Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης



Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, περιγράφοντας ως ορόσημο το κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις. Επισήμανε ότι, η Ελλάδα ως χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. «Γι’ αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούληση μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

«Νομίζω, ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση και πως η δεύτερη είναι καθ’ οδόν. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι εφόσον είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε θετικά τη συζήτηση για το χρέος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα εμπόδια και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Είπε ότι έχουμε ένα κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι, αυτό είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί σε μόλις μια συνάντηση (του Eurοgroup), αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική λύση, προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Τόνισε ότι, θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό σήμα, σε μια περίοδο, όπως παρατήρησε, που ο κόσμος σκέφτεται - αντιμετωπίζει την Ευρώπη μερικές φορές αρνητικά.


Σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να τονίζει ότι δεν συζητάμε πλέον για γκρέξιτ, αλλά ότι, αντιθέτως, "θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ως σύνολο". Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους της Ελλάδας, οι οποίοι «γνωρίζω πόσο έχουν υποφέρει από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «έχουμε ήδη επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και τώρα είναι η σωστή ώρα να κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτατα».

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας».
Το πρόγραμμα της Τρίτης

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και αμέσως μετά θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου (ώρα 10:15, στο Υπουργείο).

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (ώρα 11:15).

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).

Δεν υπάρχουν σχόλια: