Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ - Όλο το παρασκήνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ  
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ
 
“ Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ”
Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι  από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ' όπου προέρχονται.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ' αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: