Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τσακαλώτος: Δεν μπορεί οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ να λυθούν στις πλάτες μας


Την επισήμανση πως χρειάζεται μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το βήμα του 27ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία, γεγονός που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 
Ο κ. Τσακαλώτος άφησε παράλληλα αιχμές κατά των ευρωπαίων εταίρων για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. «Δεν μπορούν να ζητούν εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός των ευρωπαϊκών πλαισίων» τόνισε χαρακτηριστικά.  Ανέφερε δε σχετικά ότι ούτε τίμιο, ούτε οικονομικά λογικό είναι οι διαφορές του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της ΕΕ να λυθούν στην πλάτη της Ελλάδας με απαίτηση για νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός με το ΔΝΤ που ζητά μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. 
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε επίσης αναφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την ελάφρυνσή του, ενώ ειδική μνεία πραγματοποίησε στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε, όπως σημείωσε, οι δύο παραπάνω εξελίξεις θα επιτρέψουν στη χώρα την έξοδο στις αγορές ομολόγων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018. «Χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του χρέους και χωρίς αυτό, δεν θα μπορούμε να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση» κατέληξε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: