Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ευρώπη, πού πας;



Λόγια και έργα έχθρας για τους πρόσφυγες, μολότοφ σε καταυλισμό στη Σαξονία- Άλλο ένα παιδί νεκρό στα νερά του Αιγαίου..
Λες και η μοίρα «θέλησε» να απαντήσει στις ανεκδιήγητες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν… Τουλάχιστον 9 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν, από βλήματα όλμου στη Δαμασκό.  Την ίδια ώρα η «οδύσσεια» των προσφύγων συνεχίζεται και η τραγωδία στο Αιγαίο δεν έχει τέλος: Ακόμη ένα παιδί νεκρό στα νερά του Αιγαίου.


Σύμφωνα με την «οπτική» και τη «λογική» του Τσέχου προέδρου, ίσως οφείλουμε να πονέσουμε μόνο για όσα θύματα εντάσσονται (αν εντάσσονται) στις κατηγορίες των παιδιών, των ασθενών και των ηλικιωμένων. Διότι οι υπόλοιποι – πάντα κατά τον Μ. Ζέμαν-  θα όφειλαν να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, αντί να αναζητούν σωτηρία στην Ευρώπη και να προσβλέπουν στα «κοινωνικά επιδόματα της Βρετανίας».  Κι εφ’ όσον κακώς ήταν άμαχοι, ποιος ξέρει, ίσως ο θάνατός τους να ήταν «θεία δίκη»…

Ζοφερό κλίμα, για τους πρόσφυγες,  διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη. Υπό την πίεση ξενοφοβικών ή και ανοιχτά ρατσιστικών πολιτικών δυνάμεων, η «γραμμή» χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχει εμφανώς μετατοπιστεί σε κατευθύνσεις περισσότερο εχθρικές προς τους ξεριζωμένους, περισσότερο συμβατές προς το πρότυπο της «Ευρώπης - φρούριο».

Την ίδια ώρα η τραγωδία στο Αιγαίο συνεχίζεται... Η σορός ενός κοριτσιού αγνώστων στοιχείων, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, εντοπίστηκε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή Βαγια ν. Θύμαινας στους Φούρνους.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, η σορός έφερε μπουφάν κόκκινο με κουκούλα, μπλούζα μοβ, μπλούζα πράσινη, φόρεμα πολύχρωμο και μία μαύρη κάλτσα, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά προς διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Φούρνων.

Η «αμηχανία» όσων τώρα «δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα»… 

Ένα «φρούριο», που ελάχιστα νοιάζεται για το πόσες ακόμη ζωές θα χαθούν στο Αιγαίο ή για τις εφιαλτικές συνθήκες ζωής σε χώρες, των οποίων η ουσιαστική διάλυση (Ιράκ, Λιβύη, Συρία) συντελέστηκε με καταλυτική ευθύνη και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών. Χωρίς να παραβλέπεται και η υποστήριξη την οποία παρείχαν κράτη της ανατολικής Ευρώπης (που τώρα διακρίνονται για την εχθρική προς τους πρόσφυγες στάση τους...) , πχ στην επιδρομή εναντίον του Ιράκ το 2003. Μια  επιδρομή που, σύμφωνα και με την πρόσφατη ομολογία του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ,  εκτός των άλλων (συνεπειών) διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες για την γέννηση του Ισλαμικού Κράτους και την εξάπλωση του σε χώρες, όπου κάποτε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ήταν ανύπαρκτος ή εξαιρετικά αδύναμος.

Κάπως έτσι  οι «καθώς πρέπει» ηγεσίες χωρών στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Παρίσι και αλλού, μολονότι μπορούν να επικαλούνται τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν υψηλά ποσοστά επιφυλακτικότητας ή και εχθρότητας προς τους πρόσφυγες και ισχυροποίηση της άκρας δεξιάς, καθώς οι ίδιες μετατοπίζουν «επί το δεξιότερο» τη γραμμή τους ενισχύουν εξ αντικειμένου αυτό, το οποίο «ξορκίζουν». Και αυτή η διαδικασία «ανατροφοδότησης» μόνο κακά μαντάτα προοιωνίζεται…

Ακριβώς όπως η γαλλική πολιτική των επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με «άρωμα» νέο- αποικιοκρατικής λογικής, ευνόησε τη Λεπέν. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι, επί πρωθυπουργίας Σαρκοζί, πρωτοστάτησε στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τη συνακόλουθη διάλυση της εν λόγω χώρας, προτού «πάρει σειρά» η Συρία…  

Τα φρικτά έργα...  

Είναι πασιφανές ότι οι δυνάμεις του ακραίου  ρατσισμού θεωρούν ότι «δικαιώνονται», υπό αυτές τις συνθήκες. Κι όσο «δικαιώνονται», τόσο αποθρασύνονται…

Στη Σαξονία, βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι, το βράδυ του Σαββάτου,  σε κτήριο όπου σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν δεκάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο MDRΤ, τέσσερις πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα στο κτήριο όταν εκτοξεύτηκαν οι μολότοφ. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε. Εβδομήντα πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για απόπειρα εμπρησμού και ο κτήριο φρουρείται, πλέον, 24 ώρες το 24ωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, ο αριθμός των εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων στη χώρα έχει φθάσει τις 800 μέσα στο 2015. Ουδείς μπορεί να μιλήσει, λοιπόν, για «μεμονωμένα περιστατικά»…


Τα φρικτά λόγια…

Πώς να μην νοιώθουν, όμως «ηθικά νομιμοποιημένοι» οι ρατσιστές τραμπούκοι, όταν πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες ανά την Ευρώπη χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες ως… οργανωμένους εισβολείς, δηλαδή περίπου κάτι σαν επίδοξους κατακτητές;

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή και όχι με μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων», ανέφερε ο Τσέχος πρόεδρος Ζέμαν στο χριστουγεννιάτικο (!) μήνυμά του.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα αποδοκίμασε την ομιλία του προέδρου, εκτιμώντας ότι επανέλαβε «τις προκαταλήψεις του και τη συνηθισμένη απλούστευση των γεγονότων».

Μόνο που οι «συνηθισμένες απλουστεύσεις» αυτού του είδους γίνονται όλο και πιο «συνηθισμένες»  στην Ευρώπη…

Η «οδύσσεια» στο Αιγαίο…

Σε ένα  24ωρο, Λιμενικό και Frontex διέσωσαν 265 πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο. Εντοπίστηκαν οι σοροί μιας γυναίκας και ενός άντρα ανοιχτά της Λέρου και της Σάμου. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: