Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

To δίλημμα του Ασφαλιστικού: Πού βρέθηκαν τα 300 εκατ. για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις

KATROUGALOS

Τα 300 εκατ. που λείπουν για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις βρήκε η κυβέρνηση! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίασή της ότι είναι πολύ κοντά για να διασφαλίσει τις κύριες συντάξεις και μάλιστα δείχνει ότι και οι δανειστές συζητούν τις προτάσεις του. Η κύρια πηγή εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά τις κύριες συντάξεις είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι λείπουν μόλις 300 εκατ. ευρώ για την μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Η πρόταση στην οποία έχει καταλήξει είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η πρόταση αυτή είναι αποδεκτή από τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κοστέλο δεν έχει απορρίψει την πρόταση. «Δεν έχουμε «κόκκινες γραμμές»», φέρεται να έχει πει στον Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος, τούτων δοθέντων, εκτιμά ότι «μπορούμε να το συζητήσουμε».
Το Ασφαλιστικό βρίσκεται εκτός προαπαιτούμενων, καθώς θεωρητικά οι δανειστές έχουν δώσει περιθώριο μέχρι την έναρξη της 1ης αξιολόγησης του Μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει εντός του 2015 τουλάχιστον το βασικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του συστήματος προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και να φέρει πιο κοντά το χρόνο έναρξης της αξιολόγησης αλλά και της διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του χρέους.
Ο κ. Κατρούγκαλος έχει εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει μια μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό πέρα από τα μνημόνια που είναι ένα «εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη» και ότι επιδιώκεται ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ένα σύστημα που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μια ακόμα μείωση των συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: