Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

BOMBA κατά της φοροδιαφυγής - Ο ρόλος Παππά, Καλογήρου και Παπαγγελόπουλου

Ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς
“ 500.000 συναλλαγές Ελλήνων από τον Φαλτσιανί στην κυβέρνηση ”

 
Βρυξέλλες, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, βράδυ. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που θα λάβει μέρος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, αρχίζουν να φτάνουν στη βελγική πρωτεύουσα.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, όμως, εκτός από τις καίριες αποφάσεις της Συνόδου για την Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι καρφωμένη μια ακόμη σκέψη. Αναλογίζεται τις άμεσες κινήσεις που προγραμματίζει σχετικά με μια επερχόμενη μεγάλη νίκη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κάποιων «μεγάλων και τρανών» με τα αδήλωτα στους λογαριασμούς των ελβετικών τραπεζών. Μια εξέλιξη που έρχεται την ακριβώς την επόμενη μέρα και τη γνωρίζει μόνον ο ίδιος και λίγοι στενοί συνεργάτες του.

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, πρωί. Στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, κάποιοι μεγαλόσχημοι Ελληνες ετοιμάζονται να κάνουν Χριστούγεννα, χωρίς να ξέρουν ότι τους έρχονται... στενάχωρα μαντάτα εκ Παρισίων. Και Ελβετίας.

Την ίδια μέρα, επίσης πρωί. Το δρομολόγιο του TGV από τις Βρυξέλες στο Παρίσι –ταξίδι μιας ώρας και 23 λεπτών ακριβώς- ξεκινά με επιβάτη έναν από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος επιβιβάζεται στο σταθμό Grand Centrale, στην περίφημη πλατεία Grande Place των Βρυξελών χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανείς από τα μέλη της αποστολής και τους δημοσιογράφους. Αποβιβάζεται στο Paris Nord και οδεύει προς το ραντεβού του.

Μεσημέρι. Συναντά τον Ερβέ Φαλτσιανί. Τον άνθρωπο που υπέκλεψε τα στοιχεία των καταθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC, σπάζοντας το διαβόητο απόρρητο των ελβετικών τραπεζών και επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές πολλών χωρών της υφηλίου να πιάσουν στις δαγκάνες τους VIP φοροφυγάδες τους. Ο Φαλτσιανί κινητοποίησε τις αρχές πολλών χωρών, που μάζεψαν δισεκατομμύρια από τα «μαύρα» ταμεία. Πολλών, αλλά όχι όλων. Στην Ελλάδα, η υπόθεση της λίστας Φαλτσιανί μετατράπηκε στο γνωστό τσίρκο με τα στικάκια που χάνονταν στα διάφορα συρτάρια υπουργικών γραφείων, αντί να αποτελέσουν αντικείμενο εξονυχιστικής έρευνας που θα έφερνε λεφτά στον κρατικό κορβανά.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί δηλώνει πως εμπιστεύεται μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, ανταποκρίνεται θετικά στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, από τον οποίο πείστηκε να παραδώσει στην Ελλάδα ένα νέο «όπλο», που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη κατά των μεγαλο-φοροφυγάδων και να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα που τους χάρισε η ερασιτεχνική –κάποιοι επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν και εγκληματική- διαχείριση της λίστας με τα 2.062 ονόματα Ελληνων καταθετών στην Ελβετία, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο.

Το υλικό που περιέρχεται στα χέρια του Μ. Καλογήρου είναι καταλυτικό. Περιλαμβάνει –όπως του αποκαλύπτει ο Φαλτσινί- 500.000 συναλλαγές σε ελβετικούς λογαριασμούς, που από σήμερα κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους εκατοντάδες φίλοι του προηγούμενου συστήματος –που νόμισαν ότι χάρη στον εναγκαλισμό τους με την τότε εξουσία θα μείνουν για πάντα στο απυρόβλητο (και, βέβαια, στις πλάτες του Ελληνα φορολογούμενου, που πλήρωσε επί 5 χρόνια τα δικά τους «σπασμένα» με τσεκούρια σε μισθούς και συντάξεις, χαράτσια, φόρους και εισφορές σε ό,τι... πετάει και ότι κολυμπάει).

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας επιστρέφει στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο πρωθυπουργός δίνει εντολή να ενημερωθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Αμεσα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης επιστρέφει στην Αθήνα και καταθέτει στους αρμόδιους εισαγγελείς. Καταθέτει όλο το υλικό και θέτει στη διάθεσή τους κάθε σχετική πληροφορία. Πλέον, οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους ένα «πυρηνικό όπλο», το οποίο σε συνδυασμό και διασταύρωση με τις λίστες Λαγκάρντ και Ρηνανίας-Βεστφαλίας (εργασίες που, ήδη, αρχίζουν) θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλει «λαβράκια».

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ενήμερος για τις εξελίξεις ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ετσι, ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χτεσινής ψήφισης του νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, πέρασε τροπολογία μέσω της οποίας νομιμοποιούνται όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, καθώς και άλλα αποδεικτικά μέσα κατά της κακουργηματικής φοροδιαφυγής και διαφθοράς τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις (π.χ. υποκλοπή λιστών από τράπεζες, όπως η λίστα Λαγκάρντ).

Και αυτό γιατί, μπορεί κάποιες από τις περίφημες λίστες να αποκτήθηκαν με επίσημο τρόπο (Γαλλία, Βεστφαλία – Ρηνανία), αλλά θεωρείται δεδομένο ότι όταν έρθει η στιγμή της δίκης ή της πιθανής παραπομπής τότε το βασικό επιχείρημα των κατηγορουμένων θα είναι η μη μονιμότητα απόκτησης των στοιχείων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία καταργούνται ουσιαστικά αυτά τα επιχειρήματα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται διευρυμένη δυνατότητα στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς να στριμώξουν τους μεγαλο-φοροφυγάδες ώστε να επιστρέψουν χρήματα.

Πλέον, μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που θα φέρει άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Δεδομένου ότι είναι, πια, σαφές πως κυβέρνηση και αρχές διαθέτουν στα χέρια τους «υπερόπλα» (αλλά και εξελισσόμενη συνεργασία απευθείας με τον Φαλτσιανί) που θα οδηγήσουν άμεσα και χωρίς νομικά προβλήματα στην αποκάλυψη εκείνων από τους έχοντες και κατέχοντες που έβγαλαν «μαύρα» λεφτά στο εξωτερικό –και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης- το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα λειτουργήσει ως η τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης για όσους θέλουν να γλιτώσουν την τσιμπίδα του ελέγχου.

Ετσι, θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άμεσα «ζεστό» χρήμα, το οποίο μάλιστα –δεδομένου ότι επί τούτου δεν έχει συμπεριληφθεί στους στόχους του προϋπολογισμού και, άρα, δεν μπορεί να το διεκδικήσει κανένας... θεσμός- θα λειτουργήσει ως άμεσο μέτρο ανακούφισης των αδύναμων Ελλήνων: όσα χρήματα εισρέουν από την φοροδιαφυγή που θα οδηγείται στην τσιμπίδα, ακριβώς τόσα θα μειώνονται από προαπαιτούμενα και τα μέτρα και θα χρηματοδοτούν παρεμβάσεις ανακούφισης του ελληνικού λαού και ανάπτυξης της οικονομίας.
toxwni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: