Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

FAZ: Δανειστές κατά Σόιμπλε για την μικροκομματική στάση στο θέμα του ελληνικού χρέους


 Εντείνονται οι επικρίσεις κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών λόγω της ταυτόχρονης απαίτησης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και της μη λήψης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πριν τις κάλπες που θα κρίνουν τη νέα ηγεσία στο Βερολίνο το 2017, σύμφωνα με την FAZ. 

Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι «δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο», όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία πάντως εκτιμά ότι η γερμανική στάση θα παραμείνει αμετακίνητη, θεωρώντας ότι η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά ισοδυναμεί με «κούρεμα». 

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018. 

Όπως τόνισε, είναι σκόπιμο μία τέτοια κίνηση να γίνει πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές. 

Στη συνέχεια, επιδίωξη του Ταμείου είναι να συνταχθεί ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς να διαφοροποιείται από την τρέχουσα εκτίμηση ότι αυτό θα καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μόνον αν οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν περαιτέρω ελαφρύνσεις, όπως παράταση αποπληρωμής υπαρχόντων δανείων. 

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πρότειναν στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου νέο πρόγραμμα βοήθειας, όπως αναφέρεται σχετικά. 

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, κάτι που τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην χτεσινή του ομιλία στο νέο υπουργικό συμβούλιο. 

Το ΔΝΤ μεταθέτει το τέλος της διαδικασίας μέχρι τις αρχές του 2017, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο Σόιμπλε απορρίπτει κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: