Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Κοντά σε πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση


Για άμεση πολιτική συμφωνία αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά δουλεύει εντατικά χωρίς υποχωρήσεις.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν προχωρημένες τις συζητήσεις με τους δανειστές, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των δημοσιονομικών. «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, έχουμε συμφωνήσει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, απομένουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και στόχος είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να συγκεκριμενοποιηθούν», τόνισαν οι πηγές της κυβέρνησης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσαν ότι «νέα μέτρα δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση» και διευκρίνισαν ότι έως τις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. «Εφόσον στο Eurogroup υπάρξει πολιτική συμφωνία και οριστεί το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου και θα γίνει ό,τι έγινε και με τη συμφωνία του Μαΐου» πρόσθεσαν.
Εξάλλου χθες Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί», προσθέτοντας πως για τα μεσοπρόθεσμα «προσδοκία της κυβέρνηση είναι να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup και να παραμετροποιηθούν το επόμενο διάστημα». Ο δε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει ότι τα «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα αποφασιστούν τώρα για μετά», κάνοντας λόγο για απαραίτητη προϋπόθεση για έναν «καθαρό διάδρομο».

Στήριξη από τον πρόεδρο Κομισιόν

Στο μεταξύ χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία ο δεύτερος έστειλε μήνυμα στήριξης και παρότρυνσης στον Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία υπογραμμίζοντας ότι ήταν πολύ εποικοδομητική και έγινε σε καλό κλίμα. «Όλοι ξέρουν το πόσο χρόνο και ενέργεια έχει διαθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, έστω κι αν ορισμένοι προσπαθούν να πάρουν πάνω τους τη δόξα», είπε.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και γενικότερα το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα για τα θέματα αυτά θα βρίσκεται στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν που στηρίζει μια προωθημένη λύση για το χρέος στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης στα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Με τον τρόπο αυτό θα εκλείψει το τελευταίο εμπόδιο, ώστε οι ενέργειες να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους.

Θετικά μηνύματα και από Μοσκοβισί

Θετικά μηνύματα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε χθες και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος έκανε λόγο, μιλώντας στο Bloomberg TV, για δικαιολογημένη αισιοδοξία εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει ακόμα κάποια πρόοδος καθώς και ότι οι αναφορές που έχει για την πορεία των συζητήσεων στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης είναι θετικές, ωστόσο έκανε λόγο για «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.
«Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας» είπε ο επίτροπος τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη ξαναχτίζεται και προσθέτοντας ότι «είμαστε στον σωστό δρόμο για την επιστροφή των επενδυτών». Επανέλαβε τέλος ότι εφόσον η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της θα πρέπει και οι εταίροι να αναλάβουν τις δικές τους ως προς το ζήτημα του χρέους και εξέφρασε την ελπίδα για μία διεθνή συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών

Οι κυβερνητικές πηγές που αναφέρθηκαν στα της δεύτερης αξιολόγησης επεσήμαναν ακόμη αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ότι αυτές θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και παρέπεμψαν στις δηλώσεις του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν κανονικά το 2019.
«Ο πρωθυπουργός, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να αναδείξει την ανευθυνότητα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και περιέγραψε τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημά του για εκλογές. Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό. Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης, για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει να φύγουν το συντομότερο δυνατό, γιατί κάνουν κακό στη χώρα», κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: