Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Γκι Φέρχοφστατ: Η ΕΕ απειλείται από έναν "κύκλο απολυταρχικών ηγετών"



Ο Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούν την Ευρώπη απέναντι στον "κύκλο των απολυταρχικών ηγετών" που απειλούν την ΕΕ και τις αξίες της, αναφερόμενος στους προέδρους της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ.



"Μου φαίνεται ότι περιβαλλόμαστε όλο και περισσότερο από απολυταρχικούς ηγέτες: ο Πούτιν, ο Ερντογάν και οι πρώτοι διορισμοί του κ. Τραμπ με ανησυχούν επίσης πολύ" είπε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ο οποίος έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
"Αντί για έναν κύκλο φίλων γύρω από την Ευρώπη, βλέπω ολοένα και περισσότερο έναν κύκλο προσώπων που όχι μόνο μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά έχουν και μια κοινή θέση", δηλαδή τη βούληση "να καταστρέψουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις αξίες μας και την ΕΕ που εκπροσωπεί αυτές τις αξίες", συνέχισε.
Ο Πούτιν "χρηματοδοτεί ανοιχτά τους αντιευρωπαίους λαϊκιστές και εξτρεμιστές, τα ευρωφοβικά κόμματα παντού στην Ευρώπη", υποστήριξε ο Φέρχοφστατ, ενώ κατήγγειλε τον Ερντογάν ότι επιτίθεται σε κάθε αντιπολιτευόμενο τουρκικό κίνημα στην Ευρώπη.
Όσον αφορά τον Τραμπ, αναφέρθηκε στους πρώτους διορισμούς στελεχών της κυβέρνησής του: του Τζεφ Σέσιονς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του Μάικ Πομπέο στην ηγεσία της CIA και του Μάικλ Φλιν ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια "για τα δυσάρεστα σχόλια" που έχουν κάνει σε βάρος διαφόρων μειονοτήτων, υπενθύμισε.
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στον διορισμό του Στιβ Μπάνον, του πρώην διευθυντή του ακροδεξιού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Breitbart στη θέση του συμβούλου στον Λευκό Οίκο. Τον κατηγόρησε ότι ήθελε "να επηρεάσει τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία" ανοίγοντας παραρτήματα του ιστοτόπου του στο Παρίσι και το Βερολίνο.
"Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ, είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε μια πραγματική πολιτική ένωση, δυνατή και αποτελεσματική", κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: