Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Τσακαλώτος στην El Mundo: Πρέπει να συγκροτηθεί μέτωπο της αριστεράς στον ευρωπαϊκό νότο

 
 
«Εφαρμόζουμε πράγματα με τα οποία διαφωνούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ενώ υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος και σημείωσε πως η κυβέρνηση εν τέλει κατάφερε καλύτερη συμφωνία από αυτή που της πρότειναν οι δανειστές.

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσιάσθηκε στο φύλλο της Τετάρτης της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, στην οποία ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν κόκκινες γραμμές, όσον αφορά στην προστασία των αδύναμων τάξεων και των ανέργων.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση που τον καλούσε να αξιολογήσει εάν η συμφωνία με την τρόικα απετέλεσε μία ήττα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, απάντησε "πως υπήρξαν πράγματα που κερδίσαμε και πράγματα που χάσαμε. Εάν η συμφωνία ήταν καλή, ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει".

"Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της", γιατί υπάρχουν ζητήματα που "δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ".

Ο ίδιος επέμεινε πως "η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν καλύτερη από εκείνη που μας πρότειναν αρχικά" και προέβλεπε μόλις ένα πεντάμηνο πρόγραμμα, ενώ τώρα "έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σ' εφαρμογή τα ίδια μέτρα" που καλούμασταν να εφαρμόσουμε στο πεντάμηνο.

Επίσης, θεωρεί πως η διοργάνωση του δημοψηφίσματος ήταν μία επιτυχημένη απόφαση, "καθώς αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μία καλύτερη απόφαση", εμπλέκοντας στην διαδικασία και τον λαό: "εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι μέρος της απάντησης".

Ο Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η απάντηση στις σημερινές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τις πολυεθνικές είναι να συγκροτηθεί μέτωπο της Αριστεράς, όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία, διότι αυτές οι δυνάμεις "αναλαμβάνουν τούτη τη στιγμή μία τεράστια ευθύνη, που είναι η πρόταση εναλλακτικών λύσεων στους λαούς".

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο ίδιος αισθάνεται πάντοτε Μαρξιστής οικονομολόγος και πως μέσα στο περιθώριο της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη είναι αναγκαίο να κερδίσει έδαφος η Αριστερά, καθώς αυτή μπορεί να προωθήσει και να επιδιώξει κοινωνικές πολιτικές και εναλλακτικές οικονομικές διορθώσεις για τα εκατομμύρια πολιτών, που πλήττονται από την ανεργία, τον μαρασμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Τσακαλώτος έκλεισε την συνέντευξή του στην "El Mundo" με την περιγραφή των προτεραιοτήτων τα κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα κατ' αυτήν, τη ρύθμιση του χρέους. Κατά τον υπουργό, το πρώτο μέτρο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατόπιν ακολουθεί τον Ιανουάριο η αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και στη συνέχεια η εξεύρεση λύσης για το χρέος ώστε να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρεί πρώτιστη ανάγκη να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα του χρέους, καθώς υπάρχουν σχετικές πιέσεις κι από το ΔΝΤ, κι εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει "καλή θέληση" για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: