Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Plan B για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ αναζητούν οι Ευρωπαίοι – Χάσμα μεταξύ υπ. Εργασίας και ΔΝΤ


Σύμφωνα με το το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές, οι διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών, σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος είναι υπαρκτές και η επίτευξη συναίνεσης είναι δύσκολη.
Όπως έχει ήδη διαμηνύσει το ΔΝΤ, προϋπόθεση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα είναι τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες εξετάζουν ένα «Σχέδιο Β» για το ενδεχόμενο απόφασης του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το MNI για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, «παρά την πρόοδο δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» καθώς οι διαφορές μεταξύ των δανειστών καθιστούν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Παράλληλα, τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ διαπιστώνεται, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Μικρότερες, όπως υπογραμμίζουν, είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.
Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν σήμερα Τρίτη από την Αθήνα και πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 28 Νοεμβρίου, αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη για το «κλείσιμο» των εκκρεμοτήτων.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου