Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας απειλεί με εκλογές



«Αυτό που αποκρύβει (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητεί η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία».

Με τη φράση του αυτή, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πλέον και δημοσίως την κρισιμότητα της κατάστασης στις σχέσεις με τους δανειστές, αφήνει για πρώτη φορά επισήμως ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (ή, μήπως, και τις προαναγγέλλει;) σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύχει.Οι πληροφορίες επιμένουν πως στο plan b του πρωθυπουργού δεν υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες, αλλά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με παράλληλη ανακοίνωση μέτρων για το χρέος, που θα οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ένα κλείσιμο αξιολόγησης, όμως, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος, θα βγαίνουν με αξιοπρέπεια, τουλάχιστον όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές, ενώ τη ρύθμιση για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα δεν θα συνοδεύει Μνημόνιο.

Το ερώτημα, συνεπώς, είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπλοφάρει ή το εννοεί, θέτοντας στο τραπέζι και το θέμα της πρόωρης κάλπης.


Η απάντηση είναι, σύμφωνα με όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν, «και τα δύο».

Ξυδάκης: Οι πρόωρες κάλπες δεν συμφέρουν κανέναν

Πρώτον, αποστέλλει σαφές μήνυμα προς τους δανειστές ότι αν δεν κλείσει χωρίς ακραία μέτρα η αξιολόγηση, στην Ελλάδα θα επικρατήσει πολιτική αβεβαιότητα, αν όχι πολιτική αστάθεια. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, θα ακολουθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, με το Βερολίνο, αλλά και τις ευρωπαϊκές ελίτ να επιδιώκουν τη μη δημιουργία επιπλέον εντάσεων στην Ευρώπη.

Ο Αλ. Τσίπρας, άλλωστε, αν εκβιαστεί με την αξιολόγηση σε βαθμό που δεν μπορεί να αντέξει εκλογικά, μόνο σε σύγκρουση με τους δανειστές θα μπορούσε να πάει στις κάλπες.

Δεύτερον, διαμορφώνει το πλαίσιο, πάνω στο οποίο, εάν το κρίνει, θα μπορεί να προσφύγει στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι με την ομιλία του ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε «πλατφόρμα» ταύτισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ακραίο τμήμα των δανειστών, τον εμφάνισε ως συνέχεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ περίπου τον κατηγόρησε ότι προγραμματίζει να κυβερνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ουσιαστικά διαχώρισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά περιοδείες ή ότι αναζητεί χρήματα από τα πλεονάσματα για κοινωνικό μέρισμα, αυξάνει τις υποψίες- και τη νευρικότητα- της αντιπολίτευσης, πρωτίστως της αξιωματικής, ότι… «κάποιο λάκκο έχει η φάβα»!

Και, βεβαίως, κρατά συσπειρωμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενόψει των δύσκολων μέτρων που θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.
 
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: