφωνοι με το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους», απάντησε ο κ. Κόκκαλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε: «Επειδή η οικογένεια, η μητέρα και το παιδί προστατεύεται κ. υπουργέ από το ελληνικό Σύνταγμα, θα το βρείτε μπροστά σας. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: