Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τη στήριξη Ομπάμα εξασφάλισε ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να μην υπάρξουν εμπόδια στην αξιολόγηση


Απολύτως ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ισχυρισμό τον οποίον στηρίζει η Αθήνα στο γεγονός ότι πρώτη φορά έγιναν τέτοιου είδους δηλώσεις από αμερικανικά χείλη σε θέματα οικονομικής πολιτικής (για λιτότητα, χρέος κ.ο.κ.). Αυτή είναι και η πρώτη αποτίμηση, έτσι όπως έγινε από κυβερνητική πηγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υψηλός προσκεκλημένος ήταν πρόσχαρος καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ έδειξε ενδιαφέρον να μάθει και ελληνικές λέξεις, ακόμη και την μάλλον δύσκολη φράση, «καλός καγαθός», όπως φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης, η μεγάλη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κ.κ. Ομπάμα και Τσίπρας επεκτάθηκαν σε ευρεία γκάμα θεμάτων «προδίδει» επίσης το άνετο κλίμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες πριν τη συνέντευξη Τύπου.

Επιστρέφοντας στον απολογισμό της συνάντησης από πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ειδικότερα η δήλωση του κ. Μπ. Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, όπως και ότι «όσα μέτρα λιτότητας πάρθηκαν, πάρθηκαν». Δηλώσεις που πρέπει να συνδυάσει κανείς με τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του χρέους. Δηλώσεις που πρώτη φορά διατυπώνονται από τον αμερικανικό παράγοντα και ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από δηλώσεις του τύπου, «οι Έλληνες πρέπει πρώτα να κάνουν τα μαθήματά τους».

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «πολύ σημαντική εξέλιξη» ως προς τις θέσεις των Η.Π.Α., ήταν το συμπέρασμα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Καθόλου τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της κατ' ιδίας συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούσε το χρέος και τη γενικότερη οικονομική ατζέντα: περίπου 20' -25' αφιερώθηκαν στα θέματα αυτά, στην ημίωρη τετ-α-τετ συζήτηση (στον υπόλοιπο χρόνο, προσφυγικό, Κυπριακό αλλά και θέματα ασφάλειας -τρομοκρατίας απασχόλησαν τους δύο άνδρες).

Όμως η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος της αξιολόγησης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μέσα στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα (ως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να πάει με λυμένα τα χέρια στο Eurogroup του Δεκεμβρίου), και εν συνεχεία να δοθεί το πράσινο φως εκκίνησης της συζήτησης για το χρέος. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να προστεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης άλλα θέματα, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική θέση για απρόσκοπτη, χωρίς εμπόδια, διαπραγμάτευση έγινε «απολύτως δεκτή» από την άλλη πλευρά: ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις σημερινές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική πλευρά θα εργαστούν για να μην υπάρξουν εμπόδια.

Όπως επίσης έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε σύντομο διάλογο με τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις διμερείς συζητήσεις ήταν οι επενδύσεις στη χώρα μας (από Αμερικανούς, και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες) κυρίως σε χώρους καινοτομίας, και start up εταιρειών.

Ουδεμία πίεση ασκήθηκε, τέλος, από την αμερικανική πλευρά στην Αθήνα για το Κυπριακό, διευκρίνισε εξάλλου η ίδια κυβερνητική πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, όπως και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ δεν έγινε εκτενής συζήτηση στα ελληνο-τουρκικά. Δεν συζητήθηκε, τέλος, η πρόσφατη εκλογική νίκη του κ. Ντ. Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: