Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Προσωρινό τέλος στη λιτότητα;-Αποκάλυψη της ιταλικής «Λα Ρεπούμπλικα»



Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση Ομπάμα- Μέρκελ στο Βερολίνο και λίγες ώρες μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου από την Αθήνα, κατά της λιτότητας, ένα δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, ταράζει τα νερά.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει πορεία πλεύσης,αναφέρει σήμερα η εφημερίδα, της Ρώμης, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει, πιθανότατα αύριο, ένα κείμενο δεκαοκτώ σελίδων, στο οποίο θα ζητείται διετής διακοπή της πολιτικής λιτότητας, με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις των χωρών που έχουν αυτή την δυνατότητα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μάλτα.
Αντιθέτως, για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία – όπως διαρρέει- πρόκειται να αποφασιστεί μια προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες δαπάνες στρατηγικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, βέβαια, δεν θα πρέπει να χαθεί ο γενικότερος στόχος, της οικονομικής εξυγίανσης. Και θα πρέπει να στηριχθεί και να συνεχισθεί, επίσης και η εφαρμογή των κυριότερων μεταρρυθμίσεων.
Κριτική στη γερμανική πολιτική
Παράλληλα όμως, οι Βρυξέλλες αναμένεται να τονίσουν ότι η λιτότητα, έστω και αν έσωσε κάποιες χώρες από την χρεοκοπία, ζημίωσε σοβαρά την ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί μια έμμεση κριτική και στη γερμανική πολιτική.
Η απόδειξη της νέας αυτής στάσης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, βρίσκεται και στο ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα. Αντιθέτως, θα της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει επιπλέον λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι στην κρίσιμη αναμέτρηση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές. Ακόμη και χθες βράδυ σε εκδήλωση της κεντροαριστεράς ο Μ. Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει την αναμέτρηση αυτή, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: