Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τσίπρας: Ήθελαν αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης για να φέρουν από το παράθυρο το Grexit

 
 
Διπλό μήνυμα Τσίπρα στους «πικραμένους» στο εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα, που ήθελαν να αποτύχει η ανακεφαλαιοποίηση ή να πάρουν κοψοχρονιά τις τράπεζες, έστειλε ο πρωθυπουργός από την Βουλή. «Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μία αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του grexit», υπογράμμισε απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.

«Κάποιοι στεναχωριούνται που η Ελλάδα θα πετύχει. Είναι αυτοί που ήθελαν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, έξω από την Σένγκεν. Θα τους διαψεύσουμε», τόνισε και υπογράμμισε ότι κέντρα του εξωτερικού «ήθελαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» κοψοχρονιά, αλλά απέτυχαν στον σχεδιασμό τους, καθώς οι τράπεζες «είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες με δείκτη 19% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 10%».

«Δεν υπάρχουν μόνο τα παπαγαλάκια των ακραίων συντηρητικών κύκλων, Υπάρχουν και διαρροές που δείχνουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται και αν το πετύχουμε θα πρέπει όλοι σας να το χειροκροτήσουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός είχε έντονη αντιπαράθεση με την Ντ. Μπακογιάννη. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα σας συνοδεύει για πάντα. Φαντάζομαι ότι θα έχετε την ευγένεια και το θάρρος να συμπεριλάβετε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την δική σας ανακεφαλαιοποίηση. Η ΝΔ πάντως μετά βεβαιότητας θα το ζητήσει», είπε η βουλευτής της ΝΔ εκτιμώντας ότι «ο τρόπος που ανακεφαλαιοποίσατε τις τράπεζες θα είναι στίγμα και θα σας κυνηγά».

«Αποδέχομαι πλήρως τον χαρακτηρισμό σας ότι «αυτή η διαδικασία θα σας κυνηγά». Θα μας κυνηγά θετικά, γιατί καταφέραμε να ξεπεράσουμε την παγίδα. Κάποιοι σήμερα πικραίνονται γι' αυτό, που καταφέραμε να σώσουμε τις τράπεζες και δεν μπορούν να μας απειλούν με κλείσιμο τραπεζών», της απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ουδείς πρωθυπουργός δεν έχει επιδείξει τέτοια οίηση. Είναι νωρίς για τέτοιο καισαρισμό», είπε η Ντ. Μπακογιάννη. «Σας ανταποδίδω τον χαρακτηρισμό», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «άλλωστε θα ήταν δικαιολογημένο να έχει και λίγη οίηση ένας άνθρωπος που δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός στα σαράντα του χρόνια».

Το πινκ πονγκ συνεχίσθηκε με την Ντ. Μπακογιάννη να θυμίζει την φράση «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», η οποία αποδίδεται στον πρ. υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όταν επιβλήθηκαν τα capital control. Ο Αλ. Τσίπρας της επεσήμανε ότι πρόκειται για παράφραση του τίτλου της αμερικανικής ταινίας «αγάπη μου συρρίκνωσα το παιδί μας» και της απάντησε με τον τίτλο μίας άλλης αμερικανικής ταινίας, το «Κοίτα ποιος μιλάει». «Κοίτα ποιοι μιλάνε. Αυτοί που λεηλάτησαν αυτό τον τόπο επί 25 και πλέον χρόνο! Την καταστροφή την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός και η κυβέρνηση να διεκδικήσει και να βγει μπροστά ή εσείς που τα δίνατε όλα επί 25 χρόνια;», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεστε και ρίχνετε σε εμάς τον μουντζούρη για τα άπλυτα που δεν ξεπλύνατε επί 25 χρόνια σ' αυτόν τον τόπο. Θα τα ξεπλύνουμε!», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εσείς με τις καθυστερήσεις, τις ανακολουθίες και τα λάθη σας διαμορφώσατε το αρνητικό περιβάλλον για την ανακεφαλαιοποίηση για την οποία επαίρεστε», απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «η ΝΔ είναι περήφανη για την διαδρομή της. Κάναμε την αυτοκριτική μας, αλλά μπορούμε να κοιτάμε το λαό στα μάτια. Η ΝΔ ήρθε από μακριά και θα πάει μακρύτερα».

Η Ντ. Μπακογιάννη πρότεινε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί στην Βουλή να εξεταστεί και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, και όχι μόνο οι παλαιότερες. «Θέλετε Επιτροπές; Όσες θέλετε και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας που πάτε να τα φορτώσετε στις πλάτες του ελληνικού λαού», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Η Ντ. Μπακογιάννη ρώτησε τον πρωθυπουργό αν γνωρίζει ότι «η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται να πουλήσει την FinanceBank κάτω από τα 2 δις, όταν η αξία της ήταν στα 5 δις». «Έχετε γνώση τι προέβλεπε το δικό σας σχέδιο; Αν δεν έχετε, να λάβετε», της απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε με ένταση και με στοιχεία την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών τονίζοντας ότι πρέπει «να τελειώνουμε με μία υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία». Υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο «είχαμε σημαντικότατη εκροή καταθέσεων, που αν δεν υποκινούσαν υποστήριζαν διάφορα στελέχη της ΝΔ που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος. Τα κόκκινα δάνεια ήταν κοντά στα 80 δις, η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική, δηλαδή οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονταν στον ρόλο τους». Υπενθύμισε ακόμη ότι «η αρχική εκτίμηση τον Ιούλιο ήταν ότι θα χρειάζονταν 25 δις, δηλαδή 25 δις χρέος στις πλάτες μας. Τελικά το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,43 δις ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο βαρύνεται με 5,5 χρέος. Έχουμε γλιτώσει χρέος ίσο με το 10% του ΑΕΠ μας».

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι εκτός από μικρότερο βάρος στο δημόσιο χρέος, εισήλθαν στην ελληνική οικονομία 6,5 δις ευρώ. «Οι ιδιώτες επενδυτές, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, έδωσαν 6,4 δις ευρώ, γεγονός που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό δείχνει απαξίωση ή εμπιστοσύνη στην προοπτική της οικονομίας;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας στην κριτική περί αφελληνισμού των τραπεζών ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «διαχρονικά η πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών ήταν σε μετόχους του εξωτερικού με εξαίρεση την περίοδο της κρίσης που το ΤΧΣ πήρε την πλειοψηφία, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου». «Μιλάτε για την μετοχική σύνθεση; Για την διοίκηση των τραπεζών; Για την αξία των μετοχών όταν μετά από δύο ανακεφαλοποιήσεις προκαλέσατε απώλειες στον δείκτη των μετοχών της τάξης του 65%; Μόνο η Eurobank έχασε το 97,6% της αξίας της, παρά την σκανδαλώδη προικοδότησή της από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», είπε και σημείωσε εμφατικό: «στην Πειραιώς το 66% είναι σε ελληνικά χέρια και στην Εθνική το 53%. Που είναι ο αφελληνισμός;».

Για την συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός πως «μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά και ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται πως το 25% σε μία τράπεζα που είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη είναι πιο σημαντικό από το 40% σε μία τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση. Επίσης οι νέες μετοχές έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ πριν είχαν περιορισμένο δικαίωμα».

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να φέρουμε ξένους επενδυτές και να ενταχθούν οι τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη ανάκτηση των χρημάτων που δόθηκαν».

«Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που εσείς κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών», είπε η Ντ. Μπακογιάννη. «Τώρα όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό είχε μπει σε έστω ισχνή ανάπτυξη και με σταθεροποιημένο το τραπεζικό σύστημα», υποστήριξε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ήρθατε εσείς και κατορθώσατε το ακατόρθωτο. Κλείσατε τις τράπεζες και χρεώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια μας». «Λέγατε ότι δεν θα πουλήσετε κόκκινα δάνεια σε ξένου. Εδώ όμως δώσατε τις τράπεζες. Δώσατε τον πλούτο της χώρας, το βιος των Ελλήνων», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» στην Ελλάδα. Μάλιστα υπενθύμισε ότι «στις ΗΠΑ που κρατικοποιήθηκαν οι τράπεζες, το κέρδος τους ήταν μεγάλο».

«Εκεί είχαμε κρατικοποίηση των τραπεζών. Δεν θυμούμαι καλά. Είχατε προτείνει στον κ. Σαμαρά να γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών και αρνήθηκε;», την ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας «τον σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης της Αγροτικής Τράπεζας και πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έχετε λόγους που τον ξεχνάτε, γιατί στην Αγροτική τα κόμματά σας ήταν κακοπληρωτές και πάνε να φορτώσουν τα βάρη στον λαό». «Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι που τα λέτε εσείς που είναι γνωστές οι απόψεις σας. Το ίδιο θα μας πείτε για τις ιδιωτικοποιήσεις; Θα μας πείτε να περιμένουμε να πουλήσουμε μόνο σε ελληνικά κεφάλαια;», ήταν η ερώτηση του πρωθυπουργού προς την βουλευτή της ΝΔ. «Είμαι ιδεολογικά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Μην ανησυχείτε κύριε πρωθυπουργέ», απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: